ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επικράτηση του Τζο Μπάιντεν προεξοφλούν οι επενδυτές στις ΗΠΑ

Επικράτηση του Τζο Μπάιντεν προεξοφλούν οι επενδυτές στις ΗΠΑ

Μια αντιστροφή του κλίματος καταγράφεται στην αμερικανική αγορά, καθώς οι επενδυτές φαίνεται όχι μόνο να προεξοφλούν τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, αλλά και να έχουν συμφιλιωθεί με την προοπτική αυτή και να την αντιμετωπίζουν πλέον ως θετική εξέλιξη. Μέχρι προσφάτως  ανησυχούσαν για τις ρυθμίσεις και τους φόρους που ενδεχομένως να επιβάλει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών και αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ. Τώρα, όμως, φαίνεται μάλλον να προσβλέπουν σε μια νέα δέσμη μέτρων για την τόνωση της οικονομίας που πιθανώς συνεπάγεται η εκλογή του Δημοκρατικού υποψηφίου. 

Οπως τονίζει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, το αποτέλεσμα των εκλογών παραμένει ασφαλώς άγνωστο, αλλά οι επενδυτές ποντάρουν σε ένα «μπλε κύμα» στον χάρτη των ΗΠΑ από το χρώμα του Δημοκρατικού Κόμματος. Η στροφή τους από τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου στις μετοχές εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης προδίδει ότι ετοιμάζονται για τη διάδοχη κατάσταση, όταν θα είναι Δημοκρατικός ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου αλλά και θα έχουν περιέλθει στον έλεγχο των Δημοκρατικών και τα δύο σώματα του Κογκρέσου.

Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες οι επενδυτές εξέφραζαν φόβους για δύο ανησυχητικά ενδεχόμενα: πρώτον, για την περίπτωση που ο Τραμπ χάσει τις εκλογές αλλά δεν παραδεχθεί την ήττα του και προσπαθήσει να γαντζωθεί στην εξουσία και δεύτερον, για το ενδεχόμενο μιας νίκης του Μπάιντεν, που θα φέρει μαζί της φόρους, ρυθμίσεις και κοινωνικές δαπάνες και θα πιέσει πτωτικά τις τιμές των μετοχών. 

Από τη στιγμή όμως που αυξήθηκε το προβάδισμα του Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις, το κλίμα στην αγορά έχει αλλάξει εντελώς. Οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις μετοχές των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης που έχουν ηγηθεί στο ράλι των τελευταίων μηνών και στρέφονται σε μικρότερες εταιρείες, οι μετοχές των οποίων πήραν πλέον την ανιούσα. Ο δείκτης S&P 500 των αμερικανικών μετοχών έχει συγκεντρώσει κέρδη 9% από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου έχουν υποχωρήσει, καθώς οι επενδυτές ετοιμάζονται για τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που προβλέπουν πως θα προσφέρει ο Μπάιντεν. Ενα «καλάθι» 30 μετοχών που, σύμφωνα με τη Strategas Research, θα τύχουν καλής μεταχείρισης σε περίπτωση νίκης του Μπάιντεν έχει σημειώσει πολύ καλύτερες επιδόσεις φέτος από την αντίστοιχη «συλλογή» μετοχών που έχουν την εύνοια των Ρεπουμπλικανών. 

Στο «καλάθι» μετοχών των Δημοκρατικών, περίοπτη θέση έχουν οι μετοχές ηλιακής ενέργειας και εταιρειών κοινής ωφελείας, όπως επίσης η μετοχή της Tesla, που έχει σημειώσει άνοδο 400% φέτος. Σύμφωνα με την Columbia Threadneedle, αυτές θα είναι οι εταιρείες που θα επωφεληθούν τα μέγιστα από μια νίκη του Μπάιντεν, καθώς και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις. Εκτιμούν πως ένας πρόεδρος από το κόμμα των Δημοκρατικών θα αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις με την Κίνα. Προεξοφλούν, επίσης, πως θα υιοθετήσει αυστηρότερη στάση έναντι των τεχνολογικών κολοσσών και θα επιβάλει ρυθμίσεις στον κλάδο τους. Οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών, όμως, έχουν πάει καλά τελευταία, καθώς φαίνεται πως η αγορά εκτιμά τελικά ότι η τόνωση που ενδεχομένως θα προσφέρει στην οικονομία ο Μπάιντεν θα υπερκαλύψει την επιβάρυνση από όποιες ρυθμίσεις επιβάλει σε πολυεθνικές. 

«Αν οι άλλες παράμετροι παραμείνουν αμετάβλητες, μια νίκη των Δημοκρατικών μπορεί να μας εξωθήσει να αναθεωρήσουμε προς τα πάνω τις προβλέψεις μας για την οικονομική ανάπτυξη», τονίζει ο Ιαν Χάτζιους, αναλυτής της Goldman Sachs, σε πρόσφατη ενημέρωση προς τους επενδυτές. Σχολιάζοντας, άλλωστε, το κλίμα στην αμερικανική αγορά, η Σολίτα Μαρτσέλι, υπεύθυνη επενδύσεων αμερικανικής ηπείρου στη UBS Global Wealth Management, σημειώνει πως «πριν από λίγους μήνες το σενάριο που κυριαρχούσε στην αγορά ήταν πως μια μπλε νίκη θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στις μετοχές, γιατί θα επέφερε υψηλότερους εταιρικούς φόρους και περισσότερες ρυθμίσεις». Η ίδια τονίζει, όμως, πως το γεγονός ότι ο Μπάιντεν έχει διευρύνει το προβάδισμά του μείωσε την αβεβαιότητα που επικρατούσε στην αγορά. Εως τώρα η αγορά φοβόταν ένα «μπλε κύμα», αλλά τώρα αντιλαμβάνεται πως «μια αβέβαιη έκβαση των εκλογών ή μια παρατεταμένη πολιτική αστάθεια θα είναι πολύ χειρότερη».