Προσδοκίες για αύξηση ξένων επενδύσεων μέσω της «χρυσής βίζας»

Προσδοκίες για αύξηση ξένων επενδύσεων μέσω της «χρυσής βίζας»

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην «εμπροσθοφυλακή» των προγραμμάτων χορήγησης αδειών παραμονής σε επενδυτές από χώρες εκτός Ε.Ε. αναμένεται να βρεθεί το ελληνικό πρόγραμμα «χρυσή βίζα», καθώς στα ήδη σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά του προστίθενται πλέον και οι δυσκολίες άλλων, άμεσα ανταγωνιστικών προγραμμάτων. Οπως έγινε γνωστό, η Κύπρος πρόκειται να αναστείλει μέχρι νεωτέρας το δικό της πρόγραμμα χορήγησης ιθαγένειας, αρχής γενομένης από την 1η Νοεμβρίου.

Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στις πρόσφατες αποκαλύψεις για φερόμενες ατασθαλίες κρατικών λειτουργών και διευκόλυνση στην έκδοση διαβατηρίου σε επενδυτή χωρίς καθαρό ποινικό μητρώο. Ανεξάρτητα από την αλήθεια ή όχι των παραπάνω καταγγελιών, το βέβαιο είναι ότι η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε ακύρωση του υφιστάμενου προγράμματος, ώστε να εξετάσει πλήρως τις πολιτικές που εφαρμόζει για την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα παροχής αδειών παραμονής ή ιθαγένειας της Κύπρου έχει προσελκύσει έσοδα ύψους 7 δισ. ευρώ από το 2007 μέχρι σήμερα. 

Η Κύπρος παρέχει τη δυνατότητα έκδοσης διαβατηρίου μέσω της εφάπαξ καταβολής 2,5 εκατ. ευρώ, υπό τη μορφή επενδύσεων στη χώρα, ενώ για την έκδοση άδειας παραμονής απαιτείται, κατ’ ελάχιστον, ποσό 300.000 ευρώ.

Οπως γίνεται εύλογα αντιληπτό, η κίνηση αυτή της κυπριακής κυβέρνησης έχει προκαλέσει γενικευμένη αναστάτωση στην αγορά, καθώς βρίσκονται σε εκκρεμότητα εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες αιτήσεις. Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Astons, μια εξειδικευμένη νομική εταιρεία προγραμμάτων επενδυτικής μετανάστευσης, ανέφερε χθες ότι «η επιλογή κάποιων μεμονωμένων επενδυτών να κινηθούν εκτός των πλαισίων της νομιμότητας για το δικό τους προσωπικό όφελος, έχει σπιλώσει τη φήμη του ευρύτερου κλάδου της επενδυτικής μετανάστευσης, με αποτέλεσμα να προκληθεί και άμεσος πανικός μεταξύ εκείνων των επενδυτών που βρίσκονταν σε διαδικασία κατάθεσης αίτησης για τη λήψη της κυπριακής υπηκοότητας, μέσω της υλοποίησης επενδύσεων». Σύμφωνα με την Astons, οι επενδυτές αυτοί ανησυχούν ότι μπορεί να χάσουν τη σχετική δυνατότητα, χωρίς να φέρουν καμία ευθύνη και έχοντας μέχρι σήμερα συμμορφωθεί πλήρως στις απαιτήσεις του νόμου.

Στο πλαίσιο αυτό, οι απώλειες που αναμφίβολα θα έχει η Κύπρος, είναι πιθανό να μεταφραστούν σε κέρδος για την Ελλάδα και το δικό της πρόγραμμα, το οποίο βέβαια δεν προσφέρει τη δυνατότητα άμεσης έκδοσης διαβατηρίου, παρά μόνο μέσω της προκαθορισμένης οδού, δηλαδή της μόνιμης παραμονής του επενδυτή στην Ελλάδα για περίοδο επτά ετών, κάτι που ελάχιστοι επιλέγουν. Ωστόσο, είναι προφανές ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να προσελκύσει έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό ενδιαφερόμενων επενδυτών από τη Μεγάλη Βρετανία, τη νέα, μεγάλη αγορά που αναμένεται να διαμορφωθεί για τα σχετικά προγράμματα επενδυτικής μετανάστευσης, λόγω της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Πριν από λίγες ημέρες, στελέχη τόσο της Astons, όσο και της Henley & Partners, ανέφεραν ότι τις τελευταίες εβδομάδες το επενδυτικό ενδιαφέρον για το πρόγραμμα «χρυσή βίζα» της Κύπρου είχε αυξηθεί κατά 50%, ενώ το αντίστοιχο της Ελλάδας κατέγραφε άνοδο κατά 30%. Πλέον, είναι σαφές ότι ένα μέρος των επενδυτών που θα κινούνταν προς την Κύπρο, θα μεταφερθεί προς την Ελλάδα. Αλλωστε, οι αγοραστές ακινήτων από τη Μεγάλη Βρετανία συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον κινητικών στην ελληνική αγορά κατοικίας, επί σειράν ετών. Εφεξής, θα έχουν ένα επιπλέον κίνητρο για να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή