Η Πολωνία απειλεί να θέσει βέτο για το Ταμείο Ανάκαμψης

Η Πολωνία απειλεί να θέσει βέτο για το Ταμείο Ανάκαμψης

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα σχετικά με τον μηχανισμό για το κράτος δικαίου που θα συνοδεύσει τον νέο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε. (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο ή ΠΔΠ). Χθες, μία ημέρα μετά τον πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων για το θέμα αυτό μεταξύ της γερμανικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η πολωνική κυβέρνηση απείλησε –για πρώτη φορά με τόσο δημόσιο τρόπο– ότι θα θέσει βέτο στην επικύρωση της τελικής συμφωνίας για το ΠΔΠ και το Ταμείο Ανάκαμψης αν κρίνει ότι ο μηχανισμός που θα συμφωνηθεί υπονομεύει την εθνική της κυριαρχία.

Συμφέροντα 

Σε συνέντευξή του στον πολωνικό Τύπο, ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, αναπληρωτής πρωθυπουργός, επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος και πραγματικός ισχυρός άνδρας της χώρας, τόνισε ότι «δεν θα υποστούμε καθεστώς τρομοκρατίας για τα χρήματα… Αν οι απειλές και οι εκβιασμοί συνεχιστούν, θα υπερασπιστούμε σθεναρά τα συμφέροντα της Πολωνίας, με βέτο».

Στην παρούσα μορφή του (γερμανική πρόταση) ο μηχανισμός επιτρέπει την αναστολή της κοινοτικής χρηματοδότησης για παραβιάσεις που συνδέονται με απάτη, κακοδιαχείριση και συγκρούσεις συμφερόντων με ειδική πλειοψηφία του Συμβουλίου, κατόπιν εισήγησης της Κομισιόν. Χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία θεωρούν τη γερμανική πρόταση υπερβολικά παρεμβατική. Χώρες όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και οι σκανδιναβικές, όπως και όλες οι κύριες πολιτικές ομάδες του Κοινοβουλίου, τη θεωρούν ανεπαρκώς αυστηρή.

Ερωτώμενος για τις απειλές του κ. Κατσίνσκι στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το χθεσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, ο Γερμανός υπουργός Ευρώπης Μίκαελ Ροτ είπε «δεν είναι καιρός για κόκκινες γραμμές». Ο κ. Ροτ υπενθύμισε την υπόσχεση που έδωσε η Ε.Ε., «ειδικά στις περιοχές που επλήγησαν πιο βαριά από τον κορωνοϊό», για την ταχεία εκταμίευση πόρων που θα συμβάλουν στην οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη. Το σχόλιο της γερμανικής προεδρίας, εν τω μεταξύ, μετά τις πρώτες συνομιλίες με το Κοινοβούλιο για τον μηχανισμό, έκανε λόγο για «εποικοδομητικές» διαπραγματεύσεις, που συνέβαλαν ώστε «όλες οι πλευρές να έχουν μία καλύτερη κατανόηση των διαφορετικών θέσεων».

Παράταση 

Παράλληλα, χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παρατείνει το προσωρινό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις που ισχύει από τον περασμένο Μάρτιο και να επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής του. Η παράταση θα είναι διάρκειας έξι μηνών για το γενικό πλαίσιο (έως τις 30.6.2021) και τριών μηνών για την παροχή στήριξης μέσω ανακεφαλαιοποιήσεων επιχειρήσεων που βρέθηκαν σε δυσκολία εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας (έως τις 30.9.2021). Οπως ανέφερε κοινοτικός αξιωματούχος, η απόφαση αυτή ελήφθη με βάση τα νεότερα δεδομένα για την εξέλιξη της πανδημίας και της οικονομικής δραστηριότητας· η Κομισιόν, πρόσθεσε, θα εξετάσει εκ νέου την κατάσταση την προσεχή άνοιξη για να αποφασίσει αν θα χρειαστεί νέα παράταση.

Η νέα τροποποίηση του προσωρινού πλαισίου περιλαμβάνει και τη δυνατότητα διευρυμένης στήριξης για επιχειρήσεις που έχουν υποστεί μείωση του κύκλου εργασιών τους κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019. Η στήριξη ανά εταιρεία θα μπορεί να φτάνει έως και 3 εκατ. ευρώ (το προηγούμενο ανώτατο όριο ήταν 800.000 ευρώ).

Η Επιτροπή επίσης άλλαξε τους όρους σχετικά με την έξοδο του Δημοσίου από την ανακεφαλαιοποίηση επιχειρήσεων στις οποίες διέθετε μετοχικό μερίδιο πριν παρουσιαστεί η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται πλέον στο Δημόσιο να αποχωρήσει από το μετοχικό κεφάλαιο των επιχειρήσεων αυτών μέσω ανεξάρτητης αποτίμησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή