Τραπεζικές πιέσεις οδήγησαν σε νέα πτώση το Χρηματιστήριο

Τραπεζικές πιέσεις οδήγησαν σε νέα πτώση το Χρηματιστήριο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να περιορίζουν σημαντικά τις κινήσεις τους και τους πωλητές να στρέφονται και πάλι στις τραπεζικές μετοχές αλλά και σε άλλους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η ελληνική αγορά έχει αποδείξει πως, παρά τα ανοδικά ξεσπάσματα που σημειώνει αραιά και πού, δεν μπορεί να απεγκλωβιστεί από την τάση συσσώρευσης που την ταλανίζει εδώ και μήνες, καθώς τα ξένα χαρτοφυλάκια αρνούνται να αυξήσουν την έκθεσή τους, διατηρώντας έτσι τη συναλλακτική δραστηριότητα σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και δείχνοντας πως ο Οκτώβριος θα είναι και αυτός ένας δύσκολος μήνας. Οι εντεινόμενες ανησυχίες που προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και η αβεβαιότητα γύρω από τις αμερικανικές εκλογές κρατούν γενικότερα τους επενδυτές σε νευρικότητα και σε επιλογές που δεν ενέχουν ρίσκο, ενώ και οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζουν να οδηγούν σε στάση αναμονής τα funds απέναντι στο Χ.Α.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,55% στις 632,81 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 33,64 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,75% στις 1.497,30 μονάδες, ενώ στο -0,03% και στις 907,27 μονάδες έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση. Από τα μη τραπεζικά blue chips, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι Motor Oil (-2,50%) εν μέσω εκτιμήσεων για προσεχή διαγραφή της από τον δείκτη της MSCI, Jumbo (-2,34%), OTE (-1,10%) και Βιοχάλκο (-1,05%). Αμυνες παρουσίασαν, ωστόσο, οι ΓΕΚ Τέρνα (+1,74%), Σαράντης (+1,22%), Lamda Development (+1,09%) και Aegean (+1%).

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 2,14% στις 289,89 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -1,74%, τη Eurobank στο -2,85%, την Εθνική Τράπεζα στο -2,02% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -1,26%.

Στάση αναμονής στο μέσον της διαδρομής καταγράφει ο Γενικός Δείκτης, σημειώνει η Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ, και ως διαδρομή νοείται το γνωστό εύρος τιμών στο οποίο κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών σχεδόν (με λίγες εξαιρέσεις) από το τέλος Μαΐου. Στο μέτωπο της πανδημίας τα στοιχεία παραμένουν ανησυχητικά στην Ευρώπη, όπως επισημαίνει, με τα κρούσματα να αυξάνονται με τον υψηλότερο ρυθμό στη Γερμανία από τον Απρίλιο, ενώ στη Γαλλία υπήρξε απότομη άνοδος των ασθενών που χρειάστηκε να εισαχθούν σε ΜΕΘ. Το ενδεχόμενο αύξησης των περιορισμών παραμένει σημαντικό και καθηλώνει τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου, τονίζει η χρηματιστηριακή, προσθέτοντας πως ο ρυθμός επιδείνωσης της κατάστασης θα κρίνει και την πορεία των αγορών.

Η επιβεβαίωση της ισχύος του ορίου στήριξης πέριξ των 635 μονάδων του Γενικού Δείκτη αποτελεί ένα… ελπιδοφόρο μήνυμα σε σχέση με την αποφυγή μιας περαιτέρω πλαγιοκαθοδικής κίνησης για το Χ.Α., σημειώνει από την πλευρά της η Κύκλος Χρηματιστηριακή. Ωστόσο, οι χαμηλές συναλλαγές αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τις επόμενες ημέρες ενόψει και της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., που θα ασχοληθεί πάλι με τις ελληνοτουρκικές διαφορές, ώστε να μειωθεί η γεωπολιτική αβεβαιότητα στην Αν. Μεσόγειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή