«Παρασκευή των Μεταχειρισμένων» από IKEA

«Παρασκευή των Μεταχειρισμένων» από IKEA

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα καλά πράγματα που αφήνει πίσω της η πανδημία έχει να κάνει με τη δραστική μεταβολή των καταναλωτικών συνηθειών μας, τον περιορισμό της σπατάλης ώς ένα βαθμό, αλλά και την εντονότερη συνειδητοποίηση του πώς οι αγορές μας, είτε πρόκειται για ρούχα, κρεμάστρες και πολυθρόνες είτε για αυτοκίνητα, επηρεάζουν τις εκπομπές ρύπων και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Κι αυτό το τελευταίο επέτεινε την τάση της ανακύκλωσης ειδών και της επαναχρησιμοποίησής τους στο πλαίσιο ενός μοντέλου κυκλικής οικονομίας, όπου τα απορρίμματα θα μπορούσαν και να μηδενισθούν.  

Κυκλική οικονομία

Αντί, λοιπόν, η γνωστή μας ΙΚΕΑ, o σουηδικός κολοσσός επίπλων, να διοργανώσει όπως τόσοι και τόσοι άλλοι όμιλοι ακόμα μία Black Friday με υπερπροσφορές και ρεκόρ κατανάλωσης, προτείνει την «Παρασκευή των Μεταχειρισμένων», την Buyback Friday (η ημέρα των πολύ μεγάλων εκπτώσεων της Black Friday έπεται της τελευταίας Πέμπτης του Νοεμβρίου, οπότε και γιορτάζεται η Ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ). Η Buyback Friday, την οποία εγκαινιάζει φέτος η ΙΚΕΑ, αφορά μία πρωτόγνωρη εκστρατεία αγοράς μεταχειρισμένων επίπλων της με όφελος για όσους τα παραδίδουν και αυτή στη συνέχεια θα τα μεταπωλεί. Δεν είναι τυχαία η πρωτοβουλία της αυτή, μιας και έχει δεχθεί δριμεία κριτική για την ποιότητα των επίπλων της, η οποία υποχρεώνει τους καταναλωτές να αγοράζουν συχνά νέα πράγματα από τα μαγαζιά της.

Εχοντας στο μυαλό τους οι καταναλωτές το «δεν πετάω τίποτε», θα προσέρχονται στα καταστήματα της σουηδικής εταιρείας με έναν καναπέ ή ένα μικροέπιπλο –που έχουν αγοράσει από τα ΙΚΕΑ– το οποίο δεν το χρειάζονται πλέον. Μετά θα λαμβάνουν ένα κουπόνι αγοράς, το οποίο θα καλύπτει έως και το 50% της αρχικής του αξίας. Τα σχετικά αναφέρει η Ingka, η εταιρεία φρανσάιζ, στην οποία υπάγεται σχεδόν το 90% των καταστημάτων του ομίλου παγκοσμίως. Το πείραμα θα διεξαχθεί ταυτοχρόνως από τις 24 Νοεμβρίου έως και τις 3 Δεκεμβρίου σε 27 χώρες. Οπως διευκρινίζει ο εκπρόσωπος της Ingka, Πολ Μιλς, «κάθε τι που δεν μπορεί να μεταπωληθεί θα ανακυκλωθεί ή θα δοθεί σε πρωτοβουλίες για να βοηθηθούν οι άνθρωποι, που έχουν πληγεί σκληρά από την πανδημία της COVID-19».

Με ορίζοντα το 2021 η IKEA προσβλέπει στο να έχει εγκαταστήσει  σε κάθε κατάστημά της ειδικούς χώρους για την επισκευή και τη μεταπώληση μεταχειρισμένων επίπλων, κάτι που γίνεται ήδη σε ορισμένα σημεία δραστηριότητας του ομίλου. Εν τω μεταξύ, όπως προσθέτει ο κ. Μιλς, «σε χώρες όπως ο Καναδάς και η Αυστραλία ήδη εφαρμόζονται σε δοκιμαστικό πλαίσιο αυτές οι υπηρεσίες αγοράς και μεταπώλησης μεταχειρισμένων, απλώς η Παρασκευή εκείνη θα είναι και η πρώτη φορά που θα διεξαχθεί μία κοινή και συντονισμένη μας δράση σε τόσες πολλές αγορές μας». Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί ότι το μοντέλο που έχει θεσπίσει η ΙΚΕΑ, των χαμηλού κόστους και συναρμολογούμενων επίπλων, έχει επικριθεί σφοδρά, διότι ευνοεί τη σπατάλη και την υπερκατανάλωση. Ως ανταπόκριση, η ΙΚΕΑ ξεκίνησε σταδιακά να επισκευάζει τα δικά της έπιπλα, που είχαν υποστεί κάποια φθορά κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή