Μηδενικό έλλειμμα βλέπει το ΔΝΤ για το 2021

Μηδενικό έλλειμμα βλέπει το ΔΝΤ για το 2021

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συντονισμένο με τις κυβερνητικές προβλέψεις είναι το ΔΝΤ σε ό,τι αφορά το έλλειμμα του προϋπολογισμού, όχι όμως και το χρέος, το οποίο βλέπει αρκετά υψηλότερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Fiscal Monitor, που δημοσίευσε χθες, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του, το πρωτογενές έλλειμμα φέτος θα φτάσει το 6% του ΑΕΠ, έναντι 6,2% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021. 
Και αυτό παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ βλέπει μεγαλύτερη ύφεση, 9,5%, αντί του 8,2% της κυβέρνησης. Σχεδόν ταύτιση υπάρχει και στις προβλέψεις για το 2021, με το ΔΝΤ να βλέπει μηδενικό ισοζύγιο και την κυβέρνηση πρωτογενές έλλειμμα μόνο 1% του ΑΕΠ.
Επίσκεψη

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι το ΔΝΤ κατά την τελευταία επίσκεψη της αντιπροσωπείας του στην Αθήνα, στο πλαίσιο του μεταπρογραμματικού ελέγχου του, σε μια κίνηση που έκανε εντύπωση, υπέδειξε στην κυβέρνηση να αποφύγει μια απότομη δημοσιονομική συστολή και να στοχεύσει σε πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ το 2021. 

Γενικώς, η γραμμή του ΔΝΤ –και όχι μόνο– προς τις κυβερνήσεις είναι πλέον να προσέξουν να μην επισπεύσουν την απόσυρση των επεκτατικών μέτρων, θέτοντας σε κίνδυνο την ανάκαμψη των οικονομιών τους. 

Μάλιστα, υπολογίζει ότι η δημοσιονομική στήριξη σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχεται σε 11,7 τρισ. δολάρια, ή 12% του παγκόσμιου ΑΕΠ, έως τις 11 Σεπτεμβρίου. Τα μισά από αυτά είναι δαπάνες και αναστολή εσόδων και τα υπόλοιπα ενίσχυση της ρευστότητας. Ετσι, τα δημοσιονομικά ελλείμματα έφτασαν κατά μέσον όρο παγκοσμίως το 9% του ΑΕΠ και το χρέος το 100% του ΑΕΠ.

Στην Ελλάδα, το κανονικό έλλειμμα του προϋπολογισμού, μαζί με τους τόκους, θα φτάσει φέτος ακριβώς τον μέσο παγκόσμιο όρο, το 9% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το ΔΝΤ (8,6% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού), για να επιστρέψει στο συμβατό με τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες (όχι όμως και αυτούς της ενισχυμένης εποπτείας) ποσοστό του 3% του ΑΕΠ το 2021 (3,7% του ΑΕΠ σύμφωνα με την κυβέρνηση).

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα της γενικής κυβέρνησης, διαμορφώνονται φέτος στο 48,3% του ΑΕΠ, έναντι 46,8% του ΑΕΠ το 2019, αλλά με το ΑΕΠ να έχει υποχωρήσει. Αντίστοιχα, οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να εκτιναχθούν στο 57,3% του ΑΕΠ από 46,2% του ΑΕΠ το 2019. Του χρόνου προβλέπεται να υποχωρήσουν στο 51,3% του ΑΕΠ. Στο θέμα του χρέους, η κυβερνητική πρόβλεψη κινείται σε σαφώς πιο αισιόδοξα μονοπάτια από αυτήν του ΔΝΤ. Το Ταμείο προβλέπει εκτίναξη του χρέους φέτος στο 205,2% του ΑΕΠ από 180,9% το 2019, ενώ η κυβέρνηση το βλέπει να συγκρατείται στο 197,4%. Για το 2021 η κυβέρνηση προβλέπει περαιτέρω υποχώρηση στο 184,7% του ΑΕΠ, έναντι 200,5% του ΔΝΤ. Πάντως, και το ΔΝΤ θεωρεί ότι το χρέος θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 187,3% του ΑΕΠ το 2022 και στο 177% το 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή