Μικρή πτώση στο Χρηματιστήριο, συνεχίζεται το ράλι στα ομόλογα

Μικρή πτώση στο Χρηματιστήριο, συνεχίζεται το ράλι στα ομόλογα

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρές απώλειες σημειώθηκαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών χάρη στις σχετικές άμυνες που επέδειξε ο τραπεζικός κλάδος έναντι των ρευστοποιήσεων, καθώς και στη στροφή των αγοραστών σε επιλεγμένα blue chips, κινήσεις οι οποίες όμως δεν ήταν αρκετές ώστε ο Γενικός Δείκτης να κρατήσει τις 640 μονάδες που βρέθηκε ενδοσυνεδριακά. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως η χθεσινή ημέρα ήταν risk-off για τους επενδυτές γενικότερα, με το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές να είναι αρνητικό λόγω και των δημοσιεύσεων των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου πολλών μεγάλων εισηγμένων. Την ίδια στιγμή πάντως, τα ελληνικά ομόλογα κατέγραφαν νέα ρεκόρ, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 0,77% μόλις. Οπως σημειώνουν οι αναλυτές, λόγω της επιστροφής του γεωπολιτικού ρίσκου στο Χ.Α., η ανοδική διαφυγή της αγοράς απομακρύνεται, ενώ αναμένεται νέα αύξηση της μεταβλητότητας. Ωστόσο η Λέων Δεπόλας επισημαίνει πως η εικόνα παραμένει θετική για το Χρηματιστήριο Αθηνών και θα εκμεταλλευθεί πιθανή αδυναμία του Γενικού Δείκτη.

Στα στατιστικά της αγοράς, πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,17% στις 636,32 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 35,79 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,20% στις 1.508,63 μονάδες, ενώ με κέρδη 0,70% στις 907,55 μονάδες έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Από τα μη τραπεζικά blue chips ανοδικά ξεχώρισαν οι Μυτιληναίος (+2,44%), ΔΕΗ (+1,32%), ΟΠΑΠ (+1,20%), ΕΧΑΕ (1,07%) και Βιοχάλκο (+0,70%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Motor Oil (-3,33%) και ΟΛΠ (-2,36%)

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε πτώση 0,27% στις 296,22 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να σημειώνει άνοδο 0,28%, την Alpha Bank να υποχωρεί οριακά κατά 0,19%, τη Eurobank στο -0,31% και την Πειραιώς στο -1,38%

Οι χρηματιστηριακές αναταράξεις επανήλθαν μετά και τις νέες τουρκικές προκλήσεις, ακυρώνοντας τα σενάρια που συνηγορούσαν στην προσπάθεια για συναλλακτική αναβάθμιση και αναρρίχηση του Χ.Α. προς τις 660 μονάδες υπερβαίνοντας το πολύμηνο σκηνικό συσσώρευσης, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος Χρηματιστηριακή. Το ενδεχόμενο της πλαγιοκαθοδικής κίνησης του Γενικού Δείκτη αναπόφευκτα επανέρχεται, όπως σημειώνει, τη στιγμή που το σκηνικό στην οικονομία επιδέχεται διπλή ανάγνωση. Από τη μια πλευρά τα στοιχεία του πληθωρισμού και της βιομηχανικής παραγωγής επιβεβαιώνουν ότι η βαθιά ύφεση παραμένει στην ελληνική οικονομία, παράλληλα ωστόσο οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων προϊδεάζουν για ακόμη μία έξοδο στις αγορές για άντληση φθηνότερου δανεισμού.

Επίσης, η κινητικότητα στα διάφορα άλλα πεδία είναι ελπιδοφόρα (διαγωνισμός για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ξεμπλοκάρει το έργο της γραμμής 4 του μετρό, επένδυση της Microsoft και της Amazon). Ωστόσο, είναι σαφές ότι η ωρίμανση τέτοιων κινήσεων θα απαιτήσει αρκετό χρόνο για να αποτυπωθούν τα ευεργετικά αποτελέσματά της στην ελληνική οικονομία, με την πανδημία να συνεχίζει να επιδρά αρνητικά βραχυπρόθεσμα, μέχρις ότου ξεκινήσουν οι ροές από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το γεγονός πάντως ότι τα 2/3 από αυτές θα αφορούν τον ενεργειακό και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας οδηγεί στην εκτίμηση ότι η στρατηγική της επιλεκτικής επιλογής μετοχικών τίτλων (stock picking) είναι πάλι ο ενδεδειγμένος οδηγός στο ελληνικό Χρηματιστήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή