Από τα 78 λεπτά/λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης

Από τα 78 λεπτά/λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης

από-τα-78-λεπτά-λίτρο-το-πετρέλαιο-θέρμα-561109837

Στη χαμηλή τιμή των 78 λεπτών το λίτρο (με βάσει τα σημερινά δεδομένα) θα κάνει έναρξη στις 15 Οκτωβρίου το πετρέλαιο θέρμανσης, η αγορά ωστόσο αναμένει καθίζηση της ζήτησης τους τρεις πρώτους μήνες, εξέλιξη που εκτιμάται ως ιδιαίτερα αρνητική, δεδομένου ότι το πετρέλαιο θέρμανσης κράτησε όρθια την αγορά το πρώτο εξάμηνο που τα καύσιμα κίνησης βρέθηκαν στα αζήτητα λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου. 

Η αγορά βλέπει καθίζηση των πωλήσεων στο πετρέλαιο θέρμανσης το διάστημα 15 Οκτωβρίου μέχρι και τέλος Δεκεμβρίου, και ο λόγος είναι ότι οι καταναλωτές αξιοποίησαν την παράταση ενός μηνός που δόθηκε για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο ΕΦΚ (μέχρι τέλος Μαΐου) λόγω πανδημίας και τις χαμηλές τιμές (η σεζόν έκλεισε με 80 λεπτά το λίτρο από 1,036 τιμή έναρξης του Οκτωβρίου), προκειμένου να αποθεματοποιήσουν καύσιμα για τον φετινό χειμώνα. 

Η πτώση της ζήτησης για τους τρεις πρώτους μήνες υπολογίζεται γύρω στο 75%, κάτι που θα πλήξει ιδιαίτερα τις εταιρείες του κλάδου σε όλη την αλυσίδα διακίνησης, από τα διυλιστήρια μέχρι και τα πρατήρια. 

Το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν δεχθεί τα καύσιμα κίνησης, καθώς η υποχώρηση της ζήτησης, που είχε ξεκινήσει πριν από την COVID-19, καταβαραθρώθηκε το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου, ενώ η ύφεση του πρώτου εξαμήνου και η μείωση της τουριστικής κίνησης δεν βοήθησαν στο να ανακάμψει σημαντικά. 

Τον Αύγουστο, οι πωλήσεις στις βενζίνες μειώθηκαν σε ποσοστό 8,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι και διαμορφώθηκαν σε 285.385 κ.μ. από 311.910 κ.μ. και το ντίζελ κίνησης κατά 14,1% με τον όγκο πωλήσεων να περιορίζεται σε 250.178 κ.μ. από 291.133 κ.μ. τον Αύγουστο του 2019. 

Σχεδόν διπλάσια είναι η μείωση σε επίπεδο οκταμήνου στις βενζίνες καθώς υποχώρησε κατά 16%, με τους όγκους πωλήσεων να μειώνονται σε 1.731.871 κ.μ. από 2.061.547 κ.μ. το αντίστοιχο 8μηνο του 2019. Στο ντίζελ κίνησης η ζήτηση στο 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου μειώθηκε κατά 11,3% με τον όγκο πωλήσεων να περιορίζεται σε 1.888.805 κ.μ. από 2.129.249 κ.μ. το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2019. 

Συνέχεια των επιπτώσεων της κρίσης από την πανδημία το επόμενο διάστημα, βλέπει ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης, ο οποίος εκτιμά ότι θα χρειαστούν 6-12 μήνες για ομαλοποίηση της κατάστασης.

«Είδαμε τους τελευταίους 6-7 μήνες μια δραστική αναδιάρθρωση της αγοράς πετρελαιοειδών, μια εξέλιξη της ζήτησης με μείον 80%-90% στα αεροπορικά καύσιμα και πιστεύω ότι στους επόμενους μήνες θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τις επιπτώσεις. Θα χρειαστούν 6-12 μήνες για ομαλοποίηση. Ακόμα και στο τέλος της ανάκαμψης δεν θα επανέλθουμε στο αρχικό σημείο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σιάμισιης.

Αντίστοιχες είναι και οι εκτιμήσεις του προέδρου του ΣΕΕΠΕ Γιάννη Αληγιζάκη. «Η πορεία της αγοράς κατά το β΄ εξάμηνο του 2020 θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη της πανδημίας και την επίδραση αυτής στη συμπεριφορά των καταναλωτών. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη το α΄ εξάμηνο, όπου η αγορά καυσίμων παρουσίασε μια καθαρά οριακή πτώση με την αύξηση των πωλήσεων του πετρελαίου θέρμανσης, η μείωση των πωλήσεων στο β΄ εξάμηνο αναμένεται να κινηθεί σε υψηλά επίπεδα», δηλώνει στην «Κ» ο κ. Αληγιζάκης. 

Πιέσεις δέχεται η αγορά και από την παραβατικότητα που παραμένει σε μεγάλο βαθμό εκτός ελέγχου, καθώς η πλήρης λειτουργία του συστήματος εισροών – εκροών έχει μεταφερθεί για το τέλος του 2021. Χαμηλές είναι οι προσδοκίες της αγοράς και από το νέο νομοσχέδιο που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών, κυρίως ως προς την εφαρμογή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή