Ανοδικά και με αυξημένες συναλλαγές το Χρηματιστήριο

Ανοδικά και με αυξημένες συναλλαγές το Χρηματιστήριο

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές οδήγησε το Χρηματιστήριο Αθηνών σε άνοδο, με τον Γενικό Δείκτη να «βλέπει» ύστερα από σχεδόν τρεις εβδομάδες και πάλι τις 650 μονάδες, ενώ ο τζίρος αν και κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα εμφανίστηκε αυξημένος σε σχέση με τον μέσο όρο του τελευταίου διαστήματος, ξεπερνώντας τα 50 εκατ. ευρώ. Αν βέβαια συγκριθεί με τα 500 εκατ. του τζίρου που πλέον σημειώνεται ημερησίως στα ελληνικά ομόλογα, τα οποία συνεχίζουν ασταμάτητα το ράλι τους, μπορεί να καταλάβει κανείς πόσο χαμηλό είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές μετοχές.

Πάντως, οι τραπεζικές μετοχές αποδείχθηκαν και πάλι η βασική κινητήριος δύναμη του Χ.Α., καθώς η ισχυρή αντίδραση που σημείωσαν χθες στήριξε την αγορά και τη συναλλακτική δραστηριότητα, ενώ σημαντικές αγοραστικές κινήσεις σημειώθηκαν και σε επιλεγμένα blue chips.

Εδώ και ένα μεγάλο διάστημα το Χ.Α. παλεύει να ξεφύγει από το στενό εύρος διακύμανσης των 620-660 μονάδων, και μόνο μία ενίσχυση του όγκου συναλλαγών και της κινητικότητας γύρω από τον τραπεζικό κλάδο δείχνει πως μπορεί να οδηγήσει την αγορά σε υψηλότερα επίπεδα. Το «στοίχημα» είναι οι θετικές συνεδριάσεις να μην αποδεικνύονται εφήμερες, αν και η ελληνική αγορά παραμένει έντονα συνδεδεμένη με τα διεθνή χρηματιστήρια, τα οποία αυτό το διάστημα λόγω νέας έξαρσης της πανδημίας και των αμερικανικών εκλογών, είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητα.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,02% στις 648,56 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 50,73 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,03% στις 1.542,45 μονάδες, ενώ άνοδο 1,28% σημείωσε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κλείνοντας στις 915,40 μονάδες.

Από τα blue chips ξεχώρισαν η Ελλάκτωρ με κέρδη 5,06%, ο ΟΠΑΠ στο +3,62%, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο +3,51%, η ΤΙΤΑΝ στο +2,71% και η ΔΕΗ στο +2,59%.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε κέρδη της τάξης του 2,15% στις 314,15 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +1,71%, τη Eurobank στο +1,27%, την Εθνική Τράπεζα στο +3,90% και την Πειραιώς στο +2,20%.

Το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει την ανοδική του προσπάθεια προσέγγισης του άνω εύρους του πλαγιοκαθοδικού καναλιού, που έχει σχηματιστεί από τις αρχές Ιουνίου, σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι σιγά αλλά σταθερά οι όγκοι συναλλαγών δείχνουν μια αυξητική τάση. Η μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα ωστόσο παραμένει αμετάβλητη, αν και ο τραπεζικός κλάδος παρά την πρόσφατη απογοητευτική του πορεία, δείχνει σημάδια αντίδρασης με πρωταγωνιστές την Εθνική και την Πειραιώς.

«Εκτιμούμε ότι στο διεθνές όσο και στο εγχώριο περιβάλλον η επενδυτική ψυχολογία θα παραμείνει ευμετάβλητη με κυριότερο αστάθμητο παράγοντα τις αμερικανικές εκλογές. Θεωρούμε ότι τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία θα έχουν συνέχεια, αλλά και σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις, όσο βαδίζουμε προς τον χειμώνα, αυξάνοντας τη μεταβλητότητα. Συνεχίζουμε να επιμένουμε, ότι παρά τα αυξημένα αντανακλαστικά που χρειάζονται, η στόχευςση εταιρειών με καλά θεμελιώδη μεγέθη, εξωστρέφεια και υψηλές μερισματικές αποδόσεις είναι επιβεβλημένη για τη δημιουργία ενός ισορροπημένου χαρτοφυλακίου», προσθέτει ο κ. Παπαϊωάννου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή