Σκληρή λιτότητα για Γερμανούς κατασκευαστές

Σκληρή λιτότητα για Γερμανούς κατασκευαστές

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρόλο «κλειδί» στην πορεία της γερμανικής οικονομίας παίζει η αυτοκινητοβιομηχανία, δεδομένου ότι απασχολεί περισσότερες από 800.000 εργαζομένους. Αν συνυπολογίσουμε και τις προμηθεύτριες εταιρείες, τότε οι συνολικές θέσεις εργασίας φθάνουν σήμερα τα 2.000.000. Η πανδημία του κορωνοϊού ήρθε να προστεθεί στην ήδη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει κολοσσοί της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, αναζητώντας τον ιδανικό δρόμο μετάβασης από τους συμβατικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης στην ηλεκτροκίνηση με τις πολυάριθμες εκδοχές της, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η Deutsche Welle. Τους τελευταίους μήνες οι πωλήσεις οχημάτων υποχώρησαν διεθνώς, αλλά και στη Γερμανία. Εν καιρώ πανδημίας, προφανώς ελάχιστοι θεώρησαν πως χρειάζονται νέο αμάξι. Πώς διαμορφώνεται, λοιπόν, σήμερα η κατάσταση στις μεγαλύτερες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες;

Volkswagen

Προς το παρόν δεν προβλέπονται αυστηρότερα προγράμματα περικοπών από τα ήδη εφαρμοζόμενα, αν και η διοίκηση της Volkswagen θα αναστείλει μέχρι νεωτέρας τις προσλήψεις. Υπενθυμίζουμε ότι από το 2016 ξεκίνησε η περικοπή 11.000 θέσεων εργασίας και η μείωση κόστους κατά 3 δισ. ευρώ. Στα επόμενα χρόνια προβλέπεται να χαθούν μέχρι 20.000 επιπλέον θέσεις εργασίας, αλλά χωρίς απολύσεις έως το 2029. Παράλληλα, όμως, η VW δημιούργησε περισσότερες από 10.000 νέες θέσεις εργασίας στην ηλεκτροκίνηση, στην ψηφιοποίηση και στο λογισμικό.

Daimler

H πανδημία προκαλεί τεράστια ελλείμματα στην Daimler, η οποία εφαρμόζει αυστηρότερη από την προβλεπόμενη λιτότητα, ενώ επισπεύδει το πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης. Το τελευταίο διάστημα κυκλοφόρησαν φήμες για περικοπή 10.000 μέχρι και 15.000 ή ακόμα και 30.000 θέσεων εργασίας από τις συνολικά 300.000 διεθνώς. Η εταιρεία διαβεβαιώνει ότι επιθυμεί η μείωση των θέσεων εργασίας να γίνει με όσο το δυνατόν λιγότερες κοινωνικές επιπτώσεις, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της DW.  

BMW

H πανδημία αναγκάζει τη βαυαρική αυτοκινητοβιομηχανία να «διαγράψει» 6.000 από τις συνολικά 126.000 θέσεις εργασίας, αποφεύγοντας ωστόσο τις απολύσεις και δίνοντας κίνητρα εθελουσίας αποχώρησης. Σύμφωνα με εκπροσώπους των εργαζομένων, οι προτάσεις σε όσους πλησιάζουν στη σύνταξη είναι «πολύ συμφέρουσες». Παράλληλα η εταιρεία δίνει οικονομική βοήθεια σε νέους εργαζομένους που θέλουν να σπουδάσουν και τους εγγυάται ότι η θέση εργασίας τους θα τους… περιμένει.  

Αudi

Η θυγατρική της VW είχε αποφασίσει ήδη τον Νοέμβριο του 2019 να περικόψει 9.500 από τις συνολικά 61.000 θέσεις εργασίας στις μονάδες Ινγκολστατ και Νεκαρσούλμ, χωρίς απολύσεις. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι δημιουργεί 2.000 νέες θέσεις εργασίας σε ηλεκτροκίνηση και ψηφιοποίηση. Στόχος της, να εξοικονομήσει γύρω στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ, να αυξήσει την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά της, έτσι ώστε να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα όλα τα εργοστάσιά της στη Γερμανία, αλλά και να επιστρέψει στην κερδοφορία. Θυμίζουμε ότι λόγω του σκανδάλου με τις παραποιημένες τιμές στις εκπομπές ρύπων από τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητά της, η Audi έχασε σημαντικά μερίδια αγοράς έναντι των Daimler και BMW.

Opel

Από την προσχώρησή της στον γαλλικό όμιλο PSA (Peugeot, Citroën) το καλοκαίρι του 2017, η Opel έχει περιορίσει μαζικά τις θέσεις εργασίας, προσφέροντας σε πολλούς εργαζομένους αποζημιώσεις. Οι εναπομείναντες έχουν λάβει εγγυήσεις ότι δεν θα γίνουν απολύσεις έως το καλοκαίρι του 2025. Δικαιολογημένη επομένως η οργή των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των εκπροσώπων των εργαζομένων και πολιτικών του κρατιδίου της Εσσης, όπου βρίσκονται οι μονάδες παραγωγής της Opel, όταν ο επικεφαλής προσωπικού της πρώην γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, Ραλφ Βάνγκεμαν, επικαλούμενος την ελάττωση των πωλήσεων, απείλησε με απολύσεις σε περίπτωση που δεν ενδιαφερθεί ικανός αριθμός εργαζομένων για εθελουσία έξοδο. Εντέλει διοίκηση και εργαζόμενοι συμφώνησαν να παραταθεί η εργασία με μειωμένο ωράριο έως τα τέλη του 2021 στο εργοστάσιο Ρίσελσχαϊμ, καθώς και να υλοποιηθούν προγράμματα επιμόρφωσης και μετεκπαίδευσης, ώστε εκείνοι που θα αποχωρήσουν να εργαστούν σε άλλους τομείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή