«Το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ δεν θα επιβαρύνει τους καταναλωτές»

«Το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ δεν θα επιβαρύνει τους καταναλωτές»

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους εμπλεκομένους στην αγορά ηλεκτρισμού ότι το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) δεν πρόκειται να επιβαρύνει καταναλωτές και επιχειρήσεις και ότι θα πρέπει να συμβάλλουν στην κάλυψή του έστειλε χθες από το βήμα του συνεδρίου Athens Investment Forum ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα καλυφθεί το έλλειμμα της αγοράς ΑΠΕ, το οποίο υπολογίζεται στο τέλος του έτους στα 287,6 εκατ. ευρώ, ο κ. Χατζηδάκης μίλησε για «δίκαιη λύση», την οποία θα αναζητήσει μέσω διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (βιομηχανία, προμηθευτές, αγορά ΑΠΕ) μέχρι το τέλος του έτους. Η λύση, διευκρίνισε ο υπουργός, θα λαμβάνει υπόψη τόσο τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού όσο και τις χρόνιες στρεβλώσεις της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. 

Το έλλειμμα, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, προέκυψε κατά κύριο λόγο από τις παρενέργειες της πανδημίας στην αγορά ενέργειας, καθώς μειώθηκε η ζήτηση για ενέργεια και συνεπώς τα έσοδα του ειδικού τέλους για τις ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ). Αυτό, πρόσθεσε, «είναι πρόβλημα για τους παραγωγούς ΑΠΕ, το οποίο όμως δεν μπορεί να μετακυλιστεί στους καταναλωτές». «Βεβαίως, δεν πρόκειται να αιφνιδιάσουμε. Θα κάνουμε διάλογο. Θα πρέπει όμως να εργαστούμε όλοι μαζί, λαμβάνοντας υπόψη τις στρεβλώσεις και το ότι η κοινωνία δεν αντέχει, και να βρούμε δίκαιες λύσεις που δεν θα δημιουργήσουν θέμα στην εικόνα της Ελλάδας», συμπλήρωσε ο ίδιος και, εξηγώντας τις παραμέτρους που θα συνεκτιμηθούν για την εξεύρεση της λύσης, σημείωσε: «Εχω στο μυαλό μου εξίσου τους επενδυτές στον χώρο των ΑΠΕ –τους οποίους υποστηρίζουμε– καθώς και τους καταναλωτές (συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρήσεων) που πλήττονται από τον κορωνοϊό. Με ενδιαφέρει επίσης η πορεία των βασικών πυλώνων του ενεργειακού συστήματος, ξεχωρίζοντας τη ΔΕΗ. Διότι με ενδιαφέρει ό,τι έχει επιτευχθεί στη ΔΕΗ με τη μία ή με την άλλη κίνηση να μην σπαταληθεί». 

Ο υπουργός αναγνώρισε, πάντως, δημοσίως χθες ότι από το ταμείο του ΕΛΑΠΕ λείπουν τα 200 εκατ. ευρώ που πήρε η κυβέρνηση πέρυσι για τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές από την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, καθώς επίσης ότι το Δημόσιο έχει αναλάβει δεσμεύσεις από παλιά έναντι των παραγωγών ΑΠΕ, ενώ στην άσκηση που κάνει για τον μηδενισμό του ελλείμματος λαμβάνει υπόψη του και τα δάνεια που πήραν οι παραγωγοί ΑΠΕ για να επενδύσουν. Δεν άφησε, ωστόσο, κανένα περιθώριο μη συμμετοχής της ίδιας της αγοράς των ΑΠΕ στο κλείσιμο του ελλείμματος, ενώ, στο περιθώριο του συνεδρίου, κύκλοι του ΥΠΕΝ ανέφεραν ότι στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση για επιβολή έκτακτης εισφοράς, που σημαίνει «“ψαλίδισμα” των εγγυημένων τιμών κατά το μοντέλο που εφαρμόστηκε το 2014».

Στις ΑΠΕ, τόνισε ο υπουργός στο κύριο μέρος της ομιλίας του, «θέλουμε να πάμε σε ένα μοντέλο ελεύθερης αγοράς, πράγμα στο οποίο θα συμβάλει η εφαρμογή του target model. Με βάση το ενδιαφέρον που υπάρχει, αισιοδοξώ ότι όχι μόνο θα πετύχουμε τους στόχους του εθνικού σχεδίου, αλλά θα τους ξεπεράσουμε». Μιλώντας για την απολιγνιτοποίηση και τα μέτρα δίκαιης μετάβασης στις λιγνιτικές περιοχές, αναφέρθηκε στα κεφάλαια ύψους 5 δισ. με τα οποία θα χρηματοδοτηθεί το εγχείρημα και ανακοίνωσε ότι, εκτός από τα 80 ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια που έχουν ήδη γνωστοποιηθεί, έχουν κατατεθεί και 116 προτάσεις από δημόσιους φορείς για επενδύσεις στις λιγνιτικές περιοχές που αφορούν κεφαλαιουχικές δαπάνες της τάξεως του 1,14 δισ. ευρώ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή