Απώλειες στις αγορές Ευρώπης και ΗΠΑ

Απώλειες στις αγορές Ευρώπης και ΗΠΑ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχώρησαν χθες οι αγορές στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς οι επενδυτές απέφυγαν την ανάληψη κινδύνου και στράφηκαν στο ασφαλές καταφύγιο του δολαρίου. Αιτία, η ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις του δεύτερου κύματος της πανδημίας εν μέσω συνεχιζόμενης αύξησης των κρουσμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο γενικότερο αρνητικό κλίμα συνηγόρησε, άλλωστε, η έλλειψη δεύτερης δέσμης μέτρων για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας, καθώς εμπνέει αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Πρόσθετη ανησυχία προκάλεσε, άλλωστε, η δημοσιοποίηση των τελευταίων στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ που φέρουν τις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας να φτάνουν την περασμένη εβδομάδα στις 898.000. Και τέλος οι δυσκολίες στις συνομιλίες για το Brexit προστίθενται στη γενικότερη αρνητική εικόνα.

Ο συνδυασμός αυτών των δυσοίωνων εξελίξεων άσκησε πιέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές που κατέγραψαν χθες τη χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων τρεισήμισι εβδομάδων. Οπως τόνισαν οι Γουίν Τιον και Ιλάν Σολότ, αναλυτές της ΒΒΗ Global Currency Strategy, «οι περιορισμοί που επανέρχονται σε διάφορα μέρη της Ευρώπης, προκειμένου να αναχαιτίσουν τον κορωνοϊό, επιβαρύνουν την οικονομική κατάσταση». Οι ίδιοι αναλυτές χαρακτήρισαν, άλλωστε, «εντελώς νεκρή» τη δέσμη μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, γύρω από την οποία εξελίχθηκε αντιπαράθεση στο αμερικανικό Κογκρέσο τους τελευταίους δύο μήνες. Προέβλεψαν, έτσι, πως «τώρα η αμερικανική οικονομία εισέρχεται στους μήνες του χειμώνα χωρίς τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης που τόσο έχει ανάγκη».

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 υποχώρησε κατά 2,2% στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων. Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με απώλειες -1,73%, ενώ με μεγαλύτερες απώλειες 2,49% έκλεισε ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης. Με οριακή υποχώρηση 0,12% έκλεισε, επίσης, ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού και με πτώση 2,9% ο δείκτης FTSE 100 του Μιλάνου.

Πτωτικά κινείτο άλλωστε μέχρι αργά το βράδυ η Wall Street με τον δείκτη S&P 500 και τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones να σημειώνουν απώλειες 1,26% και 0,48%, αντιστοίχως. Πτωτικά κινήθηκαν, άλλωστε, και οι τιμές του «μαύρου χρυσού» με το αργό ΗΠΑ και το Brent να υποχωρούν κατά περίπου 2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή