ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλο πλήγμα στον συνεδριακό τουρισμό της Γερμανίας

Μεγάλο πλήγμα στον συνεδριακό τουρισμό της Γερμανίας

Η κρίση του κορωνοϊού έπληξε τον ξενοδοχειακό κλάδο της Γερμανίας με ιδιαίτερη σφοδρότητα, αν και ο εσωτερικός τουρισμός τονώθηκε, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η Deutsche Welle. Ακόμη και αν οι περισσότεροι αδειούχοι προτίμησαν φέτος δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς εντός συνόρων, δεν κατάφεραν να αναπληρώσουν το κενό που προκάλεσε κυρίως η απουσία επαγγελματικών ταξιδιών. Αυτά είναι που συνήθως γεμίζουν τα ταμεία των ξενοδόχων, ανεξαρτήτως εποχής. Ιδιαίτερα αισθητή ήταν η απουσία μεγάλων εκθέσεων, αλλά και συνεδρίων και διασκέψεων. Στη Φρανκφούρτη, ήδη τα πρώτα ξενοδοχεία, όπως το «Hessische Hof», προανήγγειλαν το κλείσιμό τους. 

Ακόμη και τον Αύγουστο, που είναι ο κύριος μήνας διακοπών στη Γερμανία (και σε όλη την Ευρώπη), ο τουριστικός κλάδος βρέθηκε ενώπιον των σοβαρών επιπτώσεων του κορωνοϊού. Στα καταλύματα με τουλάχιστον 10 κλίνες καταγράφηκαν 49,6 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, αριθμός μειωμένος κατά 14,2% σε σύγκριση με το 2019, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Κάτι παραπάνω από αισθητή ήταν η απουσία ξένων επισκεπτών, εφόσον οι διανυκτερεύσεις από το εξωτερικό μειώθηκαν κατά 56% συγκριτικά με πέρυσι, στα 4,7 εκατομμύρια. Αντιθέτως, με τη γενικότερη εντύπωση ότι οι περισσότεροι Γερμανοί έκαναν φέτος διακοπές στη Γερμανία αλλά και με την αυξημένη ζήτηση για εγχώριους προορισμούς, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων που πραγματοποίησαν φέτος το καλοκαίρι οι πολίτες της Γερμανίας στην πατρίδα τους μειώθηκε κατά 4,7%, στα 44,9 εκατομμύρια, όπως αναφέρει η DW. Συνολικά, τους πρώτους οκτώ μήνες του 2020 ξενοδοχεία και ξενώνες κατέγραψαν 212,2 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, ήτοι είχαν πτώση κατά 37,4% έναντι του 2019.

Τον κίνδυνο μαζικών πτωχεύσεων επισείει τώρα ο διευθυντής του Ξενοδοχειακού Συνδέσμου Γερμανίας, Μάρκους Λούτε. Τον Αύγουστο η μέση πληρότητα στα γερμανικά ξενοδοχεία κυμάνθηκε στο 38,9%, όταν η κερδοφορία, όπως εξήγησε μιλώντας στη Βουλή, ξεκινά από το 60%. Το 14,3% των ξενοδοχείων που ειδικεύονται στον συνεδριακό τουρισμό είναι αντιμέτωπο με λουκέτα.