ΔΝΤ: Η Ευρώπη ο μεγάλος ασθενής της παγκόσμιας οικονομίας φέτος

ΔΝΤ: Η Ευρώπη ο μεγάλος ασθενής της παγκόσμιας οικονομίας φέτος

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιο ήπια των αρχικών εκτιμήσεων θα είναι η εφετινή ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας σύμφωνα με τη νεότερη πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.  Ωστόσο καθώς ο Covid-19 δείχνει και πάλι τα δόντια του στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, το Ταμείο προειδοποιεί για εξασθένηση το τέταρτο τρίμηνο και ελαφρώς βραδύτερη των αρχικών προσδοκιών ανάπτυξη το 2021. Τονίζει δε ότι η μεγάλη πληγή που ανοίγει η πανδημία είναι αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας. Ουσιαστικά ο Covid-19 ήρθε να σβήσει την πρόοδο που είχε σημειωθεί στη μείωση της φτώχειας από τη δεκαετία του 1990 και να οξύνει τις ανισότητες.

Αναλυτικότερα, το ΔΝΤ στη φθινοπωρινή έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Προοπτικές (World Outlook) προβλέπει συρρίκνωση του παγκόσμιου  ΑΕΠ κατά 4,4% το 2020 (έναντι εκτίμησης για -5,2% τον Απρίλιο) και μεγέθυνσή του κατά 5,2% το 2021. Η προβλεπόμενη επίδοση της επόμενης χρονιάς αν και βραδύτερη κατά 0,2 μονάδα σε σχέση με την αρχική εκτίμηση υπερκαλύπτει τις εφετινές απώλειες. Αυτό όμως θα οφείλεται στις αναδυόμενες οικονομίες. Οι ανεπτυγμένες στο σύνολό τους σχεδόν δεν θα καταφέρουν να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος μέσα στην επόμενη χρονιά.

Η εικόνα στην Ευρώπη

To πλήγμα φέτος θα είναι αρκετά ισχυρότερο στη Βρετανία και την Ευρωζώνη από ό,τι στις ΗΠΑ. Η βρετανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί 9,8% φέτος και να αναπτυχθεί με ρυθμούς 5,9% την επόμενη χρονιά. Το μπλοκ των 19 οικονομιών, που μοιράζονται το ευρώ, θα δει το ΑΕΠ του να συρρικνώνεται 8,3% το 2020, για να ανακάμψει με ρυθμούς 5,2% το 2021.

Μεταξύ των μεγάλων οικονομιών της ένωσης, η Γερμανία αναμένεται να εμφανίσει ύφεση 6% φέτος και ρυθμούς ανάπτυξης 4,2% την επόμενη χρονιά. Το γαλλικό ΑΕΠ προβλέπεται να συρρικνωθεί 9,8%, για να αναπτυχθεί 6% το 2021. Στον Νότο η Ιταλία, τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ, προβλέπεται να έρθει αντιμέτωπη με ύφεση 10,6% φέτος, για να ανακάμψει με ρυθμούς 5,2% την επόμενη χρονιά. Βουτιά 12,8% φέτος προβλέπει το ΔΝΤ για το ΑΕΠ της Ισπανίας, ενώ αναμένει ρυθμούς ανάκαμψης 7,3% το 2021.

ΔΝΤ: Η Ευρώπη ο μεγάλος ασθενής της παγκόσμιας οικονομίας φέτος-1

Ο υπόλοιπος κόσμος

Στις ΗΠΑ αναμένεται ύφεση 4,3% φέτος και ανάπτυξη 3,1% την επόμενη χρονιά,  ενώ η Ιαπωνία προβλέπεται να δει το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται 5,3% φέτος και να αναπτύσσεται 2,3% την επόμενη χρονιά. Όσον αφορά στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και κορυφαία αναδυόμενη δύναμη, την Κίνα, ύστερα από την επιβράδυνση στο 1,9% φέτος, αναμένεται να «τρέξει» με ρυθμούς 8,2% το 2021.

Στο σύνολό τους οι αναδυόμενες οικονομίες θα παρουσιάσουν φέτος ύφεση 3,3% και ρυθμούς ανάπτυξης 6% το 2021. 

Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές

Μετά το ριμπάουντ του 2021, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να κατεβάσει ταχύτητα, αναπτυσσόμενη με ρυθμούς 3,5% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Αυτό, όπως επισημαίνει το ΔΝΤ, σημαίνει ότι θα έχουμε περιορισμένη πρόοδο στην προσπάθεια για επιστροφή στο μονοπάτι που είχε προβλεφθεί για την οικονομική δραστηριότητα της περιόδου 2020-25 πριν την πανδημία.

Και ο εφιάλτης της φτώχειας

Οι αναλυτές του Ταμείου προειδοποιούν επίσης για «σοβαρό πισωγύρισμα» στην προβλεπόμενη βελτίωση των βιοτικών επιπέδων ανά τον κόσμο, αναστροφή της προόδου, που σημειώθηκε από τη δεκαετία  του 1990 στη μείωση της φτώχειας και διεύρυνση των ανισοτήτων. Οι άνθρωποι που στηρίζονται στο μεροκάματο και δεν καλύπτονται από το επίσημο δίχτυ ασφαλείας ήρθαν αντιμέτωποι με απότομες απώλειες στο εισόδημά τους, όταν επιβλήθηκαν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις.

Σχεδόν 90 εκατομμύρια άνθρωποι φέτος υπολογίζεται ότι θα πέσουν κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας (1,90 δολάρια ημερησίως).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή