Βρυξέλλες: Πράσινο φως στην επιβολή δασμών 4 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ

Βρυξέλλες: Πράσινο φως στην επιβολή δασμών 4 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πράσινο φως στην επιβολή ευρωπαϊκών δασμών, αξίας σχεδόν 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε αεροσκάφη της Boeing και άλλα αμερικανικά αγαθά, άναψε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), στο πλαίσιο της μακράς εμπορικής διαμάχης των δύο πλευρών.

Η απόφαση της ΠΟΕ, επί της ουσίας, επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να απαντήσει στους αμερικανικούς δασμούς, ύψους 7,5 δισ. δολαρίων, οι οποίοι επιβλήθηκαν τον Οκτώβριο του 2019 και οι οποίοι αφορούσαν τα αεροσκάφη της Airbus και άλλα ευρωπαϊκά προϊόντα.

Η σύγκρουση των δύο πλευρών χρονολογείται από το 2004, όταν η Ουάσιγκτον κατήγγειλε τις Βρυξέλλες ότι επιχορηγεί την ευρωπαϊκή αεροδιαστημική εταιρεία Airbus, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Η Ευρώπη προέβη σε αντίστοιχες καταγγελίες, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσιγκτον χρηματοδοτεί την αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία Boeing.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΠΟΕ έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι και οι δύο πλευρές έχουν παράσχει αθέμιτες και παράνομες επιχορηγήσεις προς τις Airbus και Boeing. Ωστόσο, κατά τον ίδιο, η Ευρώπη το έχει πράξει σε μεγαλύτερο βαθμό.

Προκειμένου να αποφευχθεί ένας νέος γύρος δασμών, η Ε.Ε. έχει φανεί πρόθυμη να καταλήξει σε διευθέτηση της διένεξης με την Ουάσιγκτον. Ωστόσο, έμπειροι αναλυτές εκτιμούν ότι ακόμη βρισκόμαστε μακριά από το σενάριο της άμεσης άρσης των δασμών.

«Θα εμπλακούμε αμέσως σ’ έναν θετικό και εποικοδομητικό διάλογο με τις ΗΠΑ για να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα. Επιθυμούμε να διαπραγματευτούμε μια συμφωνία. Αλλιώς θα αναγκαστούμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας και να απαντήσουμε με αντισταθμιστικά μέτρα» δήλωσε στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπβόφσκις.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της Airbus έχει ταχθεί υπέρ των ενεργειών των Βρυξελλών, δηλώνοντας έτοιμη να στηρίξει μια διαπραγματευτική διαδικασία, η οποία θα οδηγήσει σε μια δίκαιη επίλυση. «Ήρθε η ώρα να βρούμε μια λύση για να αρθούν οι δασμοί και στις δύο όχθες του Ατλαντικού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή