Εκτός επίσημων στατιστικών στοιχείων 30 εκατ. άνεργοι στις χώρες του ΟΟΣΑ

Εκτός επίσημων στατιστικών στοιχείων 30 εκατ. άνεργοι στις χώρες του ΟΟΣΑ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απειλή για τις προοπτικές ανάκαμψης σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ αποτελεί η κρυφή ανεργία, που ανεβάζει σε πολύ χειρότερα επίπεδα τον επίσημο υπολογισμό των 25 εκατ. ανέργων στις δύο αυτές οικονομικές ενότητες. Αυτή είναι η εκτίμηση πολλών οικονομολόγων που αναφέρονται στο άθροισμα των ανέργων αν σε αυτούς συνεκτιμηθούν όσοι έχασαν τη θέση εργασίας τους εξαιτίας της πανδημίας αλλά προστατεύονται αυτή τη στιγμή από έκτακτα κυβερνητικά προγράμματα, όσοι έχουν παραιτηθεί από την προσπάθεια να βρουν δουλειά και έχουν εγκαταλείψει την αγορά εργασίας αλλά και όσοι είναι αναγκασμένοι να απασχολούνται με περιορισμένο ωράριο παρά τη θέλησή τους.

Οπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, ποικίλλουν σημαντικά οι εκτιμήσεις για τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων που καταστράφηκαν οικονομικά από την πανδημία. Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο αντιμετωπίζουν, όμως, το ίδιο δίλημμα. Εχει υποχωρήσει το αρχικό σοκ από την αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας αλλά η εκτίναξη της ανεργίας εγκυμονεί περαιτέρω δυσπραγία, ενώ παράλληλα κρατάει τους μισθούς σε χαμηλά επίπεδα και καθυστερεί κάθε δυνατότητα ανάκαμψης μέσω της κατανάλωσης.

Σύμφωνα με την Καταρίνα Ούτερμελ, οικονομολόγο της Allianz, οι επίσημες μετρήσεις της ανεργίας δεν είναι παρά «η κορυφή του παγόβουνου», καθώς υπάρχουν ενδείξεις πως περίπου 30 εκατ. αποκαρδιωμένων ανέργων δεν εμφανίζονται καθόλου στις επίσημες στατιστικές των χωρών του ΟΟΣΑ και των αναδυόμενων οικονομιών. Η ίδια υπογραμμίζει πως ένα μέρος αυτής της κρυφής ανεργίας, που είναι και πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη παλαιότερων περιόδων ύφεσης, θα έρθει στην επιφάνεια.

Εκτιμά πως αυτός ο δυσθεώρητος αριθμός ανέργων θα φανεί στις επίσημες στατιστικές εντός του μήνα, όταν θα δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου καθώς πολλοί γονείς άρχισαν και πάλι να αναζητούν εργασία μόλις άνοιξαν τα σχολεία.

Στην Ευρωζώνη η επίσημη ανεργία ήταν 6,5% τον Φεβρουάριο αλλά εκτινάχθηκε στο 8,1% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα. Το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει 13,2 εκατ. άτομα. Τον Απρίλιο η ανεργία είχε φτάσει στο 14,7% που αντιστοιχεί σε 23 εκατ. άτομα. Εκτοτε υπολογίζεται πως η οικονομία ανέκτησε περίπου τις μισές από τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν την άνοιξη.

Η Αλίν Σιούλινγκ, οικονομολόγος της ΑΒΝ Amro, όμως, εκτιμά πως το πραγματικό ποσοστό των ανέργων είναι υψηλότερο κατά τουλάχιστον 4 έως 4,5 εκατοστιαίες μονάδες. Βασίζει την εκτίμησή της στην υπόθεση ότι περίπου το 1/5 των εργαζομένων έχουν ενταχθεί σε κυβερνητικά προγράμματα στήριξης και σύντομα κάποιοι από αυτούς θα είναι άνεργοι. Εξάλλου, διατυπώνονται εκτιμήσεις ότι η ανεργία στην Ευρωζώνη θα ήταν πάνω από 10% από τα μέσα του καλοκαιριού αν δεν υπήρχαν τόσοι πολλοί που μετριούνται ως προσωρινά αδρανείς επειδή ήταν κλειστά τα σχολεία όπως και πολλές επιχειρήσεις στο πλαίσιο των μέτρων κατά της μετάδοσης της πανδημίας ή επειδή κάποιοι δεν αναζητούν εργασία φοβούμενοι τον κίνδυνο μόλυνσής τους. Και η κ. Ούτερμελ υπολογίζει ότι αν συνεκτιμηθούν μόνον όσοι θεωρούνται προσωρινά αδρανείς, το ποσοστό της ανεργίας θα εκτιναχθεί σε επίπεδα πάνω από το 20%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή