Κοινωνικά ομόλογα: Το νέο « όπλο» της Κομισιόν στη μάχη εναντίον του κορωνοϊού

Κοινωνικά ομόλογα: Το νέο « όπλο» της Κομισιόν στη μάχη εναντίον του κορωνοϊού

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην έκδοση «κοινωνικών ομολόγων», συνολικής αξίας άνω των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, προχωράει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ακόμη μία προσπάθεια στήριξης των κρατών-μελών, τα οποία πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού.

Τα συγκεκριμένα ομόλογα φέρουν την παραπάνω ονομασία, καθώς επενδύονται άμεσα στην κοινωνία, επιφέροντας θετικό κοινωνικό αποτέλεσμα.  Η επόμενη έκδοση αναμένεται, μάλιστα, για το δεύτερο 15ήμερο του Οκτωβρίου.

Τα επιπλέον χρήματα θα διοχετευτούν στις άμεσες και έκτακτες χρηματοδοτικές ανάγκες των ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες καθίστανται ολοένα και μεγαλύτερες λόγω της εξέλιξης της πανδημίας στη Γηραιά Ήπειρο.

«Χρηματοδοτούμε τις κοινωνικές δαπάνες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος Επίτροπος για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Gert Jan Koopman, ο οποίος διευκρίνισε ότι τα ομόλογα θα χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμα «SURE» για την στήριξη της απασχόλησης.

Μέχρι στιγμής, από την αρχή του 2020, η Ε.Ε. έχει προβεί στην έκδοση «κοινωνικών ομολόγων», αξίας 72 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με το συνολικό ποσό να εκτιμάται ότι θα φθάσει στα 118 δισεκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του έτους.

Για τις ανάγκες της νέας έκδοσης, η Κομισιόν έχει προσλάβει ως συμβούλους τις τράπεζες Barclay, Deutsche Bank, DZ Bank και HSBC.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ε.Ε. έχει καταλήξει σε συμφωνία για ένα ευρύ πρόγραμμα –συμπεριλαμβανομένου και του «SURE»- αντιμετώπισης των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης, αξίας 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 32 δισ. ευρώ αφορούν την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή