Γιατί η Ευρώπη τα βάζει με τις τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ

Γιατί η Ευρώπη τα βάζει με τις τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρότερα μέτρα εποπτείας και ελέγχου των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, όπως των Google, Facebook και Amazon, ζητούν ολοένα και περισσότερες χώρες της Ε.Ε., οι οποίες έχουν βάλει στο μάτι τον κλάδο των αμερικανικών Big Tech. Χαρακτηριστική του κλίματος είναι η κοινή πρόταση Γαλλίας – Ολλανδίας, η οποία αναμένεται να σταλεί στην Κομισιόν. Σ’ αυτήν επισημαίνεται η ανάγκη άσκησης μεγαλύτερου ελέγχου επί του μεριδίου αγοράς των τεχνολογικών πλατφορμών.

«Κοινή μας φιλοδοξία είναι να σχεδιάσουμε ένα πλαίσιο, το οποίο θα είναι αρκετά αποτελεσματικό ώστε να διευθετήσουμε το οικονομικό αποτύπωμα τέτοιων παραγόντων στην ευρωπαϊκή οικονομία» αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Μετάβασης της Γαλλίας, Σεντρίκ Ο. Και προσθέτει: «Η πρόσβαση σε δεδομένα και υπηρεσίες… αυτό είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο, το οποίο πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να διασφαλίσουμε την ελεύθερη επιλογή των καταναλωτών».

Το τελευταίο διάστημα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειες ρύθμισης της ολοένα και αυξανόμενης ισχύος των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών. Ήδη μάλιστα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. έχει «ανοίξει» φακέλους για ορισμένες εξ αυτών.

Πολύ σύντομα δε, -έως το τέλος του 2020- οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές αναμένεται να παρουσιάσουν ένα νέο εργαλείο, μέσω του οποίου η Ε.Ε. θα έχει ισχυρή εξουσία στην εποπτεία της ψηφιακής οικονομίας. «Η Κομισιόν εξετάζει πώς να βελτιώσει τη λειτουργία των ψηφιακών αγορών» δηλώνει στο πρακτορείο CNBC η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Το σημαντικότερο πρόβλημα, το οποίο καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Βρυξέλλες, είναι η κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσεις των συγκεκριμένων εταιρειών στην τεχνολογική αγορά. Είναι χαρακτηριστικά, για παράδειγμα, ότι η Google έχει κατηγορηθεί ότι μέσω της ομώνυμης μηχανής αναζήτησης προωθεί προϊόντα και υπηρεσίες, οι οποίες ανήκουν στον Όμιλό της.

Την ίδια ώρα, «αγκάθι» αποτελεί και η άρνηση των εταιρειών να μοιράζονται συγκεκριμένα δεδομένα , κάτι το οποίο ενισχύει τις υποψίες για παραβιάσεις των κανονισμών περί προσωπικών δεδομένων.

Πάντως, η Κομισιόν έχει επανειλημμένως ξεκαθαρίσει ότι οι παραπάνω πρωτοβουλίες δεν στοχεύουν κάποια συγκεκριμένη εταιρεία, αλλά αντίθετη έχουν ως επιδίωξη την εύρυθμη λειτουργία του τεχνολογικού τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή