Ενδιαφέρον για ακίνητα της Prodea στην Ιταλία

Ενδιαφέρον για ακίνητα της Prodea στην Ιταλία

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Invel και ενδιαφερόμενο επενδυτή, με αντικείμενο την πώληση του χαρτοφυλακίου ακινήτων Picasso Fund στην Ιταλία. Πρόκειται για ένα πακέτο αποτελούμενο από 13 κτίρια γραφείων σε Ρώμη και Μιλάνο, το οποίο είχε εισφερθεί στο χαρτοφυλάκιο της Prodea (τότε Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ), κατά την εξαγορά της από την Invel. Με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια, και ιδίως μετά την πλήρη εξαγορά της Prodea, η Invel έχει στρέψει την επενδυτική στρατηγική της εταιρείας σε Ελλάδα και Κύπρο, η παρουσία των συγκεκριμένων ακινήτων κρίθηκε μη απαραίτητη, ιδίως από τη στιγμή που έχουν εγγράψει και σημαντικές υπεραξίες κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών.

Συγκεκριμένα, με βάση πρόσφατη παρουσίαση της Prodea, προκύπτει ότι τα ακίνητα που περιλαμβάνονται στο Picasso Fund αντιπροσωπεύουν εκτιμώμενη αξία της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ ή περίπου 20% της συνολικής αξίας του χαρτοφυλακίου γραφείων της εισηγμένης εταιρείας, η οποία υπολογίζεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ. Τα ακίνητα είναι μισθωμένα στο ιταλικό δημόσιο, με αποτέλεσμα να θεωρούνται ιδιαιτέρως ελκυστικά. Στο πλαίσιο αυτό, η Invel σχεδίαζε την πώληση των εν λόγω ακινήτων ήδη από τις αρχές του 2020, ωστόσο η πανδημία και η οικονομική κρίση που ακολούθησε προκάλεσαν καθυστέρηση στα σχετικά σχέδια. Το τελευταίο όμως διάστημα φαίνεται πως οι διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενο επενδυτή έχουν επιταχυνθεί και δεν αποκλείεται, σύντομα, να υπάρξουν ανακοινώσεις.

Ασφαλώς, η πώληση αυτή θα έχει διττό όφελος για την Prodea. Το πρώτο είναι η μείωση του δανεισμού της εταιρείας, καθώς επί των ακινήτων του Picasso Fund υπάρχουν σημαντικές υποθήκες. Ταυτόχρονα, και ανάλογα με το τελικό τίμημα που θα εξασφαλιστεί, θα μπορέσει είτε να εξασφαλίσει άμεση ρευστότητα για τη χρηματοδότηση του ιδιαιτέρως φιλόδοξου επενδυτικού της προγράμματος είτε να προχωρήσει σε νέα μόχλευση κεφαλαίων για επενδυτικούς σκοπούς, έχοντας όμως αισθητά μεγαλύτερη άνεση.

Σημειωτέον ότι η Prodea πώλησε ήδη ένα χαρτοφυλάκιο γραφείων πριν από περίπου ένα χρόνο. Αγοραστής ήταν το επενδυτικό fund Dromeus Capital αντί ποσού 93 εκατ. ευρώ, με το κέρδος για την Prodea να διαμορφώνεται σε 19 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο αφορούσε τέσσερα κτίρια γραφείων στην Αττική, τα οποία είναι μισθωμένα από τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας. Η επόμενη πώληση της Prodea πιθανότατα θα αφορά επιπλέον ακίνητα, μισθωμένα στην Εθνική Τράπεζα, κυρίως τραπεζικά υποκαταστήματα και γραφεία σε πόλεις της περιφέρειας. Μάλιστα, αν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία, το πιθανότερο είναι να είχε προχωρήσει ήδη ο σχετικός σχεδιασμός.

Υπενθυμίζεται ότι η Prodea έχει εκπονήσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της, ώστε η συνολική του αξία να προσεγγίσει τα 3 δισ. ευρώ, έως το τέλος του 2021 ή τα μέσα του 2022. Η έμφαση είναι πλέον τα ακίνητα logistics, όπου σχεδιάζονται επενδύσεις 310 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο που έχει εκπονηθεί, το 62% των νέων επενδύσεων θα αφορά τα logistics, ενώ το 17% ή 85 εκατ. ευρώ, τα κτίρια γραφείων. Ενα επιπλέον 11% θα αφορά επενδύσεις στον κλάδο της φιλοξενίας ή περίπου 50 εκατ. ευρώ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή