ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανεπαρκείς οι υποδομές των ΗΠΑ για τα νέα iPhone 5ης γενιάς

Ανεπαρκείς οι υποδομές των ΗΠΑ για τα νέα iPhone 5ης γενιάς

Σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα την Τρίτη 13 Οκτωβρίου ο αμερικανικός κολοσσός υψηλής τεχνολογίας της Apple θα παρουσιάσει τα νέα του δημοφιλή μοντέλα iPhone 5ης γενιάς δικτύων, αλλά η αμερικανική αγορά μάλλον είναι ανέτοιμη να τα υποδεχθεί όσον αφορά τις αναγκαίες υποδομές. 

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, η εταιρεία εκτιμά ότι αυτό το στοιχείο της προηγμένης τεχνολογίας δικτύων είναι και μία από τις σημαντικότερες προσθήκες στα προϊόντα της. Από όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα σε επίπεδο φημών, την Τρίτη θα παρουσιασθούν συνολικά τέσσερις νέες συσκευές iPhone. 

Το βασικό μοντέλο αποκαλείται iPhone 12 και θα έχει οθόνη 5,4 ιντσών, ακολουθεί το iPhone 12 Max με οθόνη 6,1 ιντσών, το iPhone 12 Pro επίσης με οθόνη 6,1 ιντσών και το μεγαλύτερο όλων iPhone 12 Pro Max με οθόνη  6,7 ιντσών. Σχεδόν όλοι εκτιμούν πως άπαντα τα ανωτέρω θα δίδουν τη δυνατότητα πρόσβασης στα πολύ ταχύτερα δίκτυα 5ης γενιάς, ενώ όσον αφορά τον σχεδιασμό υπάρχουν κάποιες πηγές που αφήνουν να διαρρέει ότι η Apple κάνει μία επιστροφή στο iPhone 4. Αλλοι φημολογούν ότι η εταιρεία προσέφυγε στο πρότυπο σχεδιασμού των τελευταίων iPad. Συνολικά για φέτος η Αpple έχει ζητήσει από τους προμηθευτές της να κατασκευάσουν περί τα 80 εκατ. συσκευές iPhone.

Ερωτήματα

Εντούτοις, ακόμα στις Ηνωμένες Πολιτείες η τεχνολογία των δικτύων 5ης γενιάς δεν είναι ακόμα διαθέσιμη για το ευρύ καταναλωτικό κοινό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι τρεις μεγαλύτεροι όμιλοι κινητής τηλεφωνίας, Verizon Communications, AT&T και T-Mobile US, ακόμα δεν έχουν αναπτύξει τα εν λόγω δίκτυα κατά τρόπον ώστε να παρέχουν υψηλές ταχύτητες δεδομένων ή ευρεία κάλυψη. Εάν αυτές οι τρεις εταιρείες δεν αναβαθμίσουν σοβαρά τις υποδομές τους, τότε θα είναι πολλοί οι Αμερικανοί και οι Αμερικανίδες που θα αγοράσουν τα υπό κυκλοφορία iPhone και δεν θα μπορούν να εκμεταλλευθούν τις προηγμένες δυνατότητές τους. 

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρουν εμπειρογνώμονες, η Apple έχει επινοήσει ένα κωδικό όνομα για την 5η γενιά, που λέγεται «Hi, Speed», παίζοντας με τη λέξη «γεια σας» (hi) και τη λέξη «υψηλή» (high) σε συνδυασμό με την «ταχύτητα» (speed). Η νέα τεχνολογία, λοιπόν, δίνει τη δυνατότητα να «κατεβάσει» κανείς δεδομένα από μία ψηφιακή σύνδεση πολύ ταχύτερα από τα δίκτυα 4ης γενιάς. Ακόμα, όμως, είναι πολύ περιορισμένη η κάλυψη των υποδομών 5ης γενιάς σε πολυάριθμες αγορές, ενώ κατασκευάστριες εταιρείες, όπως η Samsung Electronics, ξεκίνησαν να διαθέτουν τα ανάλογα κινητά πέρυσι. 

Η Google μόλις τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε πως θα κάνει παραγωγή έξυπνου κινητού 5ης γενιάς. Tέλος, αναφέρεται ότι το πρώτο τρίμηνο οι εταιρείες κινητών τηλεφώνων με προεξάρχουσα τη Samsung πούλησαν στις ΗΠΑ 3,4 εκατ. συσκευές 5ης γενιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Strategy Analytics.