Ο πλούτος των κροίσων αυξήθηκε κατά 2,2 τρισ.

Ο πλούτος των κροίσων αυξήθηκε κατά 2,2 τρισ.

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικώς προσοδοφόρα απέβη η πανδημία για τους βαθύπλουτους του κόσμου, καθώς ο πλούτος τους αυξήθηκε αισθητά φτάνοντας στα 10,2 τρισ. δολάρια. Οπως προκύπτει από σχετική έκθεση της ελβετικής τράπεζας UBS, την περίοδο κορύφωσης της πανδημίας, από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο, όταν εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο έχαναν τη θέση εργασίας τους και αγωνίζονταν για μια θέση στα κρατικά προγράμματα στήριξης, ο πλούτος των μεγιστάνων του κόσμου  αυξήθηκε κατά 27,5% ή 2,2 τρισ. δολάρια.

Επειτα από σχετική έρευνα, η ελβετική τράπεζα διαπίστωσε πως οι δισεκατομμυριούχοι ωφελήθηκαν κυρίως στοιχηματίζοντας στην ανάκαμψη των αγορών μετοχών όταν αυτές είχαν υποχωρήσει στο ναδίρ τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, οπότε και είχε ανασταλεί η οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως. Ετσι ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων εκτινάχθηκε στα ύψη υπερβαίνοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 8,9 τρισ. στο οποίο ανήλθε στα τέλη του 2017. Παράλληλα αυξήθηκε και ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων φτάνοντας αισίως σε 2.189 άτομα από τα 2.158 στα οποία ανερχόταν το 2017.

Σχολιάζοντας τα πορίσματα της έρευνας, ο Ζόζεφ Στάντλερ, επικεφαλής του τμήματος οικογενειακών επιχειρήσεων της UBS, υπογράμμισε πως η επιτυχία των μεγιστάνων να αυξήσουν περαιτέρω τον πλούτο τους σε μια εποχή τέτοιας δυσπραγίας οφείλεται στο ότι «είχαν τα κότσια» να αγοράσουν περισσότερα μετοχές όταν οι αγορές κατέρρεαν σε όλον τον κόσμο. Εκτοτε βέβαια τα χρηματιστήρια έχουν ανακάμψει και έχουν αναπληρώσει σημαντικό τμήμα από τις απώλειες της άνοιξης. Στη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, άλλωστε, εκτινάχθηκαν στα ύψη οι μετοχές πολλών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, οι περισσότερες εκ των οποίων ανήκουν σε δισεκατομμυριούχους.

Ενδεικτική περίπτωση, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής και επικεφαλής της μεγαλύτερης πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο, της Amazon, που από την αρχή του έτους είδε τον προσωπικό του πλούτο να αυξάνεται κατά 74 δισ. δολάρια. Αιτία ήταν η εκτίναξη της μετοχής της εταιρείας του που έχει οδηγήσει τον πλούτο του στα 189 δισ. δολάρια σήμερα.
Εξάλλου, ο Στάντλερ τόνισε πως πάγια τακτική των δισεκατομμυριούχων είναι να αναλαμβάνουν μεγάλα ρίσκα γι’ αυτό και στη διάρκεια της πανδημίας πολλοί δισεκατομμυριούχοι στοιχημάτισαν ένα τμήμα της ουδόλως ευκαταφρόνητης περιουσίας τους. Μιλώντας, άλλωστε, στη βρετανική εφημερίδα The Guardian, ο Λιουκ Χίλγιαρντ, διευθύνων σύμβουλος δεξαμενής σκέψης με την επωνυμία High Pay Centre, τόνισε πως «η συγκέντρωση ιλιγγιώδους πλούτου είναι απεχθές φαινόμενο από ηθικής απόψεως, αλλά παράλληλα είναι καταστροφή από οικονομικής και κοινωνικής απόψεως».

Οπως υπογράμμισε ο ίδιος, «ο πλούτος αυτών των δισεκατομμυριούχων είναι αδύνατον να δαπανηθεί ακόμη και αν κάποιος ζούσε πολλές ζωές σε συνθήκες ακραίας χλιδής». Προσέθεσε μάλιστα πως όποιος έχει συσσωρεύσει πλούτη τέτοιας ασύλληπτης κλίμακας έχει σίγουρα τη δυνατότητα να αυξήσει τις αποδοχές των υπαλλήλων του, αλλά και να συνεισφέρει σημαντικά στη στήριξη των δημόσιων υπηρεσιών ζωτικής σημασίας καταβάλλοντας μεγαλύτερους φόρους. Ερμηνεύοντας μάλιστα τα ευρήματα της UBS, ο ίδιος τόνισε πως «το γεγονός ότι οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι προδίδει ότι το καπιταλιστικό σύστημα δεν δουλεύει όπως θα έπρεπε».

Τα δριμύτατα σχόλιά του συνάδουν πλήρως με του Στάντλερ, που εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να εξοργίσει την κοινή γνώμη και να οδηγήσει σε πολιτικές εκρήξεις. Το ίδιο στέλεχος της UBS έχει και παλαιότερα προειδοποιήσει πως το διευρυνόμενο χάσμα της ανισότητας μπορεί «να γίνει μπούμερανγκ». Εχει επαναλάβει αυτήν την προειδοποίησή του στη διάρκεια τριών ετών, αλλά στο ίδιο χρονικό διάστημα ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 4,2 δισ. δολάρια. Οπως έχει τονίσει ο Στάντλερ, η συγκέντρωση του πλούτου είναι ανάλογη εκείνης προ ενός και πλέον αιώνα, του 1905 δηλαδή. Αναφέρεται στην εποχή εκείνη των αρχών του 20ού αιώνα, όταν ήλεγχαν κολοσσιαίες περιουσίες οι οικογένειες των Κάρνεγκι, των Ροκφέλερ και των Βάντερμπιλτ.

Οι αντίστοιχοί τους σήμερα είναι, εκτός από τον Τζεφ Μπέζος, ο Ελον Μασκ, ιδρυτής της καινοτόμου αυτοκινητοβιομηχανίας ηλεκτροκίνητων Tesla, που είδε φέτος τον πλούτο του να αυξάνεται κατά 76 δισ. δολάρια φτάνοντας στα 103 δισ. δολάρια.
Στον αντίποδα των δριμύτατων δηλώσεων, η UBS υπογράμμισε πως διαπίστωσε ότι 209 δισεκατομμυριούχοι προσέφεραν συνολικά ποσό ύψους 7,2 δισ. δολαρίων στο διάστημα από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο για να ενισχύσουν τις προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας. Ανάμεσά τους ήσαν 98 από τις ΗΠΑ που προσέφεραν συνολικά 4,5 δισ. δολάρια, 12 από την Κίνα που προσέφεραν 679 εκατ. δολάρια και μόλις δύο από την Αυστραλία που προσέφεραν 324 εκατ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή