Επιδείνωση οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο

Επιδείνωση οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οριακή επιδείνωση σημείωσε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο, ενώ σημαντική υποχώρηση συνέχισε να καταγράφει κατά το ίδιο διάστημα και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με το δελτίο εξελίξεων στη βιομηχανία, που δημοσιεύει το ΙΟΒΕ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε ήπια τον Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκε στις 89,5 μονάδες έναντι 90,7 μονάδων τον μήνα που προηγήθηκε. 

Οι ισχυρές ενδείξεις για την έλευση του δεύτερου κύματος της πανδημίας παγκοσμίως φαίνεται να επηρέασαν αρνητικά τις προσδοκίες για την πορεία των οικονομιών, ενώ η ανησυχία που προκαλεί η αναζωπύρωσή της αποτυπώνεται και στον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Ο τελευταίος συνεχίζει να κινείται πτωτικά και να διαμορφώνεται τον Σεπτέμβριο στις -41 μονάδες από -35 μονάδες, αρκετά δηλαδή χαμηλότερα από τα περυσινά επίπεδα (-6,8 μονάδες). 

Σύμφωνα με το δελτίο του ΙΟΒΕ, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία ενισχύθηκε οριακά τον Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκε στις 86,4 μονάδες από 85,6 τον Αύγουστο, κινούμενος σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι (106,8 μονάδες). Η βελτίωση αυτή σε σχέση με τον Αύγουστο οφείλεται κυρίως στη συρρίκνωση των αρνητικών ισοζυγίων που αφορούν τις πωλήσεις και την απασχόληση. Τον Ιούλιο η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε αύξηση 10,3% σε σύγκριση με τον Ιούνιο, ενώ, όπως προκύπτει από το δελτίο του ΙΟΒΕ, η εγχώρια βιομηχανική παραγωγή δείχνει σημάδια ανάκαμψης σε σχέση με τον Απρίλιο – Μάιο, όταν η χώρα μας δηλαδή βρισκόταν σε lockdown. Σε σχέση με τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους, αυτή σημειώνει οριακή μείωση 0,2%, η οποία ωστόσο είναι σημαντικά μικρότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου (-7,3%).

Οι εξαγωγές των βιομηχανικών προϊόντων ενισχύθηκαν τον Ιούλιο κατά 7% (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών) και διαμορφώθηκαν στα 2 δισ. ευρώ, με τα φαρμακευτικά σκευάσματα να αποτελούν τα κορυφαία εξαγόμενα προϊόντα στη διάρκεια του β΄ τριμήνου, με τις εξαγωγές τους να αγγίζουν τα 201 εκατ. ευρώ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή