Προωθούνται έργα ΣΔΙΤ ύψους 1,4 δισ. ευρώ

Προωθούνται έργα ΣΔΙΤ ύψους 1,4 δισ. ευρώ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προ των πυλών βρίσκεται ακόμα ένα σημαντικό κτιριακό έργο ΣΔΙΤ, προς… τέρψιν των κατασκευαστικών ομίλων της χώρας, καθώς, με την προσθήκη και του συγκεκριμένου, θα έχει δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα έργων ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Ο λόγος, για το έργο της κατασκευής 12 δικαστικών μεγάρων σε πλειάδα πόλεων της περιφέρειας, μια σύμβαση, η αξία της οποίας υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει, ενδεχομένως και θα ξεπεράσει, τα 200 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τις προσφορές που θα υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους ομίλους. Το έργο προωθείται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Σε πρώτη φάση θα επιχειρηθεί να ληφθεί το πράσινο φως από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, κάτι που είναι πιθανό να συμβεί πριν από το τέλος του έτους. Σημειωτέον ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη ενημερώσει το υπουργείο Υποδομών για την αναγκαιότητα των σχετικών κτιριακών υποδομών, γεγονός που πυροδότησε και την εκκίνηση της σχετικής διαδικασίας.

Στόχος είναι τα νέα κτίρια να έχουν ολοκληρωθεί σταδιακά έως το 2024. Με βάση τη μέχρι σήμερα πληροφόρηση, αναμένεται να αναπτυχθούν νέες εγκαταστάσεις σε Εδεσσα, Σέρρες, Λάρισα, Λαμία, Κιλκίς, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Βόλο, Ηράκλειο και Ρέθυμνο, ενώ για την πόλη της Θεσσαλονίκης προωθείται η ανακατασκευή και αναβάθμιση του υφιστάμενου δικαστικού μεγάρου. Οπως συνηθίζεται στις συμβάσεις ΣΔΙΤ, η προτεινόμενη διάρκεια είναι 30 έτη.

Η προτίμηση στη μέθοδο των ΣΔΙΤ για την ανέγερση των νέων δικαστικών μεγάρων εδράζεται στη μεγαλύτερη διαφάνεια των διαγωνισμών των σχετικών έργων και ασφαλώς στην ταχύτερη προετοιμασία και υλοποίηση σε σχέση με τα συμβατικά δημόσια έργα, ιδίως μετά την αναβάθμιση των έργων ΣΔΙΤ, μέσω της πρόβλεψης να εντάσσονται στις στρατηγικές επενδύσεις προκειμένου να προωθούνται με πιο γρήγορο ρυθμό.

Ετσι εξηγείται και ο πολλαπλασιασμός των κτιριακών ΣΔΙΤ κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την προσθήκη και του ΣΔΙΤ για τα δικαστικά μέγαρα, υπολογίζεται ότι αυτήν την περίοδο προωθούνται έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 900 εκατ. ευρώ, κυρίως για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών. Ο μεγαλύτερος σε αξία διαγωνισμός αφορά την 2.000 φοιτητικών κατοικιών στο Ρέθυμνο και 1.000 ακόμα στο Ηράκλειο στις αντίστοιχες πανεπιστημιουπόλεις. Πρόκειται για έργο ύψους 255 εκατ. ευρώ, το οποίο προωθείται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Στον διαγωνισμό συμμετέχουν οι όμιλοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, «Ακτωρ Παραχωρήσεις», «Αβαξ», Intrakat, Archirodon Group, «Θέμελη» και η κοινοπραξία ανάμεσα στον όμιλο Μυτιληναίου και την ΑΤΕΣΕ. Σχετικές υποδομές προωθούνται και από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (105 εκατ. ευρώ), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (116 εκατ. ευρώ), ενώ η «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» έχει αναλάβει την προώθηση του έργου για την κατασκευή 16 σχολικών μονάδων στην πόλη της Θεσσαλονίκης κι ενός μουσικού σχολείου στην Κατερίνη, με το κόστος να υπολογίζεται σε 153 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, μέσω ΣΔΙΤ προωθούνται και έργα υποδομής προϋπολογισμού πλησίον των 500 εκατ. ευρώ, όπως η αναβάθμιση της ανατολικής εσωτερικής περιφερειακής λεωφόρου της Θεσσαλονίκης, γνωστή και ως Flyover, ή η κατασκευή του φράγματος Χαβρία στη Χαλκιδική. Το πρώτο έργο είναι ύψους 370 εκατ. ευρώ και το δεύτερο 106 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, την προσεχή εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 14 Οκτωβρίου, είναι προγραμματισμένη η εκδήλωση ενδιαφέροντος για το φράγμα στη Χαλκιδική. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή