Μεγάλο πλήγμα στον συνεδριακό τουρισμό της Γερμανίας

Μεγάλο πλήγμα στον συνεδριακό τουρισμό της Γερμανίας

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κρίση του κορωνοϊού έπληξε τον ξενοδοχειακό κλάδο της Γερμανίας με ιδιαίτερη σφοδρότητα, αν και ο εσωτερικός τουρισμός τονώθηκε, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η Deutsche Welle. Ακόμη και αν οι περισσότεροι αδειούχοι προτίμησαν φέτος δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς εντός συνόρων, δεν κατάφεραν να αναπληρώσουν το κενό που προκάλεσε κυρίως η απουσία επαγγελματικών ταξιδιών. Αυτά είναι που συνήθως γεμίζουν τα ταμεία των ξενοδόχων, ανεξαρτήτως εποχής. Ιδιαίτερα αισθητή ήταν η απουσία μεγάλων εκθέσεων, αλλά και συνεδρίων και διασκέψεων. Στη Φρανκφούρτη, ήδη τα πρώτα ξενοδοχεία, όπως το «Hessische Hof», προανήγγειλαν το κλείσιμό τους. 

Ακόμη και τον Αύγουστο, που είναι ο κύριος μήνας διακοπών στη Γερμανία (και σε όλη την Ευρώπη), ο τουριστικός κλάδος βρέθηκε ενώπιον των σοβαρών επιπτώσεων του κορωνοϊού. Στα καταλύματα με τουλάχιστον 10 κλίνες καταγράφηκαν 49,6 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, αριθμός μειωμένος κατά 14,2% σε σύγκριση με το 2019, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Κάτι παραπάνω από αισθητή ήταν η απουσία ξένων επισκεπτών, εφόσον οι διανυκτερεύσεις από το εξωτερικό μειώθηκαν κατά 56% συγκριτικά με πέρυσι, στα 4,7 εκατομμύρια. Αντιθέτως, με τη γενικότερη εντύπωση ότι οι περισσότεροι Γερμανοί έκαναν φέτος διακοπές στη Γερμανία αλλά και με την αυξημένη ζήτηση για εγχώριους προορισμούς, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων που πραγματοποίησαν φέτος το καλοκαίρι οι πολίτες της Γερμανίας στην πατρίδα τους μειώθηκε κατά 4,7%, στα 44,9 εκατομμύρια, όπως αναφέρει η DW. Συνολικά, τους πρώτους οκτώ μήνες του 2020 ξενοδοχεία και ξενώνες κατέγραψαν 212,2 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, ήτοι είχαν πτώση κατά 37,4% έναντι του 2019.

Τον κίνδυνο μαζικών πτωχεύσεων επισείει τώρα ο διευθυντής του Ξενοδοχειακού Συνδέσμου Γερμανίας, Μάρκους Λούτε. Τον Αύγουστο η μέση πληρότητα στα γερμανικά ξενοδοχεία κυμάνθηκε στο 38,9%, όταν η κερδοφορία, όπως εξήγησε μιλώντας στη Βουλή, ξεκινά από το 60%. Το 14,3% των ξενοδοχείων που ειδικεύονται στον συνεδριακό τουρισμό είναι αντιμέτωπο με λουκέτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή