ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο κορωνοϊός «έφαγε» έσοδα μισού τρισ. δολαρίων από τις αερομεταφορές

Ο κορωνοϊός «έφαγε» έσοδα μισού τρισ. δολαρίων από τις αερομεταφορές

Σε νέα έκκληση για οικονομική βοήθεια προχωρούν αεροπορικές οργανώσεις και αεροδρόμια, προειδοποιώντας ότι χωρίς πρόσθετη οικονομική στήριξη, αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου αερομεταφορών θα βρεθούν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο της κατάρρευσης.

Οι αερομεταφορείς ζητούν την αντικατάσταση των μέτρων καραντίνας με νέο καθεστώς τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού, που θα επιτρέψει την ανάκαμψη των αεροπορικών ταξιδίων. 

Η ΙΑΤΑ έχει ήδη προειδοποιήσει ότι οι αεροπορικές ανά τον κόσμο θα χάσουν φέτος έσοδα 418 δισ. δολαρίων. Στην ίδια εκδήλωση, η Airport Council International(ACI) World έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου για χαμένα έσοδα 104 δισ. δολαρίων για τους αερολιμένες.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ΙΑΤΑ, Αλεξάντρ ντε Ζινιάκ, τα πακέτα οικονομικής βοήθειας που έχουν ήδη χορηγήσει αρκετές χώρες στις αεροπορικές επιχειρήσεις είχαν σχεδιασθεί υπό την προϋπόθεση ότι έως τώρα θα έχουν επιστρέψει σε τροχιά ανάκαμψης, κάτι που όμως δεν συνέβη και ο αεροπορικός κλάδος έχει υποστεί βαθύ «οικονομικό τραύμα», όπως δήλωσε ο κ. ντε Ζινιάκ.

Χωρίς δεύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας, πολλές αεροπορικές δεν πρόκειται να επιβιώσουν έως τον χειμώνα, προειδοποίησε. Σύμφωνα με την καταγραφή της εταιρείας ταξιδιωτικών δεδομένων, Cirium, 43 εμπορικές αεροπορικές εταιρείες έχουν πτωχεύσει από τον Ιανουάριο έως σήμερα, έναντι 46 για το σύνολο του 2019 και 56 για το σύνολο του 2018.

Την ίδια στιγμή, ο γενικός διευθυντής της ACI World, Λουίς Φελίπε ντε Ολιβέιρα, έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου και για τις πιέσεις που δέχονται τα αεροδρόμια, χωρίς να αποκλείει ένα κύμα πτωχεύσεων στο άμεσο διάστημα.