Κέρδη για τον ενεργειακό κλάδο στις διεθνείς αγορές

Κέρδη για τον ενεργειακό κλάδο στις διεθνείς αγορές

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε ένα γενικότερο κλίμα αισιοδοξίας που επικράτησε στις αγορές ανά τον κόσμο. Αιτία της αλλαγής κλίματος ήταν η αναθέρμανση της ελπίδας πως θα συμφωνηθεί στην Ουάσιγκτον κάποια αποσπασματική έστω στήριξη σε τομείς όπως οι αεροπορικές εταιρείες.

Είχε προηγηθεί άνοδος της Wall Street όταν διέρρευσε πως διαφαίνεται προοπτική στήριξης της βιομηχανίας των αερομεταφορών, μολονότι η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων επιμένει σε μια συνολική δέσμη μέτρων για την αμερικανική οικονομία.
Αναφερόμενος στις ελπίδες για στήριξη της αμερικανικής οικονομίας, ο Ρότζερ Τζόουνς, στέλεχος της London and Capital, τόνισε πως «είναι αυτό το αίσθημα που κινεί την αγορά αυτή τη στιγμή». Ειδικότερα, πάντως, το χρηματιστήριο του Λονδίνου πήρε ώθηση όταν ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι «είναι πολύ περιορισμένοι οι κίνδυνοι» για τη βρετανική οικονομία, ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι επίκειται εμπορική συμφωνία με τους πρώην εταίρους της Βρετανίας.

Ετσι, ο εξωστρεφής δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με κέρδη 0,53% πλησιάζοντας τα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα και με τις ενεργειακές εταιρείες να καταγράφουν τη μεγαλύτερη άνοδο. Ο ενεργειακός κλάδος ενισχύθηκε γενικότερα χθες σε όλες τις αγορές, καθώς ακολούθησε την ανοδική πορεία που σημείωναν οι τιμές του πετρελαίου.

Παράλληλα, ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με κέρδη 0,88% με τη μετοχή του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ProSieben να κάνει άλμα 5,1% μετά τη σύσταση της Goldman Sachs προς την πελατεία της να αγοράσει τη μετοχή του. Εξαίρεση αποτέλεσε το χρηματιστήριο του Παρισιού με τον δείκτη CAC 40 να κλείνει με μικρές απώλειες 0,27%.

Την ίδια στιγμή, κινείτο και πάλι ανοδικά η Wall Street με τον ενεργειακό κλάδο να σημειώνει σημαντικά κέρδη. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωναν, ωστόσο, χθες οι μετοχές των εταιρειών ακινήτων και κοινής ωφελείας.

Πρόκειται για δύο τομείς που γενικά θεωρούνται ασφαλείς και, όπως επισημαίνουν αναλυτές του Reuters, αυτό καταδεικνύει ότι οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί. Αργά το βράδυ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones κατέγραφε κέρδη 0,36% και κέρδη 0,53% ο δείκτης S&P 500.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή