ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανική οικονομία: «Στις αρχές του 2022» η επιστροφή στα προ κορωνοϊού επίπεδα

Γερμανική οικονομία: «Στις αρχές του 2022» η επιστροφή στα προ κορωνοϊού επίπεδα

Την ελπίδα ότι η οικονομία της Γερμανίας μπορεί να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα στις αρχές του 2022 εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, επικαλούμενος πρόσφατα οικονομικά στοιχεία.

Όπως σημείωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, το αυξανόμενο επίπεδο δημόσιου χρέους της Γερμανίας δεν αποτελεί πρόβλημα καθώς η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση με ανάπτυξη. Ο ίδιος επιχείρησε να διαλύσει τις ανησυχίες ότι οι κρατικές ενισχύσεις κρατούν τεχνητά ζωντανές εταιρείες με οικονομικά προβλήματα μετά την κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας έχει λάβει μέτρα, παρέχοντας π.χ. τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να καθυστερήσουν τις αιτήσεις πτώχευσης μέχρι το τέλος του έτους, δίνοντάς τους παράταση από την αρχική προθεσμία στα τέλη Σεπτεμβρίου. Τα μέτρα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει ο αριθμός των επιχειρήσεων που δήλωσαν αφερεγγυότητα στη Γερμανία το πρώτο εξάμηνο, αλλά έχουν προκαλέσει επικρίσεις. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η παράταση αυτή καθυστερεί, αλλά δεν αποτρέπει τελικά την κατάρρευση των εταιρειών «ζόμπι».

Οι επιχειρήσεις λαμβάνουν τις απαραίτητες αποφάσεις και προχωρούν σε αναπροσαρμογές παρά την κρίση, δήλωσε ο Σολτζ, σημειώνοντας επί παραδείγματι ότι πολλές επιχειρήσεις μειώνουν το προσωπικό τους αντί να κάνουν χρήση των κρατικών ενισχύσεων που θα τους επιτρέψουν να μειώσουν τις ώρες των εργαζομένων. «Η συζήτηση για τις εταιρείες ‘ζόμπι’ είναι ανοησίες», εκτίμησε ο ίδιος.

Πηγή: Reuters