Εγκριση από ΠΟΕ για δασμούς σε προϊόντα των ΗΠΑ

Εγκριση από ΠΟΕ για δασμούς σε προϊόντα των ΗΠΑ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου έδωσε χθες το πράσινο φως στην Ε.Ε. για να επιβάλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως αντίποινα για τις επιδοτήσεις της Ουάσιγκτον στην αμερικανική αεροδιαστημική βιομηχανία Boeing.
Οπως επισημαίνει το Reuters, η απόφαση δίνει συνέχεια στην ένταση ανάμεσα στους δύο εμπορικούς εταίρους, στο πλαίσιο της οποίας η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων. Παράλληλα, όμως, εγκυμονεί τον κίνδυνο να οξύνει περαιτέρω τη διαμάχη μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, στις 3 Νοεμβρίου. 

Από την πλευρά τους, οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών υποστηρίζουν πως η απόφαση του ΠΟΕ έχει τουλάχιστον τη δυναμική να οδηγήσει σε συζητήσεις, στο πλαίσιο των οποίων θα μπορούσε να διευθετηθεί μια διαμάχη 16 ετών ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Τόσο η Ουάσιγκτον όσο και οι Βρυξέλλες δηλώνουν ότι επιθυμούν τη διευθέτηση της διαμάχης γύρω από τις επιδοτήσεις που κάθε πλευρά χορηγεί στην αεροδιαστημική βιομηχανία της, αφενός η Ουάσιγκτον στην Boeing και αφετέρου οι Βρυξέλλες στην Airbus.

Ταυτοχρόνως, όμως, η κάθε πλευρά κατηγορεί την άλλη ότι αρνείται να συζητήσει επί σοβαρής βάσεως. Εχει προηγηθεί, άλλωστε, απόφαση του ΠΟΕ, πέρυσι, που έδινε το πράσινο φως στην Ουάσιγκτον για να επιβάλει δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα αξίας 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως ποινή για τις κρατικές ενισχύσεις που έχουν χορηγήσει στην Airbus οι τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες της κοινοπραξίας, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία.

Εκτοτε η πολιτεία της Ουάσιγκτον έχει ανακαλέσει την έκπτωση φόρου από την οποία επωφελείτο η Boeing, ενώ, στην προσπάθειά της να διευκολύνει τη διευθέτηση της διένεξης, η Airbus έχει ανακοινώσει ότι θα αποπληρώσει μεγαλύτερο μέρος των δανείων που έλαβε από τη Γαλλία και την Ισπανία για την παραγωγή του μοντέλου Α350.

Πηγές προσκείμενες στους δύο βιομηχανικούς κολοσσούς έχουν δηλώσει πως θα ήθελαν περαιτέρω παραχωρήσεις από τον ανταγωνιστή τους προκειμένου να οδηγηθούν σε κάποιου είδους συμφωνία. Οσον αφορά την Κομισιόν, έχει ταχθεί υπέρ μιας διαπραγμάτευσης και λύσης που να προκύψει από τις συνομιλίες, αλλά έχει καταστήσει σαφές ότι όσο δεν προκύπτει συμφωνία θα επιβάλλει δασμούς.

Εχει ήδη εκπονήσει κατάλογο υποψήφιων αμερικανικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται αεροσκάφη, κρασιά και οινοπνευματώδη ποτά, αποσκευές, τρακτέρ, κατεψυγμένα ψάρια και διαφόρων ειδών καρποί, από ξερά κρεμμύδια μέχρι κεράσια. 
Στα προϊόντα αυτά θεωρητικά θα μπορούσαν να επιβληθούν δασμοί αμέσως μετά τη σύνοδο του ΠΟΕ στις 26 Οκτωβρίου, αν και οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως η κίνηση θα αναβληθεί για μετά τις προεδρικές εκλογές. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή