Περιορίζεται ο ρυθμός ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας

Περιορίζεται ο ρυθμός ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβραδύνεται η ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας, μολονότι η πολιτική ενθάρρυνσης των εξόδων και των γευμάτων σε εστιατόρια φαίνεται να απέδωσε καρπούς τον Αύγουστο, τονώνοντας τον κλάδο της εστίασης. Η εν λόγω πολιτική προέβλεπε την προσφορά γευμάτων με έκπτωση 50% στα εστιατόρια από τη Δευτέρα έως και την Τετάρτη για όλο τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το βρετανικό γραφείο εθνικής στατιστικής, ONS, τον Αύγουστο η βρετανική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη 2,1%. Ο ρυθμός αυτός σαφώς κατατείνει σε επιβράδυνση της ανάκαμψης, δεδομένου ότι τον Ιούλιο το βρετανικό ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 6,6% και τον Ιούνιο κατά 8,7%.

Απογοητευτικό

Μολονότι τα στοιχεία καταδεικνύουν πως συνεχίζεται η ανάκαμψη από την ιστορική ύφεση του δευτέρου τριμήνου, το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ είναι απογοητευτικό και η βρετανική οικονομία παραμένει κατά 9,2% μικρότερη σε σύγκριση με τα προ της πανδημίας επίπεδα. Οπως, άλλωστε, τονίζει το ONS, σημαντικοί τομείς της οικονομίας, όπως οι ζωτικοί κλάδοι των υπηρεσιών και των κατασκευαστικών, εξακολουθούν να είναι πολύ μικρότεροι σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα. 

Ο Τζόναθαν Αθοου, υπεύθυνος οικονομικών στοιχείων του ONS, σχολίασε πως «υπήρξε σημαντική τόνωση των εστιατορίων αλλά και των συναφών επιχειρήσεων, χάρη στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, χάρη στην πολιτική των εκπτωτικών γευμάτων αλλά και επειδή ο κόσμος επέλεξε να περάσει τις διακοπές του εντός της χώρας». 

Θα πρέπει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του BBC, οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως τους επόμενους μήνες θα καταγραφεί περαιτέρω επιβράδυνση καθώς επανέρχονται μερικώς τα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας, ενώ εκπνέουν τα προγράμματα στήριξης των μισθών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και επικρατεί ανησυχία ότι επίκειται ένα σκληρό Brexit. Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών τόνισε χθες πως «έχει καταστεί σαφές ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα αν χρειαστεί». Προσέθεσε, επίσης, ότι «ορισμένες επιχειρήσεις θα πληγούν από την πανδημία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από άλλες, αλλά θα εξακολουθήσουμε να αναζητούμε την κατάλληλη στήριξη γι’ αυτές τις επιχειρήσεις». 

Στήριξη

Η πολιτική στήριξης του κλάδου της εστίασης εκτιμάται πως είχε ως αποτέλεσμα να καταναλωθούν πάνω από 100 εκατ. γεύματα με έκπτωση. Και βέβαια η ύφεση,  όπως ορίζεται ως δύο συναπτά τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ, έχει λήξει στη Βρετανία. Η επιβράδυνση του ρυθμού ανάκαμψης εμπνέει πάντως ανησυχία και προβληματισμό καθώς διαφαίνεται πως έχει λήξει η περίοδος της απότομης και ραγδαίας ανάκαμψης και ότι θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να επανέλθει η οικονομία στα προ κορωνοϊού επίπεδα.

Επικρατεί, άλλωστε, ανησυχία για το ενδεχόμενο να διακοπεί πλήρως ή ακόμη και να αντιστραφεί η πορεία των θετικών ρυθμών ανάπτυξης. Οπως τονίζουν οικονομικοί αναλυτές, τα στοιχεία που κατατείνουν σε επιβράδυνση ενισχύουν την επιχειρηματολογία όσων ζητούν επίμονα περαιτέρω μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση και ιδιαιτέρως τώρα που επανέρχονται μερικώς τα μέτρα κοινωνικής απόστασης. 

Τέλος, όπως τονίζει το BBC, αναμένεται να παρέμβει ενεργά και η Τράπεζα της Αγγλίας στη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής τον επόμενο μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή