Κλείνει η ψαλίδα των ελληνικών spreads με τους «ισχυρούς»

Κλείνει η ψαλίδα των ελληνικών spreads με τους «ισχυρούς»

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρεκόρ όχι μόνο σε ό,τι αφορά το επίπεδο των αποδόσεων αλλά –πιο σημαντικό– και το επίπεδο των spreads καταγράφουν τα ελληνικά ομόλογα, έναντι των περισσότερων αγορών της περιφέρειας της Ευρωζώνης καθώς και της Γερμανίας. Τα spreads αποτελούν έναν καλύτερο «δείκτη» για το πώς αξιολογούν οι επενδυτές το χρέος μιας χώρας και το σχετικό ρίσκο έναντι άλλων χωρών. Η σημαντική αυτή συρρίκνωση που έχουν σημειώσει πλέον τα ελληνικά spreads αποτελούν –μαζί με την εκτόξευση του τζίρου στη δευτερογενή αγορά– άλλο ένα σημάδι ότι η Ελλάδα αποτελεί όλο και πιο έντονα μία ώριμη αγορά.

Αν και τα ομόλογα της Ευρωζώνης γενικότερα το τελευταίο διάστημα έχουν σημειώσει σημαντικό ράλι, χάρη και στην ώθηση που δίνουν η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και (κυρίως) το πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ, οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι ισχυρότερες και η βελτίωση ταχύτερη, καθώς οι ελληνικοί τίτλοι έχουν καταφέρει να κλείσουν σημαντικά το χάσμα των αποδόσεών τους σε σχέση με τα ομόλογα της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ενώ διαπραγματεύονται πολύ κοντά στα επίπεδα των ιταλικών ομολόγων. Και αυτό παρά το γεγονός ότι όλες οι προαναφερθείσες χώρες κατέχουν επενδυτική βαθμίδα, ενώ η Ελλάδα όχι. 

Σε ιστορικό χαμηλό

Χθες η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου βρέθηκε σε νέο ιστορικό χαμηλό και στο 0,77%, ενώ σε ιστορικά χαμηλά κινήθηκε και το spread έναντι της Γερμανίας και τις 133 μονάδες βάσης, καθώς και έναντι της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στις 61 μονάδες βάσης, επίπεδα περίπου 20 μ.β. χαμηλότερα σε σχέση με έναν μόλις μήνα πριν. Σημειώνεται πως οι αποδόσεις στα 10ετή της Ισπανίας και Πορτογαλίας κινήθηκαν στο 0,16%. Η Ιταλία απέχει από την Ελλάδα σε όρους αποδόσεων λιγότερο από 10 μ.β. (απόδοση ιταλικού 10ετούς στο 0,68%), ενώ κατάφερε χθες να εκδώσει 3ετές ομόλογο με μηδενικό επιτόκιο. Αν και στο παρελθόν το ελληνοϊταλικό spread είχε βρεθεί και σε αρνητικά επίπεδα, αυτό οφειλόταν κυρίως στον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας στη γειτονική χώρα, κάτι που πλέον έχει σταθεροποιηθεί, και έτσι οι δύο αγορές κινούνται στα ίδια περίπου επίπεδα, αν και βαθμολογούνται εντελώς διαφορετικά από τους οίκους αξιολόγησης.

Οι προσδοκίες της αγοράς για νέα μέτρα τόνωσης από την ΕΚΤ προσεχώς, με αύξηση του μεγέθους και της διάρκειας του προγράμματος PEPP (κατά 500 εκατ. ευρώ και έως το τέλος 2021 τουλάχιστον σύμφωνα με την πλειονότητα των αναλυτών), έχει πυροδοτήσει το ράλι των τελευταίων ημερών, και αυτή η εξέλιξη κάνει τους ελληνικούς τίτλους να ξεχωρίζουν καθώς είναι και οι μόνοι που δεν απολαμβάνουν την παράλληλη στήριξη και από το «κλασικό» QE της ΕΚΤ, ενώ διαθέτουν και την ασφάλεια που προσφέρουν τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας. Σύμφωνα μάλιστα με αναλυτές, είναι θέμα χρόνου προτού δούμε ελληνικά ομόλογα να διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά με αρνητικά επιτόκια.

Σημειώνεται πως χθες σε νέα ιστορικά χαμηλά βυθίστηκαν και οι αποδόσεις του 15ετούς ελληνικού ομολόγου στο 0,913%, καθώς και του 7ετούς στο 0,46% αλλά και του 5ετούς στο 0,15%. Οι 2ετείς και 3ετείς ελληνικοί τίτλοι είδαν τις αποδόσεις τους να υποχωρούν στο μόλις 0,01% και 0,05% αντίστοιχα. 

Ισχυρό ράλι

«Είναι πιθανό, ακόμη και σχεδόν βέβαιο, ότι κάποια βραχυπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα θα διαπραγματεύονται σύντομα με αρνητικές αποδόσεις στη δευτερογενή αγορά», όπως σημειώνει στην «Κ» ο Αντουάν Μπουβέ, στρατηγικός αναλυτής της ING. «Βέβαια», όπως προσθέτει, «για να επιτευχθούν αρνητικές αποδόσεις στις πρωτογενείς αγορές, θα πρέπει ο ΟΔΔΗΧ να εκδώσει ομόλογα σε ένα σημείο της καμπύλης όπου οι αποδόσεις είναι κάτω από το μηδέν. Δεδομένου ότι οι πιο βραχυπρόθεσμες πρόσφατες εκδόσεις είχαν διάρκεια 5 ετών και ότι οι αποδόσεις σε αυτόν τον τομέα είναι πάνω από το μηδέν, θα χρειαστεί ένα περαιτέρω ισχυρό ράλι στα ελληνικά ομόλογα πριν συμβεί αυτό», τονίζει ο κ. Μπουβέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή