ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κεφάλαια 200 εκατ. δολ. αναζητεί η Virgin Orbit

Κεφάλαια 200 εκατ. δολ. αναζητεί η Virgin Orbit

Μεγαλόπνοα σχέδια για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες έχει ο μεγιστάνας Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο οποίος αποσκοπεί να εξεύρει 200 εκατ.  δολάρια ως χρηματοδότηση για  την εταιρεία δορυφόρων του, Virgin Orbit. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, όταν ολοκληρωθεί η αναζήτηση επενδυτών, η Virgin Οrbit αναμένεται να αποτιμάται περί το 1 δισ. δολάρια. Σημειωτέον πως η αυτοκρατορία του Βρετανού δισεκατομμυριούχου, που έχει δραστηριότητες ευρέος φάσματος από τα ταξίδια μέχρι τις τραπεζικές υπηρεσίες και τα διαστημικά ταξίδια, έχει πληγεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τον Αύγουστο, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Τhe Wall Street Journal, η Virgin Orbit είχε προσλάβει τις εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και συμβούλων επιχειρήσεων LionTree Advisors και Perella Weinberg Partners, ώστε να αναζητήσουν πιθανές οικονομικές συμφωνίες. Εξ ου και τώρα έχουν επωμιστεί το έργο να βρουν έως και τις αρχές του 2021 από 150 έως και 200 εκατ. δολάρια. Τα προσδοκώμενα κεφάλαια θα καλύψουν κεφαλαιακές δαπάνες της εταιρείας του Ρίτσαρντ Μπράνσον, καθώς και την εκτόξευση δορυφόρων, όπως ανέφεραν οι ίδιες  πηγές.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο επιχειρηματίας συμπεριλαμβάνεται στην ομάδα του Ελον Μασκ της Tesla και του Τζεφ Μπέζος της Amazon, οι οποίοι συνέβαλαν στο να ξεκινήσει μια νέα εποχή εξερεύνησης του Διαστήματος για εμπορικούς σκοπούς. Μέχρι πρότινος ο κλάδος των δορυφόρων κυριαρχούνταν από μεγάλα διαστημόπλοια, τα οποία απελευθέρωναν ογκώδεις δορυφόρους, αλλά με την εμφάνιση εταιρειών τύπου Virgin Orbit και ορισμένων ανταγωνιστριών της τα πράγματα αλλάζουν. Οι εν λόγω επιχειρήσεις στόχο έχουν να εκτοξεύσουν μικρότερους δορυφόρους σε χαμηλότερες τροχιές και να προσελκύσουν πελάτες στο πεδίο της άμυνας και του εμπορίου, καθώς και άλλους από τον ιδιωτικό τομέα.

Οι αναλυτές του κλάδου των δορυφόρων και των διαστημικών δραστηριοτήτων επισημαίνουν ότι ο Ρίτσαρντ Μπράνσον ενδιαφέρεται για εκτόξευση δορυφόρων από αεροσκάφη, τα οποία θα βρίσκονται στον αέρα, και όχι από το έδαφος – τα σχετικά αναφέρει στο δημοσίευμά της η Wall Street Journal. Ο λόγος είναι πως η διαδικασία αυτή μέσω αεροσκάφους έχει αφενός μικρότερο κόστος, αφετέρου μεγαλύτερη ευελιξία. Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρά τεχνικά θέματα να επιλυθούν, έως ότου μπορέσει να υλοποιηθεί το σχέδιο του Βρετανού μεγιστάνα. «Σε μια αγορά όπου παρατηρείται συμφόρηση, η Virgin Orbit βρίσκεται στην πρωτοπορία», επισημαίνει η Καρίσα Κρίστενσεν, ιδρύτρια και επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων για τις επιχειρήσεις του κλάδου, Bryce Space and Τechnology. «Ωστόσο, όπως συμβαίνει και με κάθε άλλη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο, έτσι και αυτή βρίσκεται αντιμέτωπη με ορισμένες προκλήσεις», προσθέτει.

Εν μέρει οι δραστηριότητες της Virgin Orbit εξαρτώνται από μια χορεία μικρότερων νεοφυών μονάδων. Αυτές κατασκευάζουν τα πάντα, από δορυφόρους-μινιατούρες μέχρι συμπαγείς αλλά πανίσχυρους αισθητήρες που παρατηρούν τη Γη. Κι αυτών η συνδρομή είναι απαραίτητη, ώστε εταιρείες, όπως η Virgin Οrbit, να εξασφαλίσουν σταθερή ροή χρηματοδότησης τόσο από ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις όσο και από πανεπιστημιακά ιδρύματα ανά τον κόσμο. Εντούτοις, θα πρέπει εν κατακλείδι να υπογραμμιστεί ότι, ακόμα και προ της έξαρσης του κορωνοϊού, πολλές διαστημικές νεοφυείς μονάδες αγωνίζονταν να βρουν χρηματοδότες, ενώ αφότου ξέσπασε η πανδημία, η ζήτηση για δορυφόρους υποχώρησε και ορισμένες επενδύσεις δεν ανανεώθηκαν.