Πάνω από 35.000 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν τον Σεπτέμβριο

Πάνω από 35.000 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν τον Σεπτέμβριο

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεπέρασαν τις 35.000 οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη». Μάλιστα, οι προσλήψεις ήταν κατά 35.878 περισσότερες σε σχέση με τις απολύσεις, τις παραιτήσεις και τις λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου, κυρίως λόγω της επανεκκίνησης της εκπαίδευσης και των προσλήψεων που πραγματοποιήθηκαν στον κλάδο αυτό. Οι απολύσεις και οι λήξεις συμβάσεων από την άλλη δεν ήταν αρκετές ώστε να ξεπεράσουν το κύμα προσλήψεων στην εκπαίδευση, λόγω των πολύ λιγότερων προσλήψεων που πραγματοποιήθηκαν φέτος στον κλάδο του τουρισμού εξαιτίας της πανδημίας. 

Χαρακτηριστικό είναι πως οι απολύσεις, παραιτήσεις και λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου ήταν φέτος τον Σεπτέμβριο 84.578 λιγότερες από πέρυσι, σε ένα μήνα που παραδοσιακά καταγράφεται το τέλος της θερινής σεζόν. Αντίστοιχα, οι προσλήψεις ήταν επίσης λιγότερες από πέρυσι, αλλά μόνο κατά 48.700.

Οπως αναγράφεται και στην έκθεση του συστήματος «Εργάνη», παρά τη θετική επίδοση των ισοζυγίων των έξι τελευταίων μηνών (Απριλίου – Σεπτεμβρίου), ο δραματικά μειωμένος αριθμός εποχικών προσλήψεων, κατά το χρονικό διάστημα Μαρτίου – Μαΐου, σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που σχετίζονται με τον τουρισμό, εξαιτίας της έλευσης της πανδημίας COVID-19, επηρέασε δυσμενώς την επίδοση του ισοζυγίου Α΄ εννεαμήνου 2020, με αποτέλεσμα να εμφανίζει χαμηλότερη επίδοση σε σχέση με τα αντίστοιχα ισοζύγια Α΄ εννεαμήνων των τελευταίων ετών. Χαρακτηριστικό είναι πως φέτος έχουν δημιουργηθεί 133.361 λιγότερες θέσεις εργασίας από το 2019 το 9μηνο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος.

Η επίδοση του φετινού 9μήνου, που μετράει 154.176 νέες θέσεις εργασίας, επιστρέφει την αγορά στο 2013, όταν στο 9μηνο είχαν δημιουργηθεί 165.702 νέες θέσεις εργασίας. 

«Το θετικό ισοζύγιο του μηνός Σεπτεμβρίου 2020 με συν 38.529 θέσεις εργασίας και το ποσοστό ανεργίας το μήνα Ιούλιο επιβεβαιώνουν ότι οι δέσμες μέτρων που υλοποιήσαμε αποδίδουν συγκρατώντας την αυξητική τάση της ανεργίας. Επιδίωξή μας παραμένει να μην αφήσουμε κανέναν απροστάτευτο στην οικονομική κρίση που επέφερε η πανδημία», σχολίασε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή