Το υπολογιστικό νέφος φέρνει βροχή επενδύσεων στην Αθήνα

Το υπολογιστικό νέφος φέρνει βροχή επενδύσεων στην Αθήνα

4' 11" χρόνος ανάγνωσης

Ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός Microsoft, που ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα στην Αθήνα σχέδια για μια μεγάλη επένδυση στον τομέα των data centers, δεν είναι ο μόνος που ενδιαφέρεται να αποκτήσει παρουσία στην Ελλάδα. Σε ανάλογο τομέα, η Amazon Web Services, έχοντας ήδη πατήσει πόδι στην ελληνική αγορά, πρόκειται να ανοίξει γραφεία υποκαταστήματος στην Αθήνα από 1/1/2021. Πρόκειται επίσης για έναν κολοσσό 40 δισ., με δραστηριότητες σχετικές με την τεχνολογία του υπολογιστικού νέφους (cloud).

Τα «καμπανάκια» χτύπησαν και στην κυβέρνηση, που θέλει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία. Για την ακρίβεια, όπως μεταφέρουν στελέχη της, επιθυμεί να προσελκύσει επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας, αλλά και μεμονωμένους εργαζομένους σε σχετικά πεδία, των οποίων δεν απαιτείται η φυσική παρουσία στην εταιρεία με την οποία συνεργάζονται. Είναι οι λεγόμενοι ψηφιακοί νομάδες ή μετανάστες, οι οποίοι θα μπορούσαν να επιλέξουν την Ελλάδα ως τόπο κατοικίας λόγω κλίματος και συνθηκών, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει μια ψηφιακή υποδομή.  

Δεν υπάρχουν μόνο οι ψηφιακές επενδύσεις, βεβαίως. Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης βρίσκεται επίσης η προσέλκυση επενδύσεων από πολυεθνικές εταιρείες οποιουδήποτε κλάδου. Τέλος, προσβλέπει στην προσέλκυση των λεγόμενων asset managers, πολλοί από τους οποίους εκτιμά ότι θα εγκαταλείψουν το Λονδίνο μετά την ολοκλήρωση του Brexit, αναζητώντας επίσης προϋποθέσεις εξ αποστάσεως εργασίας, όπως οι τεχνο-
λογικοί νομάδες.

Για να πετύχει τους επενδυτικούς αυτούς στόχους, όπως μεταφέρουν τα στελέχη της, αναπτύσσει στρατηγική σε 5 άξονες:

1. Φορολογικά κίνητρα. Στο θέμα αυτό εκτιμάται ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Ηδη μειώθηκε η φορολογία των κερδών στο 24%, των μερισμάτων στο 5%, των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,9% και προβλέπεται άλλο 3% του χρόνου, δηλαδή συνολικά 3,9%, έχει ανασταλεί για το 2021 η εισφορά αλληλεγγύης, καθιερώθηκε αυτοτελής φορολόγηση των stock options με συντελεστή 15%, ευνοϊκό πλαίσιο για δαπάνες έρευνας και τεχνολογίας και επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις, θεσπίστηκε η φορολογία κατ’ αποκοπήν με 100.000 ευρώ για τους non dom φορολογικούς κατοίκους, με συντελεστή 7% για τους ξένους συνταξιούχους, και τώρα ετοιμάζεται το θεσμικό πλαίσιο για τα family offices.

2. Τεχνολογική υποδομή. Πολλές επενδύσεις προϋποθέτουν την ύπαρξη ψηφιακής υποδομής. Στην κατεύθυνση αυτή προωθείται ο διαγωνισμός για το 5G έως το τέλος του χρόνου, το 25% των εσόδων του οποίου θα χρησιμοποιηθεί για ανάπτυξη εφαρμογών που «τρέχουν» σε 5G. Παράλληλα, σημειώνουν τα ίδια στελέχη, συνεχίζεται η τοποθέτηση οπτικών ινών και η βελτίωση της ταχύτητας του δικτύου. Στα data centers, η Microsoft καθώς και άλλες εταιρείες, όπως η Lamda Hellix, αλλάζουν το τοπίο, ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον η παρουσία της Amazon Web Services.

3. Δικαιοσύνη. Αναπτύσσονται πρωτοβουλίες για την ψηφιοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών.

4. Ενίσχυση της αξιοπιστίας σε θεσμικό επίπεδο. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η ελκυστικότητα της χώρας ως προορισμού επενδύσεων ενισχύεται όταν εκπέμπει εικόνα αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας, όπως έγινε με τη διαχείριση της πανδημίας, ακόμη και με τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

5. Αδειοδοτήσεις και μείωση της γραφειοκρατίας. Στην κατεύθυνση αυτή απλουστεύθηκαν οι διαδικασίες αδειοδότησης και ρυθμίστηκαν θέματα περιβαλλοντικής αδειοδότησης και χωροταξικά.

Τα 14 επενδυτικά σχέδια του 1,7 δισ. ευρώ

Πάνω από 20.000 δημοσίους υπαλλήλους και 20.000 από ιδιωτικές επιχειρήσεις θα εκπαιδεύσει η Microsoft, ενώ στόχος είναι να καταρτιστούν συνολικά 100.000 άτομα στο πλαίσιο της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας που έκανε με την κυβέρνηση, για την επένδυση της οποίας η προστιθέμενη αξία αναμένεται να φτάσει το 1 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για μία από τις δράσεις της συμφωνίας για την οποία η κυβέρνηση, εμφανώς ικανοποιημένη, υποστηρίζει ότι «βάζει την Ελλάδα στο επίκεντρο των ψηφιακών εξελίξεων και την καθιστά πόλο έλξης σημαντικών τεχνολογικών επενδύσεων». Θεωρεί επίσης ότι είναι μια επένδυση που συνιστά «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα και ότι η υλοποίησή της θα βελτιώσει περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα.

Πάντως, στην κυβέρνηση σημειώνουν ότι έχουν εγκριθεί κι άλλες σημαντικές επενδύσεις το τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα, από τον περασμένο Δεκέμβριο έως το τέλος Σεπτεμβρίου έχουν εγκριθεί από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή 14 στρατηγικές επενδύσεις συνολικού ύψους 1,794 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων της Noval Property του ομίλου Βιοχάλκο για ανάπτυξη σύνθετου τουριστικού, πολιτιστικού, συνεδριακού, ιατρικού, εμπορικού και επιχειρηματικού πόλου στον Ελαιώνα 117 εκατ. ευρώ, της Costa Nopia της Cretan Sun and Sea Developments για την ανάπτυξη τουριστικού θερέτρου 303 εκατ. ευρώ, έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών και αιολικών σταθμών της κοινοπραξίας Νotias-East PV, κόστους 214 εκατ. ευρώ, και άλλο έργο για φωτοβολταϊκά της Consortium Solar Power, 172 εκατ. ευρώ.

Επίσης, αναμένεται η έγκριση άλλων τριών έργων ύψους 1,6 δισ. ευρώ από την ίδια διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων.

Ο απολογισμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει επίσης, μεταξύ άλλων, την έγκριση 358 επιχειρηματικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου, με ποσό ενίσχυσης 506 εκατ. ευρώ, καθώς και 14 έργα συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συνολικής αξίας 2,36 δισ. ευρώ.

Το μεγάλο της στοίχημα είναι η επένδυση του Ελληνικού, για την οποία εκτιμά ότι θα φτάσει τα 8 δισ. ευρώ και θα προσφέρει εργασία σε περίπου 10.000 εργαζομένους μέχρι την ολοκλήρωσή της και σε 75.000 εργαζομένους με τη λειτουργία του μητροπολιτικού πόλου. Εκτιμά μάλιστα ότι θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 2,4%. Σημειώνει εδώ ότι η οικονομική προσφορά της κοινοπραξίας Mohegan – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την απόκτηση άδειας καζίνο στο Ελληνικό, ύψους 150 εκατ. ευρώ, θεωρείται ρεκόρ, γιατί είναι πενταπλάσια από το ελάχιστο προβλεπόμενο τίμημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT