Περιορισμένη άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Περιορισμένη άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων εκτοξεύθηκαν χθες οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς επικράτησε αισιοδοξία για τη διαφαινόμενη σταθερή ανάκαμψη της Κίνας αλλά και προσδοκίες για νέα στήριξη της αμερικανικής οικονομίας. Το θετικό κλίμα υπερκάλυψε την ανησυχία για τα αυξανόμενα κρούσματα του κορωνοϊού σε όλη την ήπειρο και τους κινδύνους που μπορεί να φέρει ένα νέο lockdown.

Αιτία, βέβαια, η έκκληση που απηύθυνε την Κυριακή ο Αμερικανός πρόεδρος προς το Κογκρέσο να περάσει ένα μειωμένο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας μετά το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθαν οι σχετικές συνομιλίες ανάμεσα στα δύο κόμματα.
Μιλώντας στο Reuters, ο Μίλαν Κούτκοβιτς, αναλυτής αγορών στο Axi, τόνισε πως «οι επενδυτές δεν έχουν ακόμη χάσει τις ελπίδες τους ότι θα υπάρξει δεύτερη δέσμη μέτρων τόνωσης και ότι θα παρουσιαστεί σύντομα στην αγορά κάποιο εμβόλιο». Την ίδια στιγμή, πάντως, εντείνονται οι φόβοι για νέο lockdown καθώς η Ιταλία ετοιμάζεται για σκληρότερα μέτρα σε όλη την επικράτειά της και ο κορυφαίος οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν μιλάει για τη δύσκολη φάση στην οποία εισέρχεται η οικονομία της Ευρωζώνης.

Και όπως τονίζει ο ίδιος αναλυτής, «στην περίπτωση νέου lockdown, θα υπονομευτεί η ήδη εύθραυστη ανάκαμψη της Ευρωζώνης και μπορεί να καταφέρει μακροπρόθεσμο πλήγμα στην καταναλωτική εμπιστοσύνη».

Μοναδικός δείκτης που βρέθηκε στο κόκκινο ήταν, πάντως, χθες ο δείκτης FTSE 100, που έκλεισε με μικρές απώλειες 0,25%, καθώς εντείνεται η ανησυχία ενόψει της προθεσμίας που λήγει την Πέμπτη για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας της Βρετανίας με τους πρώην εταίρους της στην Ε.Ε.

Ολα τα άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με μικρά κέρδη, με τον δείκτη Xetra DAX της Φρανκφούρτης να κλείνει με μικρή άνοδο 0,67% και τον CAC 40 του Παρισιού με ελαφρά άνοδο 0,71%. Ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου έκλεισε επίσης με άνοδο 0,6%.

Στο μεταξύ, ανοδικά κινούνταν μέχρι αργά το βράδυ η Wall Street, με τη μεγαλύτερο άνοδο να σημειώνουν οι μετοχές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. Ετσι μέχρι αργά το βράδυ σημείωναν άνοδο οι βασικοί δείκτες S&P 500, Dow Jones και Nasdaq.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή