Ε.Ε.: Όπλο 4 δισ. δολ. στις «αερομαχίες» με ΗΠΑ

Ε.Ε.: Όπλο 4 δισ. δολ. στις «αερομαχίες» με ΗΠΑ

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πράσινο φως στην Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει νέους δασμούς σε αμερικανικές εισαγωγές ύψους έως και 4 δισ. δολαρίων ως αντίποινα για τις επιδοτήσεις της Boeing άναψε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου. Η απόφασή του δίνει συνέχεια στις «αερομαχίες» Ε.Ε.- ΗΠΑ για τις ενισχύσεις στους αεροναυπηγικούς κολοσσούς Boeing και Airbus. 

Πέρυσι ο ΠΟΕ είχε δώσει το πράσινο φως στις ΗΠΑ για δασμούς σε εισαγωγές ύψους έως και 7,5 δισ. δολαρίων από την Ε.Ε. Ωστόσο τώρα η Ουάσιγκτον τονίζει ότι η Ένωση δεν πρέπει να προχωρήσει στην επιβολή των δικών της δασμών, καθώς έχει, όπως λέει, ήδη αποσύρει επιδοτήσεις και φοροελαφρύνσεις που είχαν αποφασιστεί για στήριξη της Boeing. H E.E. απαντά ότι το ίδιο ισχύει για τις επιδοτήσεις της Airbus, οι οποίες και αφορούσαν το Α380- αεροσκάφος, που έχει βγει εκτός παραγωγής. 

Με ανάρτησή του στο Twitter o Επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε., Βάλντις Ντομπρόβσκις, σημείωσε ότι η Ε.Ε. θα επιδιώξει άμεσα συνομιλίες με τις ΗΠΑ καθώς προτιμά τη διαπραγμάτευση και τον διακανονισμό. Ωστόσο τόνισε πως θα πρέπει και οι Αμερικανοί να αποσύρουν τους δασμούς που επέβαλαν μετά την περσινή απόφαση του ΠΟΕ. 

«Σε διαφορετική περίπτωση, θα αναγκαστούμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας και να απαντήσουμε καταλλήλως» ξεκαθάρισε ο Ντομπρόβσκις.  

Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. προσέφυγε για πρώτη φορά στον ΠΟΕ κατά των επιδοτήσεων της Boeing το 2005. Ακολούθησε ανάλογη προσφυγή των ΗΠΑ για τις επιδοτήσεις της Airbus. Έκτοτε η διαμάχη καλά κρατεί. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή