Αβέβαιη είναι η αποπληρωμή ομολόγων της MLS

Αβέβαιη είναι η αποπληρωμή ομολόγων της MLS

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κομμένη την ανάσα βρίσκονται οι ομολογιούχοι της MLS, καθώς τη Δευτέρα εκτιμάται ότι η εταιρεία πληροφορικής δεν θα είναι σε θέση να καταβάλει το κουπόνι του ομολογιακού ΜΛΣ01 ύψους 4 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή είναι συνέχεια πρόσφατης ανακοίνωσης της εταιρείας βάσει της οποίας η MLS αιτείται στον εκπρόσωπο των ομολογιούχων, την Beta Χρηματιστηριακή, την τρίμηνη μετάθεση πληρωμής των κουπονιών των ομολογιακών ΜΛΣ01 και ΜΛΣ03 (6,7 εκατ. ευρώ), τα οποία λήγουν την προσεχή Δευτέρα 12 Οκτωβρίου και στις 26 Οκτωβρίου, αντίστοιχα. Ζητάει δηλαδή την τροποποίηση του προγράμματος των ομολογιακών δανείων, αυξάνοντας σε έξι έναντι τριών μηνών την ημερομηνία αποπληρωμής των τοκομεριδίων.  

Οπως ανακοίνωσε η Beta, που εκπροσωπεί τους ομολογιούχους, αυτού του είδους η τροποποίηση είναι επί το δυσμενέστερο και γι’ αυτό θα απαιτηθεί να πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις, όπου θα αποφασιστεί είτε η τροποποίηση είτε η καταγγελία των ομολογιακών δανείων.  

Εάν αποφασιστεί η τροποποίηση του ομολογιακού προγράμματος, η MLS θα κερδίσει πολύτιμο χρόνο.

Εάν οι ομολογιούχοι αποφασίσουν να προχωρήσουν σε καταγγελία των ομολόγων της MLS, η εταιρεία θα βρεθεί αντιμέτωπη, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, με τον «ξαφνικό θάνατο», την πτώχευση. Σε αυτή την περίπτωση, η εκποίηση των στοιχείων του ενεργητικού θα αποτελούσε μονόδρομο για την ικανοποίηση των απαιτήσεων των πιστωτών της.  

Εάν τίποτα από τα δύο δεν αποφασιστεί, τότε η εταιρεία δεν θα βρίσκεται αντιμέτωπη μόνο με νομικές ενέργειες, αλλά η αποπληρωμή των κουπονιών της θα υπόκειται σε τόκους υπερημερίας, γεγονός που θα προκαλούσε ακόμη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στις ταμειακές ροές της. Αυτό, τη στιγμή που η MLS έχει επισημάνει «πως οι επιπτώσεις της πανδημίας έχουν επιδράσει στις ταμειακές της ροές».  

Οσον αφορά το έτερο ομόλογο της MLS, το ΜΛΣ02 ύψους 7 εκατ. ευρώ, με εκδότρια την Euroxx, ακόμη η εταιρεία πληροφορικής δεν έχει καταθέσει ανάλογο αίτημα για τη μετάθεση της αποπληρωμής των τοκομεριδίων.  

Τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει για τους ομολογιούχους δεν σχετίζονται μόνο με την επιδιωκόμενη από την εταιρεία μετάθεση των ημερομηνιών αποπληρωμής των τοκομεριδίων των ομολόγων, αλλά και με την έκθεση ελέγχου της Deloitte. 

Η έκθεση –ορισμένα σημεία της οποίας παρουσιάστηκαν πριν από μερικές εβδομάδες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς– προβλέπει τη μείωση της καθαρής θέσης της εταιρείας –είχε διαμορφωθεί σε 25,8 εκατ. ευρώ το 2018– κατά 8 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι ομολογιούχοι δεν βρίσκονται, για πρώτη φορά, αντιμέτωποι με αιτία καταγγελίας των ομολόγων της MLS.

Με το σκεπτικό ότι παραβιάστηκαν όροι των ομολογιακών που αφορούν τις εγγυοδοτικές δηλώσεις της εταιρείας, τα όσα δηλαδή έχει «δηλώσει υπεύθυνα» η MLS σχετικά με την κατάρτιση των οικονομικών καταστάσεών της, είχαν πραγματοποιηθεί τον περασμένο Αύγουστο γενικές συνελεύσεις με αντικείμενο την καταγγελία των ομολογιακών δανείων της εταιρείας. Δεν συγκεντρώθηκε όμως η απαιτούμενη υψηλή απαρτία των 2/3, με αποτέλεσμα να μη ληφθεί απόφαση για την καταγγελία ή μη των ομολόγων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή