Μεγάλη πτώση κατά 2,16% στο Χ.Α., νέα «βουτιά» τραπεζικών μετοχών

Μεγάλη πτώση κατά 2,16% στο Χ.Α., νέα «βουτιά» τραπεζικών μετοχών

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιστροφή των ανησυχιών γύρω από τον γεωπολιτικό κίνδυνο που δημιουργούν οι συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις τάραξε και πάλι τα νερά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη πίσω στις 637 μονάδες, ενώ ισχυρές ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν σε τράπεζες και αρκετές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Την ίδια στιγμή, η αγορά ελληνικών ομολόγων κατέγραψε νέα ρεκόρ, με τις αποδόσεις των τίτλων όλων των διαρκειών να σημειώνουν ισχυρή βουτιά και το 10ετές να κλείνει στο 0,806% με πτώση άνω του 7%, κάτι που σημαίνει ότι το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου έχει βυθιστεί περισσότερο από… 80% από τα μέσα Μαρτίου.

Ενώ οι επενδυτές αποφεύγουν επίμονα το Χ.Α. εδώ και μήνες, αντίθετα τα ισχυρά χαρτοφυλάκια στρέφονται με μανία στα ελληνικά ομόλογα, καθώς βλέπουν πως οι τίτλοι αυτοί απολαμβάνουν ένα τεράστιο δίχτυ ασφαλείας, κυρίως λόγω της παρουσίας της ΕΚΤ στην αγορά, μέσω του προγράμματος PEPP. To X.A., ωστόσο, δεν έχει κάποιον ανάλογο μηχανισμό στήριξης και έτσι παραμένει εγκλωβισμένο στη ρηχότητα και την έντονη μεταβλητότητα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 2,16% στις 637,39 μονάδες και κοντά στα χαμηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 41,52 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 2,34% στις 1.511,65 μονάδες ενώ απώλειες της τάξεως του 1,85% σημείωσε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κλείνοντας στις 901,23 μονάδες.

Τις ισχυρότερες απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips κατέγραψαν οι ΔΕΗ (-4,17%), ΕΧΑΕ (-4,11%), Βιοχάλκο (-3,89%),  Ελλάκτωρ (-3,86%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-3,55%), ΑΔΜΗΕ (-3,21%) και Μυτιληναίος (-3,12%), με μόνο τις Coca Cola και ΟΤΕ να «διασώζονται» ανοδικά.
Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε βουτιά της τάξεως του 5,40% στις 297,02 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -4,22%, τη Eurobank στο -6,03%, την Εθνική Τράπεζα στο -6,62% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -3,88%.

Μία αλλαγή πλεύσης του «Oruc Reis» ήταν αρκετή να οδηγήσει τη διόρθωση στην αγορά, όπως σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, τονίζοντας πως οι 637 μονάδες αποτελούν το επίπεδο της κοντινής στήριξης για το Χ.Α. που κατοχύρωση μπορεί να μας φέρει και πάλι στις 630 μονάδες.

Εκτός όμως από τον γεωπολιτικό κίνδυνο που εδώ και μήνες δίνει το «παρών» στο Χ.Α., οι αμερικανικές εκλογές πλέον είναι πολύ κοντά με τους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί γενικότερα, όπως σημειώνει. Από την άλλη, όπως προσθέτει, ο φόβος για  ένα νέο lockdown είναι διάχυτος με αρκετές χώρες να εφαρμόζουν ακόμα πιο σκληρά μέτρα, κάτι που προβληματίζει το τι αποτελέσματα θα έχουν οι οικονομίες το επόμενο διάστημα.

Πάντως, κατά τον κ. Ζαχαράκη υπάρχει ένα φως. Οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίζουν να καταγράφουν νέα χαμηλά, δείχνοντας την εμπιστοσύνη τον επενδυτών, ενώ αν παράλληλα  δοθεί μία λύση στον τραπεζικό κλάδο, κάτι που νομοτελειακά θα συμβεί, τότε μπροστά θα δούμε ακόμα καλύτερες μέρες και μάλιστα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Κατά τη Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ, για να δοκιμάσει η αγορά την προσέγγιση του υψηλότερου επιπέδου την περίοδο της πανδημίας, ήτοι την περιοχή των 690 μονάδων, θα απαιτηθεί βελτιωμένη ορατότητα σε πολλά μέτωπα, αλλά και αυξημένος τζίρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή