Χρηματιστήριο Αθηνών: Τα ελληνοτουρκικά «κοκκίνησαν» το ταμπλό

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τα ελληνοτουρκικά «κοκκίνησαν» το ταμπλό

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό κλοιό έντονων πιέσεων βρέθηκε και πάλι το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έκλεισε κάτω από το τεχνικό όριο των 620 μονάδων, παραμένοντας εγκλωβισμένο στην αβεβαιότητα και τις ορέξεις των πωλητών. Σήμερα, μάλιστα, οι γεωπολιτικές προκλήσεις και η καθοδική «εικόνα» στις διεθνείς αγορές, επέτειναν τόσο το επενδυτικό αδιέξοδο όσο και την παντελή διάθεση για επενδυτικά ρίσκα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 2,14% και διαμορφώθηκε στις 619 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 617 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 627 μονάδες. Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος αποτελεί το γεγονός ότι ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης έχασε 13 ολόκληρες μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (632 μονάδες) Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο τζίρος κινήθηκε σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς ανήλθε στα 52 εκατομμύρια ευρώ, με τον όγκο των συναλλαγών να καθορίζεται στα 29,3 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως παραδοσιακά συμβαίνει σε τέτοιου είδους συνεδριάσεις, πρωταγωνιστής των απωλειών αποδείχθηκε ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος συνέχισε στον δρόμο των ρευστοποιήσεων, διολισθαίνοντας στο 3,19%. Οι μεγαλύτερες πιέσεις εντοπίστηκαν στη μετοχή της Eurobank, η οποία κατέγραψε πτώση κατά 4,78%. Ακολούθησαν η μετοχή της Alpha Bank στο -2,76%, της Εθνικής Τράπεζας στο -2,53% και της Τρ. Πειραιώς στο -1,08%.

Στο ταμπλό, οι πωλητές εμφανίστηκαν ως οι απόλυτοι κυρίαρχοι, με τις εντολές πωλήσεων να παίρνουν «φωτιά». Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η μετοχή του Ελλάκτορα, η οποία καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων αποτελεί σημαντικό στήριγμα στον Γ.Δ., κατακρημνίστηκε στο -5,5%, ενώ η μετοχή της Viohalco διολίσθησε κατά 2,50% και της Aegean κατά 3,31%. Εξίσου ευρείες ήταν οι πιέσεις και σ’ άλλες μετοχές, οι οποίες είχαν επανειλημμένως εντυπωσιάσει με τις επιδόσεις τους, όπως η ΔΕΗ (-3,54%), η Fourlis 2,83%, η ΓΕΚ Τέρνα (3,12%), ο Μυτιληναίος (4,44 %) και η Motor Oil (3,585%).

Στο μεταξύ, ελαφρά διόρθωση κατέγραψαν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, οι οποίες -μετά από αρκετές ημέρες πτώσης- κινήθηκαν ήπια ανοδικά, παραμένοντας ωστόσο πολύ κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε στο 0,836%, ενώ η απόδοση του 5ετούς ενισχύθηκε στο 0,175%.

Τα βαθύτερα αίτια της καθίζησης

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι οποίοι μίλησαν στον kathimerini.gr, η εικόνα διάλυσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ναι μεν συνδέεται με την επιδείνωση των ελληνοτουρκικών θεμάτων, αλλά επί της ουσίας σχετίζεται με το ευρύτερο κλίμα αστάθειας και έλλειψης εμπιστοσύνης. Οι αβέβαιες προοπτικές για την ανάπτυξη, η καθήλωση των φορολογικών εσόδων, οι «άσχημες» δημοσιονομικές επιδόσεις, ο φόβος για ένα δεύτερο πανεθνικό lockdown, η διατήρηση του ρυθμού εξάπλωσης της πανδημίας και κυρίως, το μείζον πρόβλημα των τραπεζικών κεφαλαίων δημιουργούν ένα κοκτέλ αρνητικών παραγόντων, οι οποίοι δεν επιτρέπουν στους επενδυτές να εμπιστευτούν την ελληνική αγορά.

Φυσικά, στις παραπάνω ανησυχίες έρχονται να προστεθούν και οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να μοιάζει απρόθυμη να δράσει εναντίον της γειτονικής χώρας, η οποία εξακολουθεί να προκαλεί, πραγματοποιώντας σεισμογραφικές έρευνες σε απόσταση αναπνοής από το Καστελλόριζο και τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Περαιτέρω λάδι στη φωτιά ρίχνει και η καταγγελία της ελληνικής κυβέρνησης ότι η Τουρκία επί τουλάχιστον 20 λεπτά δεν επέτρεπε τη διέλευση στο αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, από τη Βαγδάτη στην Αθήνα.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Εξίσου αρνητικό είναι το κλίμα και στις διεθνείς αγορές, καθώς οι επενδυτές θεωρούν ελάχιστες τις πιθανότητες επίτευξης άμεσης -πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου- συμφωνίας μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για ένα δεύτερο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης. Την ίδια ώρα, η εκτίναξη των κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως τρομάζει τους επενδυτές, οι οποίοι δεν κρύβουν την αγωνία τους για τον κίνδυνο επιβολής νέων lockdowns, αποστραγγίζοντας πλήρως τις προοπτικές άμεσης ανάκαμψης της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρουσιάζουν υψηλότατες πιέσεις, με τον γερμανικό DAX να βρίσκεται στο -2,43%, τον βρετανικό FTSE 100 στο -1,91% και τον γαλλικό CAC 40 στο -2,01 %. Από την πλευρά του, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει κάμψη της τάξης του 1,95 % και διαμορφώνεται στις 363 μονάδες. Παρόμοιο είναι το κλίμα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τον βιομηχανικό Dow Jones να διολισθαίνει κατά 0,75%, τον τεχνολογικό Nasdaq κατά 1,18% και τον δείκτη βαρόμετρο κατά 0,90%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή