ΑΓΟΡΕΣ

Αρνητικό κλίμα στις αγορές λόγω της Johnson & Johnson

Αρνητικό κλίμα στις αγορές λόγω της Johnson & Johnson

Με απώλειες έκλεισαν χθες οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς επικράτησε απαισιοδοξία για το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο μπορεί όντως να κυκλοφορήσει στην αγορά εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Αιτία, η ανακοίνωση της Johnson & Johnson ότι διακόπτει τις κλινικές έρευνες εξαιτίας ασθένειας που εμφάνισε ένας εκ των εθελοντών στις σχετικές δοκιμές. Η είδηση έρχεται ένα μήνα μετά τη διακοπή των σχετικών ερευνών από πλευράς της AstraZeneca. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε, έτσι, με μικρές απώλειες 0,6%, διακόπτοντας συνεχή ανοδική πορεία τριών συναπτών συνεδριάσεων. Ο επιμέρους δείκτης των τραπεζικών μετοχών έκλεισε με πτώση 2,7%, καθώς υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα οι αποδόσεις των ομολόγων Ελλάδας και Ιταλίας. Μόνον οι δείκτες που παρακολουθούν τις εταιρείες τεχνολογίας και ο δείκτης ΜΜΕ σημείωσαν οριακή άνοδο σε μια συνεδρίαση γενικευμένης υποχώρησης. Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με απώλειες 0,53% και ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης με πτώση 0,91%. Στον αντίποδα, ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού σημείωσε ελαφρά κέρδη κλείνοντας με άνοδο 0,71%. 

Είχε, άλλωστε, προηγηθεί η είδηση πως η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη Γερμανία υποχώρησε τον Οκτώβριο περισσότερο από τις προβλέψεις, ενώ η ανεργία στη Βρετανία βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών. Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν, πάντως, πως πρόκειται για μεμονωμένο επεισόδιο υποχώρησης των ευρωπαϊκών αγορών και δεν πρόκειται να αποτελέσει το έναυσμα για μαζικές πωλήσεις μετοχών. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε μιλώντας στο Reuters ο Στίβεν Ινς, αναλυτής της Axi, «με τόσο μεγάλο αριθμό εμβολίων σε δοκιμαστική φάση, η διακοπή των συγκεκριμένων δοκιμών δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί ως αρνητική εξέλιξη, εκτός κι αν αποδειχθούν δαπανηρές οι επόμενες δοκιμές σε περίπτωση απρόβλεπτης ασθένειας». 

Οπως άλλωστε τονίζει το Reuters, οι επενδυτές εξετάζουν προσεκτικά τα μηνύματα που έρχονται από την Ουάσιγκτον όσον αφορά τις προοπτικές νέου πακέτου τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, καθώς η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, δήλωσε πως η τελευταία προσφορά του Ντόναλντ Τραμπ υπολείπεται σημαντικά από αυτό που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες του αμερικανικού λαού. Αφησε, ωστόσο, ανοικτό το ενδεχόμενο συμφωνίας.