Νέα μεγάλη πτώση στο Χ.Α., έντονες πιέσεις στις τράπεζες

Νέα μεγάλη πτώση στο Χ.Α., έντονες πιέσεις στις τράπεζες

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρές απώλειες σημειώθηκαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον τζίρο να σημειώνει μικρή άνοδο και τους πωλητές να στρέφουν τα βέλη τους σε όλη την υψηλή κεφαλαιοποίηση όπου κανένας τίτλος δεν «διασώθηκε» ανοδικά, ενώ έντονες πιέσεις ασκήθηκαν για μία ακόμη φορά και στις τράπεζες. Οι εντάσεις με την Τουρκία, η επιδείνωση της κατάστασης με την πανδημία τόσο στην Ελλάδα όσο και στις περισσότερες χώρες, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα και την επιφυλακτικότητα που προκαλούν στους επενδυτές οι αμερικανικές εκλογές οι οποίες πλησιάζουν, ενεργοποίησαν τους πωλητές και «εξαφάνισαν» τους αγοραστές, τη στιγμή που και το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές ήταν ιδιαίτερα αρνητικό.

Ολοι αυτοί οι παράγοντες αναμένεται να ακολουθούν το Χ.Α. για αρκετό διάστημα ακόμη, πράγμα που σημαίνει πως τα περιθώρια αλλαγής του μομέντουμ της αγοράς είναι ελάχιστα, ενώ ήδη ο Γενικός Δείκτης έχει χάσει σημαντικές στηρίξεις, υποχωρώντας πλέον κάτω από τις 620 μονάδες. Οπως εκτιμούν και εγχώριοι αναλυτές, το γεωπολιτικό μέτωπο θα ταλαιπωρεί το Χ.Α. για αρκετό χρονικό διάστημα μέχρι να δρομολογηθούν ορισμένες θετικές εξελίξεις και έτσι συστήνουν στρατηγική επιλογή τίτλων μέχρι να βελτιωθεί η ορατότητα, αναζητώντας σημείο εισόδου σε περίπτωση  σημαντικής αδυναμίας της  αγοράς.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,14% στις 619,26 μονάδες, ενώ στα χαμηλά ημέρας βρέθηκε στις 617,13 μονάδες (-2,48%) και ο τζίρος ανήλθε στα 52,07 εκατ. ευρώ. Η χρηματιστηριακή αγορά έχασε σε 4 ημέρες κέρδη 11 ημερών και συνεχίζει να παρουσιάζει αρνητική μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα, σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Fast Finance, Λουκά Παπαϊωάννου.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 2,31% στις 1.462,73 μονάδες, ενώ στο -0,92% και στις 898,96 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.  

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε «βουτιά» της τάξεως του 3,18% στις 280,66 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -2,76%, τη Eurobank στο -4,78%, την Εθνική Τράπεζα στο -2,53% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -1,08%.

Στα υπόλοιπα blue chips τα οποία επίσης όλα έκλεισαν στο «κόκκινο», τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι Ελλάκτωρ (-5,5%), Μυτιληναίος (-4,44%), Motor Oil (-3,58%), ΔΕΗ (-3,54%), Aegean (-3,31%) και ΓΕΚ Τέρνα (-3,12%).

Τελικά τα διάφορα προβλήματα του τελευταίου εξαμήνου είναι όλα εδώ, τονίζει ο κ. Παπαϊωάννου. Η πιθανότητα νέων lockdown σε παγκόσμιο επίπεδο, η ασυμφωνία μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για το δημοσιονομικό πρόγραμμα τόνωσης, η ανησυχία για την έκβαση των αμερικανικών εκλογών, αλλά και τα μακροοικονομικά προβλήματα που εμφανίζονται ανά την υφήλιο, δημιουργούν ξανά το υπόστρωμα για αυξημένη ανησυχία στις αγορές. Παράλληλα, η ελληνική οικονομία εμφανίζει σημαντικά προβλήματα και αδυναμία ανάκαμψης, σε μακροοικονομικό και σε δημοσιονομικό επίπεδο.

Επιπλέον τα γνωστά ελληνοτουρκικά προβλήματα επανήλθαν στο προσκήνιο δριμύτερα, επιβαρύνοντας ξανά την επενδυτική ψυχολογία. Παρά τα σοβαρότατα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας και την πτώση της τουρκικής λίρας έναντι όλων των βασικών νομισμάτων και ιδίως του ευρώ, η αύξηση της ανεργίας, η έλλειψη συναλλαγματικών διαθεσίμων, αλλά και η δυσαρέσκεια των Τούρκων μπορεί να επιταχύνουν την τουρκική επιθετικότητα παρά να την αμβλύνουν στο άμεσο μέλλον, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή