Χρηματιστήριο: Χωρίς «νεύρο» η ανάκτηση των 650 μονάδων

Χρηματιστήριο: Χωρίς «νεύρο» η ανάκτηση των 650 μονάδων

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από το τεχνικό όριο των 650 μονάδων κατάφερε να τερματίσει ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να καταγάγουν βραχεία νίκη έναντι των πωλητών, παρά την απουσία στηριγμάτων από τον τραπεζικό κλάδο και παρά την επενδυτική αδιαφορία, η οποία μεταφράστηκε σε ημερήσιο τζίρο μόλις 37,1 εκατομμυρίων ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε με συγκρατημένα κέρδη της τάξης του 0,45% και διαμορφώθηκε στις 651,47 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 647 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 652 μονάδες. Ωστόσο, παρά την ανοδική τάση, η συνεδρίαση ήταν αρκετά προβληματική, καθώς χαρακτηρίστηκε από εμφανή έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος.  Είναι ενδεικτικό ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας διακινήθηκαν μόλις 15,3 εκατομμύρια τεμάχια.

Ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος την Τρίτη έκλεισε στο +5,44% και την Πέμπτη στο +2,15%, σήμερα κατέγραψε οριακή πτώση κατά 0,05% και διατηρήθηκε σχεδόν αμετάβλητος στις 237 μονάδες. Η μετοχή της Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 1,09% και το 0,5398 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Εθνική Τράπεζα (-0,85%), Τρ. Πειραιώς (-0,53%) και Eurobank (-0,24%) κινήθηκαν σε ήπια πτωτικό επίπεδο.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έλαβε στήριξη από τη μετοχή της Γρ. Σαράντης, η οποία εκτινάχθηκε στο +4,72%, δίνοντας συνέχεια στις εντυπωσιακές «πτήσεις» των τελευταίων ημερών. Στο +2,89% έκλεισε και η μετοχή των ΕΛΠΕ, ενώ κέρδη της τάξης του 2,11% εμφάνισε η μετοχή του Τιτάνα. Στον αντίποδα, η μετοχή της Fourlis υποχώρησε κατά 1,68% και η μετοχή του Ελλάκτορα κατά 1,23%.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε με σωρευτική άνοδο της τάξης του 4,12%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος αυξήθηκε συνολικά 6,66%. Ωστόσο, για να έχει συνέχεια η ανοδική προσπάθεια, θεωρείται απολύτως αναγκαία η αύξηση του τζίρου και η τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, το οποίο παραμένει σημαντικά εξασθενημένο.

Συνεχίζεται το ράλι στα ομόλογα

Στο μεταξύ, το ράλι στις τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων συνεχίστηκε και σήμερα, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 0,867% -το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Αυτό, οπωσδήποτε, προσφέρει στο οικονομικό επιτελείο την ευκαιρία να βγει στις αγορές και να αναζητήσει φθηνές πηγές δανεισμού, τονώνοντας τα ταμειακά αποθέματα και χρηματοδοτώντας ενδεχόμενα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας. Φυσικά, πέραν της Ελλάδας, αντίστοιχο ράλι καταγράφουν και τα ομόλογα των υπόλοιπων κρατών της Ευρωζώνης, κάτι το οποίο αποδίδεται στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρηματιστηριακή εβδομάδα, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα, στιγματίστηκε από το «ξύπνημα» του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος επιτέλους φαίνεται ότι αρχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον των αγοραστών, βάζοντας φρένο στην πολύμηνη συσσώρευση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα και την καθήλωση του Γενικού Δείκτη. Η ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών συνδέεται άμεσα με την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία bad bank, η οποία θα απορροφήσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και θα εκκαθαρίσει τους τραπεζικούς ισολογισμούς. Ωστόσο, η συγκεκριμένη πρόταση θα πρέπει να τύχει της έγκρισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε., καθώς ενέχει τον κίνδυνο να θεωρηθεί παραβίαση των κανονισμών περί κρατικής στήριξης. Κι αυτό, διότι η bad bank προτείνεται να χρηματοδοτηθεί από κρατικά κονδύλια, και δη από το ταμειακό μαξιλάρι των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στις διεθνείς αγορές το επενδυτικό κλίμα εξακολουθεί να καθορίζεται από τις διαθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στο προωθούμενο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας. Χθες, άλλωστε, ο Αμερικανός πρόεδρος γνωστοποίησε ότι οι διαπραγματεύσεις με τους Δημοκρατικούς ξεκίνησαν εκ νέου. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ωστόσο, ο 74χρονος Ρεπουμπλικάνος είχε εξαγγείλει το προσωρινό «πάγωμα» των διαβουλεύσεων έως τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν οριακά κέρδη, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να ενισχύεται κατά 0,48% στις 370 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη, ο γερμανικός DAX καταγράφει ανεπαίσθητη άνοδο στις 13.048 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο, ο βρετανικός FTSE 100 αυξάνεται κατά 0,71% στις 6.020 μονάδες. Παρόμοιο είναι ο κλίμα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου ο βιομηχανικός Dow Jones σημειώνει οριακά κέρδη κατά 0,15% και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατά 0,44%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή