Στη Euronext το χρηματιστήριο του Μιλάνου

Στη Euronext το χρηματιστήριο του Μιλάνου

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευοδώθηκαν οι συνομιλίες που είχαν ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο μεταξύ της εταιρείας που είναι υπεύθυνη του χρηματιστηρίου του Λονδίνου (LSE) και της Euronext, της γαλλικής εταιρείας διαχείρισης χρηματιστηριακών αγορών, και αφορούσαν την πώληση του χρηματιστηρίου του Μιλάνου (Borsa Italiana). Το τίμημα που θα καταβάλει η Euronext ανέρχεται σε 4,33 δισεκατομμύρια ευρώ σε μετρητά, ενώ είχε και την αρωγή του ιταλικού κράτους αλλά και της Intesa Sanpaolo, της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας. Οπως αναφέρει το Reuters, όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις είχαν τον χαρακτήρα των αποκλειστικών, διότι η Euronext προτιμήθηκε από την Deutsche Boerse (το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης) και την ελβετική SIX. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι το χρηματιστήριο του Λονδίνου αποφάσισε να προχωρήσει στην πώληση στο πλαίσιο των αναγκαίων διορθωτικών μέτρων για την υλοποίηση του επόμενου στόχου του. Αυτός δεν είναι άλλος από την εξαγορά της εταιρείας παροχής δεδομένων Refinitiv αντί του ποσού των 27 δισ. δολ., το 45% της οποίας ανήκει στην Thomson Reuters, μητρική εταιρεία του πρακτορείου Reuters. Το χρηματιστήριο του Λονδίνου ανέκαθεν διακήρυττε πως θα ήθελε να διατηρήσει το χρηματιστήριο του Μιλάνου, αν και η πώλησή του στη Euronext θα αποδειχθεί συμφέρουσα. Επί της τιμής που πλήρωσε για να το αποκτήσει το 2007, σήμερα θα αποκομίσει κέρδη 1,6 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι υπήρχαν ενστάσεις για την εξαγορά της Refinitiv και αυτές προέρχονταν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είχε ασκήσει βέτο δηλώνοντας επίσημα ότι θα εγκρίνει τη συμφωνία μόνο εάν πωληθεί ολόκληρο ή μέρος του χρηματιστηρίου του Μιλάνου (Borsa Italiana). «Πιστεύουμε ότι η πώληση του ομίλου Borsa Italiana θα συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ανταγωνισμού εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της LSE Ντέιβιντ Σουίμερ. 

Η Euronext, με κεφαλαιοποίηση σχεδόν 7 δισ. ευρώ, θα χρηματοδοτήσει τη συμφωνία μέσω έκδοσης χρέους και αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, καθώς και με μετρητά. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Euronext, που θα αποκτήσει το χρηματιστήριο του Μιλάνου, διοικεί ακόμα το χρηματιστήριο του Παρισιού, του Αμστερνταμ και του Δουβλίνου, μεταξύ άλλων. «Η Euronext θα διαφοροποιήσει σε σημαντικό βαθμό την προέλευση των εσόδων της, καλωσορίζοντας τη χρηματιστηριακή αγορά της Ιταλίας, μιας χώρας-μέλους της “Ομάδας των Επτά” και της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Euronext Στεφάν Μπουζνό. Μετά και το τελευταίο απόκτημά της, η γαλλική εταιρεία θα διατηρεί χρηματιστήρια με 1.800 και πλέον εισηγμένες επιχειρήσεις, των οποίων η συνολική χρηματιστηριακή αξία θα φθάνει σχεδόν τα 4,4 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Η δε πώληση του χρηματιστηρίου του Μιλάνου είναι ένα πολιτικά ευαίσθητο ζήτημα λόγω του ότι έχει στην ιδιοκτησία του την πλατφόρμα MTS, η οποία διαχειρίζεται την αγορά κρατικών ομολόγων της Ιταλίας που αποτιμάται σε σχεδόν 2,1 τρισ. ευρώ. Εξ ου και η Euronext, αποσκοπώντας να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Ρώμης, συνεργάστηκε με το ιταλικό ταμείο παρακαταθηκών και δανείων (Cassa Depositi e Prestiti) καθώς και με τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, την Intesa Sanpaolo.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή