ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σολτς: Πώς πρέπει να αξιοποιήσει η Ε.Ε. την νίκη στον ΠΟΕ

Σολτς: Πώς πρέπει να αξιοποιήσει η Ε.Ε. την νίκη στον ΠΟΕ

Την ανάγκη να πέσουν οι τόνοι στην εμπορική αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ επεσήμανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, εκφράζοντας τη θέση ότι η νίκη της Ε.Ε. στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου στη διαμάχη για τις επιδοτήσεις της Boeing μπορεί να λειτουργήσει ως ευκαιρία προς αυτή την κατεύθυνση. 

Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters o Σολτς υπογράμμισε πως οτιδήποτε στέκεται εμπόδιο στο εμπόριο δεν είναι προς το συμφέρον των δύο οικονομιών, για αυτό και θα πρέπει η πρόσφατη απόφαση του ΠΟΕ να γίνει μοχλός πίεσης προς αποκλιμάκωση. «Δεν έχουν νόημα τα μέτρα, που επηρεάζουν το δίκαιο εμπόριο. Είναι επομένως ξεκάθαρο ότι οι αποφάσεις του ΠΟΕ θα πρέπει να αξιοποιηθούν για να απομακρυνθούν οι δύο πλευρές από τις αμοιβαίες απειλές» ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε πάντως πως «η απόφαση ενισχύει τη θέση της Ευρώπης στη διαπραγμάτευση και αυτό είναι καλό». 

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας του νέου κορωνοϊού εν τω μεταξύ ο κ. Σολτς είπε ότι θα ζούμε με τον ιό και τους κινδύνους για πολύ καιρό ακόμη, για αυτό και θα πρέπει να τηρούμε πιστά τα μέτρα προστασίας. Η επισήμανση αυτή έρχεται την ώρα που στην Ευρώπη τα ημερήσια κρούσματα υπερβαίνουν για πρώτη φορά από την άνοιξη εκείνα στις ΗΠΑ (ανά εκατομμύριο κατοίκους), γεγονός που ωθεί τις κυβερνήσεις να επαναφέρουν σε ισχύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα.