Τα αίτια για την αύξηση του «ανοίγματος» στην αγορά ΑΠΕ

Τα αίτια για την αύξηση του «ανοίγματος» στην αγορά ΑΠΕ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνέχεια στην επιχειρηματολογία που φέρει την απόφαση για μείωση του ειδικού τέλους ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) ως υπαίτια του ελλείμματος της αγοράς των ΑΠΕ, ύψους 280 εκατ. ευρώ, έδωσε χθες ο ΣΠΕΦ (Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά), δημοσιοποιώντας μια δεύτερη μελέτη. 

Αυτή προέκυψε ύστερα από τεχνική ανάλυση των οικονομικών της ΔΕΗ και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ οδήγησε σε χρεοκοπία τον ΕΛΑΠΕ (Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ), χωρίς αυτή να είναι απαραίτητη για την ανάκαμψη της ΔΕΗ. Τα συμπεράσματα της μελέτης συνοψίζονται στα εξής:

1. Η ΔΕΗ εξοικονόμησε 260,2 εκατ. ευρώ το πρώτο 6μηνο 2020 από αγορές ρεύματος από τρίτους, ως προς το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, και δεν προκύπτει να χρειάζεται και τα 69,9 εκατ. ευρώ του ΕΤΜΕΑΡ ανά 6μηνο που της αναλογούν με βάση το 70% μερίδιό της στην αγορά από τη συνολική μείωση, με αντίτιμο μάλιστα τη χρεοκοπία του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ.

2. Η ΔΕΗ δημοσίευσε κέρδη EBITDA πρώτου 6μήνου 2020 στα 457,3 εκατ. ευρώ από 9,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ για το σύνολο του 2019 ανακοίνωσε 798,9 εκατ. ευρώ από 184,4 εκατ. ευρώ το 2018.  

Η ανάκαμψη αυτή είναι πράγματι τόσο θεαματική που καθιστά εν τοις πράγμασι ανούσια τη συνεισφορά των 70 εκατ. του ΕΤΜΕΑΡ σε εξαμηνιαία βάση και μάλιστα δίχως τέλος, αφού η πολιτεία φαίνεται πως διστάζει στην αντιστροφή της αναδιανομής που έγινε πέρυσι τον Αύγουστο υπέρ της ΔΕΗ (μείωση ΕΤΜΕΑΡ ώστε να αποσβεστεί μέρος της αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ).

3. Στον τυπικό μέσο καταναλωτή της, η ΔΕΗ χρεώνει για ρεύμα 120,9 ευρώ/MWh. Ετσι για μια τυπική ετήσια κατανάλωση 5 MWh, το ετήσιο κόστος για τον καταναλωτή ανέρχεται σε 604,5 ευρώ. Πριν από τη μείωσή του το μεσοσταθμικό ΕΤΜΕΑΡ ήταν 16,44 ευρώ/MWh, όπως είχε διαμορφωθεί βάσει της απόφασης ΡΑΕ 1101/17.  

Με την περυσινή του μείωση κατά 25%, ο τυπικός μέσος αυτός καταναλωτής «γλιτώνει» συνολικά 20,55 ευρώ τον χρόνο από το ΕΤΜΕΑΡ, τα οποία ωστόσο και πάλι ως ποσό τα πληρώνει, αλλά υπέρ της ΔΕΗ αυτή τη φορά, μαζί και με τις αυξήσεις που αυτή του επέβαλε. Την ίδια στιγμή λοιπόν που η ΔΕΗ εισπράττει 604,5 ευρώ για 5 MWh ετησίως και εμφανίζει ισχυρή ανάκαμψη κερδοφορίας, ο ΕΛΑΠΕ χρεοκοπεί. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή