Ποιος αγόρασε από τον πρώην εμίρη Αλ Θάνι την έκταση στη Ζάκυνθο

Ποιος αγόρασε από τον πρώην εμίρη Αλ Θάνι την έκταση στη Ζάκυνθο

4' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νέο «επεισόδιο» στο «σίριαλ» της αμφιλεγόμενης εξαγοράς έκτασης 15.000 στρεμμάτων στη βορειοδυτική Ζάκυνθο (πλησίον του Ναυαγίου), από εταιρείες και πρόσωπα που φέρονται να συνδέονται με το κράτος του Κατάρ και τον πρώην εμίρη, Χαμάντ μπιν Kαλίφα αλ Θάνι, φαίνεται πως εκτυλίχθηκε πριν από λίγες εβδομάδες. Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η επίμαχη έκταση, η οποία είχε αποκτηθεί το 2014 από την εταιρεία Pimana, αντί ποσού 9 εκατ. ευρώ, μεταβιβάστηκε σε τρίτο φυσικό πρόσωπο. Η ταυτότητα του νέου ιδιοκτήτη δεν έχει γίνει γνωστή, ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένους κύκλους, πρόκειται για μέλος της ευρύτερης βασιλικής οικογένειας του Κατάρ.

Η εταιρεία Pimana A.E. ήταν το επενδυτικό «όχημα» μέσω του οποίου είχαν επιχειρηθεί η αγορά και η ανάπτυξη της έκτασης, με στόχο την ανάδειξή της σε έναν διεθνή τουριστικό πόλο έλξης επισκεπτών. Η εταιρεία αποτελούσε θυγατρική της Al Rayann Greece, που με τη σειρά της αποτελεί τμήμα της Al Rayyan Project Management, ενός εκ των κρατικών επενδυτικών εταιρειών του Κατάρ.

Η κίνηση αυτή δεν αλλάζει κάτι ως προς την ουσία της υπόθεσης, μπορεί όμως και να αποδειχθεί το «κλειδί», που θα ξεκλειδώσει μια επένδυση, η οποία μέχρι σήμερα έμοιαζε να μην είναι εφικτό να προχωρήσει, τουλάχιστον με το υφιστάμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Οι εκπρόσωποι των επενδυτών είχαν έντονες προστριβές και νομικές διαμάχες με σειρά φορέων της Ζακύνθου τα προηγούμενα χρόνια. Από την άλλη πλευρά, δεν αποκλείεται η μεταβίβαση της έκτασης σε κάποιον τρίτο, να γίνεται και για γεωπολιτικούς λόγους, με δεδομένο ότι το Κατάρ έχει στηρίξει εμπράκτως την Τουρκία τους τελευταίους μήνες, κυρίως σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας.

Επίσης, ρόλο στην εξέλιξη αυτή είναι πιθανό να διαδραμάτισε και το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, τον περασμένο Ιούνιο, το οποίο δεν περιποιεί τιμή σε όσους χειρίστηκαν την υπόθεση της επένδυσης στη Ζάκυνθο. Με βάση αυτό, η έκταση που πωλήθηκε το Πάσχα του 2014 από τον κ. Γ. Χάρο, φερόμενο κληρονόμο αυτής, δεν του ανήκε στην πραγματικότητα, καθώς ο  Ζακυνθινός ευπατρίδης, ο κόντες Στέλιος Φλαμπουριάρης, δεν ήταν κάτοχος αλλά απλός διαχειριστής των Ενετών που ήλεγχαν τον 18ο αιώνα τα Επτάνησα. Ετσι, όπως αναφέρεται στο βούλευμα, «στο σύνολό της η επίδικη και πωληθείσα έκταση δεν ανήκει στον κατηγορούμενο Γεώργιο Χάρο, αφού δεν προέκυψε ότι αυτός κατέστη κύριος αυτής με κάποιο νόμιμο (πρωτότυπο ή παράγωγο) τρόπο».

Επίσης, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών αναγνώρισε πως σημαντικό τμήμα της έκτασης, περίπου 3.000 στρεμμάτων, ανήκει στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου των Κρημνών και πως μια έκταση 6.000 στρεμμάτων ανήκει στην Ιερά Μονή Αναφωνήτριας, καθώς αυτή δεν διαλύθηκε, αλλά ερημώθηκε.

Ετσι, το βούλευμα, παραπέμπει την υπόθεση στην Εισαγγελία Διαφθοράς και διατάσσει περαιτέρω ανάκριση και άσκηση νέων ποινικών διώξεων για τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση. Ουσιαστικά, η εξέλιξη αυτή συνιστά μια δικαίωση των φορέων της Ζακύνθου, που αντιδρούσαν στην πώληση της έκτασης, μεταξύ αυτών η τοπική Μητρόπολη και κάτοικοι ορεινών οικισμών, που επίσης διεκδικούν την ιδιοκτησία τμήματος της έκτασης.

Υπενθυμίζεται πάντως, ότι το 2018, με απόφασή του, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ζακύνθου, δεν είχε ακυρώσει το συμβόλαιο αγοραπωλησίας, ανάμεσα στον κ. Χάρο και την Pimana. Αντιθέτως, είχε δεχθεί ότι ο πωλητής έχει τον πιο ισχυρό τίτλο έναντι εκείνων που διεκδικούν μέρη του ακινήτου, συνήθως με την επίκληση δικαιωμάτων νομής. Ωστόσο, το πρόσφατο βούλευμα ανέτρεψε ουσιαστικά  τα δεδομένα στην υπόθεση.

Ο πλημμελής έλεγχος τίτλων και οι αντιδικίες με την τοπική κοινωνία 

Ανεξάρτητα από τα κίνητρα πίσω από την πρόσφατη αυτή μεταβίβαση της έκτασης, το βέβαιο είναι ότι πλέον περιθωριοποιούνται και τα στελέχη από τον Λίβανο και τη Συρία, που ανέλαβαν να χειριστούν την υπόθεση αυτή, για λογαριασμό του Κατάρ, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια της επένδυσης και δη κατά την περίοδο 2014-2018.

Πηγές της αγοράς ακινήτων, που έχουν παρακολουθήσει την υπόθεση, σημειώνουν ότι με βάση τα όσα στοιχεία έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο έλεγχος των τίτλων ιδιοκτησίας και των δικαιωμάτων επί της έκτασης, φαίνεται πως ήταν πλημμελής. 

Είτε αυτό έγινε με δόλο είτε χωρίς, το αποτέλεσμα είναι να προκληθούν σημαντικές αντιδικίες μεταξύ των επενδυτών και εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας, περιβάλλον που ασφαλώς δεν συνηγορεί υπέρ της υλοποίησης καμίας επένδυσης.

Η ίδια η Al Rayyan Greece, πάντως, δείχνει μια πιο διαλλακτική στάση. Τον φετινό Φεβρουάριο, σε μία από τις λιγοστές δημόσιες τοποθετήσεις της, διά του νομικού της εκπροσώπου, του δικηγορικού γραφείου Σ.Ν. Σαγιάς & Συνεργάτες, είχε σπεύσει να διευκρινίσει ότι η συνολική περιοχή του Ναυαγίου, ουδέποτε υπήρξε εντός της πωληθείσας έκτασης, παραμένει δε όπως ήταν πάντα, χωρίς οποιαδήποτε αλλαγή.

Επίσης, σημείωνε ότι καμία ιδιοκτησία ιδιώτη κατοίκου της περιοχής δεν θα περιλαμβάνεται στο αναμορφωμένο τοπογραφικό που εκπονήθηκε, αφού ελήφθησαν υπόψη και μελετήθηκαν το σύνολο των παρεμβάσεων των κατοίκων στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ζακύνθου, όπως και όλα τα αναγκαία τεχνικά στοιχεία (αεροφωτογραφίες, κ.λπ.). Η σχετική διαδικασία βρίσκεται στην τελική φάση ολοκλήρωσής της.

Συμπλήρωνε δε ότι «η εταιρεία εκπονεί στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο της περιοχής με απόλυτο σεβασμό στην τοπική κοινωνία, το περιβάλλον, τον χαρακτήρα του νησιού, το οποίο θα γίνει ευρύτερα γνωστό όταν ολοκληρωθεί και επιθυμεί να συνεργαστεί με όλες τις τοπικές αρχές. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι η μέχρι σήμερα καθυστέρηση στην εκπόνηση των αναγκαίων μελετών και την ολοκλήρωση του στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδίου, οφείλεται στη σφοδρή επίθεση που η εταιρεία δέχθηκε στα δικαστήρια και στα ΜΜΕ».

Ασφαλώς, το βούλευμα που εκδόθηκε λίγους μήνες μετά, είναι πιθανό να έχει διαφοροποιήσει τα δεδομένα στην υπόθεση, κάτι που ενδεχομένως να εξηγεί και την πρόσφατη μεταβολή του ιδιοκτησιακού καθεστώς της επίμαχης έκτασης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή