ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εξι Airbus A320neo αποκτά η Sky Express αντί 400 εκατ. ευρώ

Εξι Airbus A320neo αποκτά η Sky Express αντί 400 εκατ. ευρώ

Εξι αεροσκάφη A320neo προσθέτει στον στόλο της η Sky Express, όπως προβλέπει η συμφωνία που ολοκληρώθηκε χθες σε ψηφιακή συνάντηση μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου IOGR, όπου ανήκει η αεροπορική με έδρα το Ηράκλειο, Γιάννη Γρύλου και του εμπορικού διευθυντή της Airbus Κριστιάν Σερέρ (Christian Scherer).

Η εταιρεία έχει παραγγείλει από τον γαλλικό αεροναυπηγικό όμιλο της Τουλούζης τέσσερα αεροσκάφη A320neo, ενώ απέκτησε πρόσφατα από το Aviation Capital Group (ACG) μέσω μίσθωσης (leasing) ακόμη δύο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνολική αξία της επένδυσης διαμορφώνεται σε 400 εκατ. ευρώ, με την αεροπορική να επιδιώκει την έναρξη δρομολογίων εξωτερικού, δεδομένου ότι σήμερα το πτητικό της έργο περιορίζεται σε 34 προορισμούς εντός Ελλάδας. Τα νέα αεροσκάφη θα φέρουν κινητήρες CFM-International’s Leap-1A και η πρώτη πτήση τους προγραμματίζεται για τις 14 Δεκεμβρίου με το δρομολόγιο «Αθήνα – Θεσσαλονίκη». Σταδιακά και μέχρι τον Μάρτιο του 2021, τα καινούργια αεροπλάνα θα καλύψουν τους προορισμούς εσωτερικού και εξωτερικού, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες η εταιρεία.

«Η Sky Express μπαίνει σε μια νέα εποχή και αλλάζει το τοπίο των αερομεταφορών στην Ελλάδα. Η συνεργασία μας με την Airbus, μέσω της απόκτησης έξι νέων Α320neo Airbus, συνάδει με τη φιλοδοξία μας να εκσυγχρονίσουμε τον στόλο μας και να προχωρήσουμε στη μετάβαση της εταιρείας σε μία νέα εποχή. Ο συνδυασμός της πιο σύγχρονης τεχνολογίας με την εξοικονόμηση καυσίμου, που προσφέρει το συγκεκριμένο μοντέλο αεροσκάφους, αποτελούν στοιχεία που ταιριάζουν απόλυτα με το επιχειρηματικό σχέδιο της Sky Express για έναν σύγχρονο στόλο που σέβεται το περιβάλλον και εξασφαλίζει την παροχή ασφαλών και ποιοτικών υπηρεσιών στους επιβάτες της», δήλωσε ο κ. Γρύλος χθες, μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Airbus.

Ο εμπορικός διευθυντής της Airbus ανέφερε ότι επιλογή της Airbus από τη Sky Express για την επέκταση των δραστηριοτήτων και των προορισμών της σε ένα ευρωπαϊκό δίκτυο, «είναι καλά νέα». «Αποτελεί ένα ισχυρό βήμα για την ανάπτυξη της αεροπορικής εταιρείας και είμαστε υπερήφανοι που συμμετέχουμε σε αυτό. Τα A320neo εγγυώνται τις βέλτιστες επιδόσεις σε όρους κατανάλωσης καυσίμου, εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και θορύβου», ανέφερε. Οπως ανακοίνωσε χθες η εταιρεία, η προμήθεια των νέων αεροσκαφών πραγματοποιείται συνδυαστικά με την αλλαγή της εμφάνισης του στόλου, με τα νέα Airbus A320neo να φέρουν στην άτρακτό τους την επωνυμία «Greece is bliss» (η Ελλάδα είναι ευτυχία). Η Sky Express διαθέτει συνολικά έντεκα αεροσκάφη τουρμποπρόπ της εταιρείας ATR –ιδρύθηκε το 1981 ως κοινοπραξία της Airbus και της Leonardo– από τα οποία πέντε είναι τύπου ATR 72-500 και έξι ATR 42-500.

O όμιλος IOGR (πρώην Aviareps) ιδρύθηκε το 1976 στο Ηράκλειο Κρήτης και εκτός από τη Sky Express διαθέτει εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς των αεροπορικών υπηρεσιών εξυπηρέτησης εδάφους (Swisport Hellas, Swissport cargo services, Skyserv), του τουρισμού, των logistics, της ενέργειας, αλλά και της παραγωγής ελαιολάδου (Terra Creta).