TΡΑΠΕΖΕΣ

Τρεις προϋποθέσεις για την οριστική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων

treis-proypotheseis-gia-tin-oristiki-antimetopisi-ton-kokkinon-daneion-561110953

Η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, η πορεία της οικονομίας σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες σε δημοσιονομικό επίπεδο και επίπεδο ρευστότητας, καθώς και το εάν θα υπάρξουν νέα εργαλεία για την αντιμετώπιση του προβλήματων των επισφαλών δανείων αποτελούν τoυς τρεις παράγοντες που θα καθορίσουν το μελλοντικό τοπίο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλειος Ε. Ψάλτης.

Σε συζήτηση στο πλαίσιο του 3ου Athens Investment Forum, ο κ. Ψάλτης σημείωσε ότι η Alpha Bank βρίσκεται στην τελική ευθεία του Project Galaxy. Σύμφωνα με τον CEO της Alpha Bank, η πορεία προς ένα ισχυρό και βιώσιμο μέλλον έχει ως άξονες την οριστική αντιμετώπιση των NPEs και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Στη συζήτηση, με θέμα «Χρηματοδοτώντας την Ισχυρή και Βιώσιμη Ανάπτυξη», συμμετείχαν, επίσης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Αναφερόμενος στο Project Galaxy, ο κ. Ψάλτης το χαρακτήρισε ιδιαίτερα πολύπλοκο εγχείρημα, που αποτελείται από τρεις επάλληλες συναλλαγές, μέσω των οποίων δημιουργούμε μία νέα τράπεζα που αφήνει πίσω της τα προβλήματα του παρελθόντος, ώστε να στρέψουμε το βλέμμα μας στο μέλλον και να στηρίξουμε ενεργά το αύριο της ελληνικής οικονομίας». Αναφερόμενος στην πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη σύσταση μιας bad bank, ο κ. Ψάλτης ανέφερε ότι όσα περισσότερα τα διαθέσιμα εργαλεία, τόσο το καλύτερο.

Τα τρία σκέλη της σύνθετης συναλλαγής Galaxy

Ο CEO της Alpha Bank υπενθύμισε ότι το πρώτο σκέλος της συναλλαγής αφορά στη μεγαλύτερη τιτλοποίηση NPEs στην Ελλάδα ύψους 10,8 δισ. ευρώ και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται προς τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ το ενεργό επενδυτικό ενδιαφέρον και όλες οι μέχρι σήμερα εξελίξεις «επιβεβαιώνουν την ορθότητα της απόφασής μας», όπως επεσήμανε, για επανεκκίνηση των διαδικασιών του Project Galaxy αμέσως μετά το lockdown, με στόχο την υπογραφή της συναλλαγής εντός του 2020.

Αναφερόμενος, μάλιστα, στο Πρόγραμμα «Ηρακλής, σημείωσε ότι η Alpha Βank θα είναι ο μεγαλύτερος εταίρος, με εγγυήσεις στα senior ομόλογα περί τα 3,7 δισ. ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι το πρόγραμμα «λειτούργησε καλά».

Το δεύτερο σκέλος αφορά στη μεταφορά των Διευθύνσεων Διαχείρισης NPEs στη Cepal έχοντας διαμορφώσει «ένα πλαίσιο ασφάλειας, κινήτρων και προοπτικής για τους συναδέλφους που θα μετακινηθούν και, μάλιστα, σε απόλυτη συμφωνία με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων της Τράπεζας». Επανέλαβε ότι η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες, καθιστώντας την Cepal τον μεγαλύτερο Servicer στην Ελλάδα -και εκ των πρωταγωνιστών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη- , προσφέροντας έτσι προοπτική μακροχρόνιας και επικερδούς απασχόλησης για τα στελέχη της.

Το τρίτο σκέλος είναι η διάσπαση της Τράπεζας σε «κακή» που θα κρατήσει τα λιγοστά απομεινάρια των προβλημάτων του παρελθόντος και «καλή», «που θα αποτελείται μόνο από καλά στοιχεία ενεργητικού και θα έχει ικανά κεφάλαια για να υπηρετεί απερίσπαστη την πελατεία μας», όπως είπε ο κ. Ψάλτης.

Τρεις προϋποθέσεις για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος των NPLs

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του συντονιστή της συζήτησης, δημοσιογράφου Γιάννη Παπαδογιάννη, ο κ. Ψάλτης διέκρινε τρεις βασικούς παράγοντες που θα διαμορφώσουν το μελλοντικό τοπίο των ΜΕΑ τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς: την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης και των προσπαθειών για εξεύρεση αποτελεσματικού εμβολίου, την επίπτωση στην οικονομική δραστηριότητα που θα έχουν οι σημαντικές δημοσιονομικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση, καθώς και η ρευστότητα που έχει εισρεύσει στο σύστημα και τέλος, αν θα υπάρξουν νέα εργαλεία από τις εποπτικές αρχές για την αντιμετώπιση του προβλήματος. «Όσα περισσότερα εργαλεία βρίσκονται στη διάθεση των τραπεζών και της ελληνικής οικονομίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, τόσο το καλύτερο», τόνισε o κ. Ψάλτης αναφορικά με το ενδεχόμενο σύστασης AMC(δηλαδή μιας bad bank) όπως προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος, θέση που υιοθέτησαν και οι επικεφαλής των άλλων τριών τραπεζών.

«Όρο επιβίωσης για την οικονομία και τις τράπεζες», χαρακτήρισε ο κ. Ψάλτης την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών, οι οποίες «ανατρέπουν τις υφιστάμενες οργανωτικές δομές και μετασχηματίζουν τις διαδικασίες, οδηγώντας νομοτελειακά σε νέα πρότυπα επιχειρηματικής ανάπτυξης».

Ο CEO της Alpha Bank διέκρινε τέσσερις λόγους αισιοδοξίας για το ψηφιακό μέλλον της χώρας  – τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το δυναμικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων που έχουν, όπως ανέφερε, την ψηφιακή τεχνολογία στο DNA τους, την εντυπωσιακή είσοδο του ελληνικού Δημοσίου στον ψηφιακό κόσμο και τις σύγχρονες ψηφιακές δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού, με ένα πιθανό brain gain που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία. Για τις τράπεζες, τόνισε ότι «η προσοχή μας εστιάζεται αφενός στη σημαντική βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη και αφετέρου στο μετασχηματισμό των εσωτερικών διαδικασιών μας», ενώ αναφέρθηκε εκτενέστερα στον ψηφιακό μετασχηματισμό που βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής της Alpha Bank ήδη από το 2017.