Στον παγκόσμιο χάρτη καινοτομίας εισέρχεται η Ελλάδα

Στον παγκόσμιο χάρτη καινοτομίας εισέρχεται η Ελλάδα

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πλατφόρμα Elevate Greece, που λειτουργεί ως εργαλείο για την καταγραφή των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων, εγκαινίασε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται για την ηλεκτρονική πύλη μέσω της οποίας θα εγγράφονται οι ενδιαφερόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις και θα πιστοποιείται ότι χαρακτηρίζονται επισήμως από την πολιτεία ως νεοφυείς, εφόσον πληρούν δύο βασικά χαρακτηριστικά: της καινοτομίας και της δυνατότητας ανάπτυξης του εγχειρήματος (scalability). Στην επίσημη παρουσίαση της πλατφόρμας παρέστησαν, εκτός από τον κ. Μητσοτάκη, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, οι υφυπουργοί Χρίστος Δήμας και Γιάννης Τσακίρης, καθώς και ο γενικός γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας Αθανάσιος Κυριαζής. Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να υποβάλουν αίτηση για την ένταξή τους στο εθνικό μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων μπορούν να μπουν στον σύνδεσμο elevategreece.gov.gr. Η προθεσμία για το 2020 «τρέχει» μέχρι το τέλος του έτους, ενώ από το 2021 οι αιτήσεις προβλέπεται να υποβάλλονται σε τρεις κύκλους: 1/1 έως 30/3, 1/5 έως 30/7 και 1/9 έως 30/11. Σημειώνεται ότι για να υποβάλει μια νεοφυής επιχείρηση αίτηση στο Elevate Greece προκειμένου να εγγραφεί στο μητρώο πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις: να διαθέτει νομική μορφή ΙΚΕ, ΕΠΕ, Α.Ε. (εξαιρούνται μονοπρόσωπες ΙΚΕ και ΕΠΕ), να μην ξεπερνάει τα 8 έτη συμπληρωμένης λειτουργίας, να μην απασχολεί περισσότερους από 250 εργαζομένους και ο ετήσιος κύκλος εργασιών να μην υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ. 

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «έχουμε κάνει πολλά ως κυβέρνηση για να στηρίξουμε αυτό το νέο οικοσύστημα καινοτομίας» και διεμήνυσε ότι η Ελλάδα μπαίνει στον χάρτη της παγκόσμιας τεχνολογίας και καινοτομίας. «Ως κυβέρνηση κεντρικά έχουμε πάρει την πρωτοβουλία να μειώσουμε συνολικά το κόστος εργασίας. Αυτό αφορά ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις εντάσεως γνώσης, τις επιχειρήσεις που αναπτύσσουν καινοτομία. Γιατί πολλές φορές άκουγα από νεοφυείς επιχειρήσεις ότι έχαναν ανθρώπους γιατί έφευγαν στο εξωτερικό. Η κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για το 2021 και η δρομολόγηση της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών είναι δύο πολύ σημαντικά βήματα στη μείωση του κόστους εργασίας. Και προφανώς έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε για να στηρίξουμε αυτό το οικοσύστημα», εξήγησε.

Από την πλευρά του ο κ. Τσακίρης σημείωσε ότι «το Elevate Greece έρχεται σήμερα να ενδυναμώσει σημαντικά το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων. Σε αυτή την πρωτοβουλία θα προστεθούν και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι το Ταμείο Συνεπενδύσεων με Επιχειρηματικούς Αγγέλους, το πρόγραμμα Grants to Equity, αλλά και τα ταμεία μεταφοράς τεχνολογίας που θα επακολουθήσουν». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «στο αμέσως επόμενο διάστημα, με στόχο να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες ρευστότητας που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας, οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα αποκτήσουν ένα νέο χρηματοδοτικό προϊόν “μαλακής χρηματοδότησης” (soft financing) ή εναλλακτικά ένα πρόγραμμα επιστρεπτέας ενίσχυσης, που θα χρηματοδοτεί το 50% του ετήσιου μισθολογικού κόστους τους, με μέγιστη ενίσχυση το ποσό των 100.000 ευρώ. Με έναν προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ (ΕΠΑνΕΚ) στοχεύουμε να ενισχύσουμε περισσότερες από 1.200 νεοφυείς επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα. Η σχετική πρόσκληση, σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, αναμένεται μέσα στον Νοέμβριο». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή