Αργή ανάκαμψη για την Ελλάδα «βλέπει» το ΔΝΤ

Αργή ανάκαμψη για την Ελλάδα «βλέπει» το ΔΝΤ

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμήλωσε τον πήχυ της ανάκαμψης για την Ελλάδα, μετά την ύφεση λόγω κορωνοϊού, το ΔΝΤ. Ετσι, «βλέπει» ύφεση 9,5% φέτος, λίγο καλύτερα έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης τον Απρίλιο, για 10%, αλλά ανάκαμψη μόλις 4,1% το 2021, πολύ βραδύτερη σε σχέση με την πρόβλεψή του του Απριλίου για 5,1% και πιο αργή από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Οι προβλέψεις αυτές του Ταμείου διατυπώνονται στην έκθεση World Economic Outlook, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Ταμείου. Είναι βεβαίως πολύ δυσμενέστερες από τις αντίστοιχες της κυβέρνησης, που προβλέπει ύφεση 8,2% για φέτος και ανάκαμψη 7,5% το 2021.

Μάλιστα, το ΔΝΤ επιμένει και στις απαισιόδοξες προβλέψεις του για μακροχρόνιο ρυθμό ανάπτυξη μόνο 1%.

Στην έκθεση, το Ταμείο επισημαίνει το βαρύ πλήγμα που επέφερε η πανδημία σε χώρες εξαρτημένες από τον τουρισμό και με μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Καταγράφει, μάλιστα, την Ελλάδα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα με πτώση των εσόδων της από τον τουρισμό το α΄ εξάμηνο από 5% σε περίπου 0,5% του ΑΕΠ της. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν είναι η χώρα της Ευρωζώνης με τη βαθύτερη ύφεση φέτος. Προηγούνται η Ισπανία με 12,8%, η Ιταλία με 10,6%, η Πορτογαλία με 10%, η Γαλλία με 9,8%. Στην καλύτερη θέση είναι η Λιθουανία με 1,8% και η Ιρλανδία με 3%. Κατά μέσον όρο, η ύφεση στην Ευρωζώνη προβλέπεται στο 8,3% και η ανάκαμψη στο 5,2% το 2021.  

Βελτιωμένες σε σύγκριση με τις προηγούμενες, αλλά πάντα απογοητευτικές, είναι οι προβλέψεις του Ταμείου για την ανεργία στην Ελλάδα, που τη «βλέπει» στο 19,9% φέτος από 17,3% το 2019 και στο 18,3% το 2021.

Το ισοζύγιο επιδεινώνεται επίσης σημαντικά, με το έλλειμμα να διαμορφώνεται στο 7,7% του ΑΕΠ φέτος από 2,1% το 2019 και στο 4,5% το 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή