Υποχώρηση-ρεκόρ κατά 2% του πληθωρισμού

Υποχώρηση-ρεκόρ κατά 2% του πληθωρισμού

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρεκόρ αρνητικού πληθωρισμού για το 2020 καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά 2% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Η εξέλιξη αυτή σχετίζεται με την ύφεση που ήδη καταγράφεται στην ελληνική οικονομία, αλλά και στις προβλέψεις για το σύνολο του έτους. Ο Σεπτέμβριος είναι ο έκτος συνεχής μήνας που αποτυπώνεται αρνητικός πληθωρισμός το 2020, με την αρχή να γίνεται τον Απρίλιο, όταν ακόμη βρίσκονταν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό.

Η μείωση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 2% σε ετήσια βάση οφείλεται κυρίως στην ελάττωση κατά 6% της ομάδας «Στέγαση», λόγω μείωσης των τιμών σε πετρέλαιο θέρμανσης, ηλεκτρισμό, στερεά καύσιμα και φυσικό αέριο, ενώ η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στην ομάδα «μεταφορές», κατά 7,9% σε ετήσια βάση, λόγω ελάττωσης των τιμών σε καύσιμα και λιπαντικά και εισιτήρια.

Συγκεκριμένα, οι πέντε μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις τιμών καταγράφονται στο φυσικό αέριο (32,1%), στο πετρέλαιο θέρμανσης (26,9%), στα αεροπορικά εισιτήρια (26,9%), στα ξενοδοχεία (18,2%) και στις συνδυασμένες μεταφορές επιβατών (12,4%).

Από την άλλη, οι πέντε μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις τιμών καταγράφονται, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στα νωπά φρούτα (21,5%), σε άλλα βρώσιμα έλαια (12,3%), στα αλλαντικά (6,8%), στο χοιρινό κρέας (4,6%), στο αρνί και στο κατσίκι (4,5%). Σημειώνεται εδώ ότι η τιμή στο ελαιόλαδο έχει υποχωρήσει κατά 4,6% σε ετήσια βάση.

Συνολικά, η ομάδα «διατροφή» είναι αυτή στην οποία το επίπεδο τιμών εμφανίζει διαρκώς αυξητικές τάσεις, καθώς το μεγαλύτερο τμήμα της κατανάλωσης κατευθύνεται εκεί. Σε ετήσια βάση οι τιμές στην ομάδα αυτή αυξήθηκαν κατά 2,4%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή