Ατυπο εμπάργκο από Σαουδική Αραβία σε προϊόντα που παράγονται στην Τουρκία

Ατυπο εμπάργκο από Σαουδική Αραβία σε προϊόντα που παράγονται στην Τουρκία

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράπλευρη απώλεια της αντιπαλότητας ανάμεσα στην Τουρκία και σε πολλές αραβικές χώρες γίνονται ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες ρουχισμού. Αυτό ισχύει για την ισπανική αλυσίδα μόδας Mango, τα ρούχα της οποίας παράγονται σε εργοστάσια της Τουρκίας και δεν μπορούν πλέον να εισαχθούν στη Σαουδική Αραβία. Υπάλληλος της εν λόγω αλυσίδας ενημέρωσε σχετικά τους προμηθευτές του στην Τουρκία σε σχετικό email που διέρρευσε στους Financial Times.

Εργοστάσια 

Οπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα, η εν λόγω αλυσίδα είναι μία από τις πολλές ευρωπαϊκές και αμερικανικές βιομηχανίες μόδας που παράγουν τα είδη τους σε εργοστάσια στην Τουρκία. Στο εν λόγω email, η Mango αναφέρει ότι τα στελέχη της «αναζητούν εναλλακτικές», καθώς δεν μπορεί πλέον να εξάγει τα προϊόντα της στη Σαουδική Αραβία.

Κάτι ανάλογο ισχύει, όμως, και για όλες τις βιομηχανίες λιανικής που παράγουν στην Τουρκία και εξάγουν στη Σαουδική Αραβία. «Οτιδήποτε έχει παραχθεί στην Τουρκία ή προέρχεται από αυτήν δεν επιτρέπεται πλέον στη Σαουδική Αραβία», σχολιάζει παράλληλα πηγή από τον Περσικό Κόλπο που μίλησε στους FT αλλά προτίμησε την ανωνυμία.

Σημειωτέον ότι η αξία των τουρκικών εξαγωγών στη Σαουδική Αραβία έφτασε το περασμένο έτος τα 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές της από τη Σαουδική Αραβία, ανήλθαν σε 1,9 δισεκατομμύριο δολάρια. Μιλώντας, άλλωστε, στους FT o Μουσταφά Γκουλτέπε, επικεφαλής της ένωσης εξαγωγέων ενδυμάτων της Κωνσταντινούπολης, τονίζει ότι «το θέμα αφορά όλες τις διεθνείς φίρμες που έχουν καταστήματα στη Σαουδική Αραβία, παράγουν στην Τουρκία και πωλούν από εκεί».

Παράλληλα, οι τουρκικές εξαγωγικές εταιρείες παραπονιούνται ότι τον τελευταίο μήνα αντιμετωπίζουν μεγάλες καθυστερήσεις στα τελωνεία της Σαουδικής Αραβίας. Οι επιχειρήσεις ερμηνεύουν αυτές τις καθυστερήσεις ως προσπάθεια του Ριάντ και των συμμάχων του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να εκδικηθούν την Αγκυρα για τις παρεμβάσεις της στον αραβικό κόσμο. Παραδόξως, όμως, η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας επιμένει πως «δεν έχει επιβάλει κανέναν περιορισμό σε τουρκικά προϊόντα» και ότι το διμερές εμπόριο δεν «έχει υποστεί καμία μείωση εκτός από τον αναπόφευκτο αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού». Το Ριάντ δηλώνει, άλλωστε, ότι παραμένει προσηλωμένο στο ελεύθερο εμπόριο και στις διεθνείς συμφωνίες. Εχει, ωστόσο, προηγηθεί προ ημερών έκκληση του Αζλάν αλ Αζλάν, προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Ριάντ, για γενικό μποϊκοτάζ κατά «οτιδήποτε τουρκικού» ως αντίποινα «στη συνεχιζόμενη εχθρότητα της τουρκικής κυβέρνησης εναντίον της ηγεσίας μας, της χώρας μας και των πολιτών μας».

Οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Μέσης Ανατολής, είναι τεταμένες. Οι δύο χώρες κατηγορούν τον Τούρκο πρόεδρο ότι αναμειγνύεται σε υποθέσεις του αραβικού κόσμου και υποστηρίζει ισλαμικές οργανώσεις. Οι δύο χώρες της Μέσης Ανατολής υποστηρίζουν το αντίπαλο στρατόπεδο από αυτό που υποστηρίζει η Αγκυρα στον εμφύλιο της Λιβύης.

Δεν είναι, εξάλλου, η πρώτη φορά που το Ριάντ επιχειρεί να χρησιμοποιήσει οικονομικά μέσα για να ασκήσει διπλωματική πίεση σε κυβερνήσεις άλλων χωρών. Το 2017, σε συνεργασία με το Αμπου Ντάμπι, προχώρησε σε οικονομικό αποκλεισμό του Κατάρ. Τότε η Τουρκία στήριξε το Κατάρ και έκτοτε η συμμαχία των δύο χωρών έχει ενισχυθεί. Οι τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στο Ριάντ και στην Αγκυρα έχουν οξυνθεί περαιτέρω τα τελευταία δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, στο προξενείο της χώρας του, στην Κωνσταντινούπολη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή